9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Mednarodna opazovalka za človekove pravice o primeru Novič: Čeprav sem prepričana v nedolžnost dr. Noviča, sem izgubila vero v sodišča v Sloveniji!

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje dr. Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta, dr. Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo septembra letos razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Danes so pričali svojci dr. Jamnika in dr. Noviča.

Če je v prvem sojenju zadevo vodila sodnica posameznica Špela Koleta, tokrat primer obravnava sodni senat, ki mu predseduje sodnik Zvezdan Radonjić.

Ponovljeno sojenje je spremljala tudi mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling, ki je za Demokracijo povedala:

“Imam občutek, da je primer dr. Noviča videti kot neskončna zgodba: ne morem razumeti, kako lahko dr. Noviča znova pošljejo na sojenje na isto sodišče, potem ko so ugotovili, da je bil žrtev tega sodišča in je bil v rokah sodnice, ki mu je odvzela pravico do poštenega sojenja; vzeli so mu leta življenja, le zato, da ponovno začnejo vse od začetka, da bi njega, njegovo družino in družino g. Jamnika izpostavili obliki duševnega mučenja, da bi ublažili bolečino v primeru družine g. Jamnika, in da bi dr. Milko Novič, njegova družina in prijatelji še naprej živeli v strahu pred novim nepravičnim zaporom.

Upam, da bo tokratni sodnik pravičen in dober sodnik, vendar menim, da je njegova vloga prišla prepozno in da je s ponovljenim sojenjem še enkrat kršena pravica dr. Noviču, ki mu je zagotovljena v Splošni deklaraciji človekovih pravic – ker je utrpel izgubo varnosti in izgubil vero v pravosodni sistem, ki bi mu moral zagotoviti pravico do nedolžnosti, dokler mu ni izkazana krivda.

Kako se lahko on ali kdorkoli od nas počuti varnega? In kaj se je zgodilo s prejšnjo sodnico? Je bila pripeljana na sodišče zaradi svojih kaznivi dejanj?

Čeprav sem prepričana v nedolžnost dr. Milka Noviča, sem izgubila vero v sodišča v Sloveniji. Vse, kar lahko storimo, je upati …”

Za začetek ponovljenega sojenja dr. Noviču pričali svojci žrtve in obdolženega

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje dr. Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta, dr. Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Danes so pričali svojci dr. Jamnika in dr. Noviča.

Če je v prvem sojenju zadevo vodila sodnica posameznica Špela Koleta, tokrat primer obravnava sodni senat, ki mu predseduje sodnik Zvezdan Radonjić. Na ponovljenem sojenju, ki ga tako kot prejšnje spremljajo Novičevi podporniki, so danes zaslišali Jamnikovo ženo in starše, ženo in hčerko obdolženega dr. Noviča ter novinarko Večera Damijano Žist.

In kaj od novega sojenja pričakuje dr. Milko Novič: »Vse najboljše seveda, da bo rešitev hitra, da ne bo trajalo dolgo.« Dr. Novič je ponovil, da ni bil v sporu z dr. Jamnikom, ampak z inštitutom.

Jamnikova žena Tatjana Jamnik Skubic je podobno kot v prvem sojenju ponovila svoje videnje dogajanja na Kemijskem inštitutu v času, ko ga je vodil njen mož. Sodnik Radonjič je pričo spraševal tudi o poslih Kemijskega inštituta z Izraelom ter o Arabcih, tedaj zaposlenih na inštitutu. Tatjana Jamnik Skubic je glede tega pojasnila, da ji nikoli ni izrazil strahu zaradi sodelovanja z Arabci in Izraelom. Zavrnila je tudi v preteklosti večkrat slišane navedbe, da naj bi bil njen mož v času pred smrtjo prestrašen.

Kot je bilo mogoče slišati iz besed sodnika, bo ta predmet sojenja razširil, saj je spomnil na sodelovanje Arabcev in Izraelcev s Kemijskim Inštitutom in da je nekaj ur pred umorom dr. Jamnika iz Slovenije odpotovala nekdanja uslužbenka izraelskega obrambnega ministrstva. Da je dr. Jamnik prejemal grožnje, sta potrdila tako oče in mati Anton in Ana Jamnik. Da je bil dr. Jamnik prestrašen in v hudih stiskah, je drugače kot Jamnikova soproga pričala njegova mama Ana Jamnik. Ta je pred sodiščem obnovila svoje spominjanje zadnjih mesecev pred sinovo smrtjo. Njenega sina naj bi skušal zastrupiti dr. Michel Stephan, nekdanji zaposleni na inštitutu, ki mu sicer istočasno sodijo zaradi očitkov, da je naročil umor dr. Janeza Plavca, enega od vodilnih na inštitutu. Omenila je tudi domnevne grožnje o razstrelitvi inštituta ter da je njen sin nekomu “stopil na žulj” in da je bila njegova odstranitev organizirana zadeva. Ni sicer znala razložiti, zakaj vsega tega ni povedala že policistom med preiskavo takoj po umoru, glede domnevnega strupa pa je priznala, da ne ve, ali ji je to povedal sin ali pa je o tem prebrala v medijih.

Podobno je tudi oče pokojnega Anton Jamnik pričal o sinovi vznemirjenosti v dneh pred smrtjo, o telefonskih klicih, glede katerih sicer žrtev ni želela ničesar povedati, a da je po njegovem obnašanju videl, da gre za grožnje. Sodniku je izpovedal tudi o tem, kako naj bi sin v času pred smrtjo zaskrbljeno govoril o postopkih za prekinitev pogodbe z dr. Michelom Stephanom, tožilka Blanka Žgajnar je opozorila, da je bil dr. Stephan z inštituta odpuščen že leta 2010, torej štiri leta pred umorom dr. Jamnika. Ob tem spomnimo, da je dr. Stephan hodil na inštitut vse do lanskega leta. Podobno kot Ana Jamnik je tudi oče pokojnega govoril o domnevnih grožnjah njegovemu sinu z zastrupitvijo ter z razstrelitvijo inštituta, a je na vprašanje tožilke tudi povedal, da je o tem izvedel iz časopisov.

Hči obdolženega Jera Novič je danes na vprašanja tožilstva in odvetnika Mihe Kuniča, ki v tem postopku zastopa ženo žrtve kot oškodovanko v postopku, skušala obnoviti, kako in kdaj natančno je usodnega večera s prijateljico šla na telovadbo. Odvetnik Kunič je podrobno spraševal tudi o kolesih in kolesarskih navadah njene družine.

Je pa sodnik Radonjić iz dvorane izločil tako javnost kot tudi obdolženega dr. Noviča, ko je pričala njegova žena Marjana Novič, od katere sta tožilstvo in odvetnik Kunič želela več izvedeti glede njenih odnosov z Novičem. Čudilo jih je namreč, da je možu šele na vratih, ob zapuščanju stanovanja, povedala, da odhaja na službeno zabavo Kemijskega inštituta, kjer je prav tako zaposlena. Javnost so izključili tudi med pričanjem novinarke Žistove.

Sodni senat bo ta petek zaslišal še izvedenca Nacionalnega forenzičnega laboratorija Franca Sabliča (obramba je sicer predlagala njegovo izločitev, a je sodni senat predlog zavrnil) in Ester Ceket, z Inštituta Jožef Stefan, Mirana Čeha ter izvedenca obrambe, hrvaškega balističnega in forenzičnega izvedenca Vojina Maštruka. Sodišče bo med drugim tudi od družbe Google skušalo pridobiti podatke o lokaciji Novičevega telefona v času smrti. Določili so tudi, katere priče bodo zaslišali po novem letu, obravnave bodo namreč potekale več torkov in petkov v januarju in februarju.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine