7.6 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Medijsko zavajanje na RTV: V Odmevih vzeli stavek Janeza Janše o migrantskih kvotah povsem iz konteksta in ga javnosti razložili popolnoma neresnično

Volilna tekma se je tudi uradno začela in s tem tudi navajanje zavajajočih in neresničnih podatkov na nacionalni televiziji, v oddaji Odmevi. Po ponedeljkovem prvem predvolilnem soočenju je namreč novinar RTV SLO Jure Brankovič analiziral trditve, ki so jih izrekli predsedniki strank. Obregnil se je ob izjavo Janeza Janše glede migrantskih kvot in dejal, da je bila SDS nekdaj glavna zagovornica tega sistema. To je “dokazal” s citiranjem stavka z SDS-ove spletne strani, ki je vzet popolnoma iz konteksta in je neresničen. Vsak ve, da je treba stavek razumeti v kontekstu, zato predlagamo omenjenemu novinarju, naj prebere odstavek pred tem in odstavek po tem in naj potem poroča, ne pa da lažno zavaja javnost. Naj mu prikažemo na laičnem primeru: “Naslednji stavek je neresnica. Adolf Hitler je moj idol”. In potem se najde novinar z RTV in veselo začne pisati naokoli, da je nekdo izjavil, da je Hitler njegov idol in da ima dokaze, da je izrekel ta stavek.

O negativnem poročanju o SDS smo že veliko pisali, saj so stranki že pred uradno predvolilno kampanjo namenjali ali manj časa v oddajah, če pa več, je bil ta čas negativno nastrojen proti njej. Zato dajejo vse od sebe, da bi našli luknje v stranki SDS. Ko jih ne najdejo, pa stvari vzamejo iz konteksta.

Preberite tudi: Se je Šarec lagal, da bi prikril svojo odgovornost pri 40-milijonskem poslu? Oglasil se je nekdanji direktor občinske uprave Kamnik, da bo zadeve razkril “od dokumenta do dokumenta!”

V analizi soočenja so dejali, da je bila ravno SDS tista, ki je zagovarjala sistem migrantskih kvot, sedaj pa jim nasprotuje. Janez Janša je na soočenju na trditev, ki sta jo podala voditelja, da se stranka zavzema za pobudo, da bi Slovenija trajno odstopila od sistema evropskih kvot, dejal: “Tako je, poleg tega pa bo ta sistem kratkega veka, mislim da konec naslednjega leta tega sistema ne bo več.” In na to trditev so dejali, da so na spletni strani SDS našli rešitev begunske krize iz leta 2015: “Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno.”

Janša je v zapisu dejal, da so kvote dobre glede resničnih beguncev, in ne ekonomskih migrantov
Niso pa povedali, da je Janša pred tem dejal oziroma navezal te kvote na dejansko reševanje življenj pravih beguncev, in ne ekonomskih migrantov, ki jih je bistveno več kot tistih, ki zares prihajajo iz držav, kjer je vojna. Večina migrantov je iz držav, kjer vojne sploh ni.

Prvi stavek, ki so ga v odmevih “pozabili” citirati: “Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna.” In nato pride stavek, ki so ga so citirali na Odmevih: “Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno.” Sledijo stavki, ki so jih v Odmevih zopet izpustili, med drugim: “Potencialnih, življenjsko ogroženih beguncev je bistveno več, kot jih EU lahko sprejme. Tudi tem je treba pomagati, vendar na ozemljih čim bližje njihovemu domu.”

Celoten tekst Janeza Janše iz leta 2015 je dostopen TUKAJ.

Beguncem je treba pomagati tudi tako, da se zanje ustvarijo varne cone blizu njihovega doma
V istem dokumentu, iz katerega so v Odmevih citirali, je Janša dejal: “Sprijaznjenje z dejstvom, da bodo begunci v velikem številu pač prihajali v Evropo tudi naslednja leta in da moramo biti zgolj solidarni, problema ne bo rešilo, le povečalo ga bo. EU nima niti bivanjskega niti socialnega prostora za 50 milijonov potencialnih beguncev z Bližnjega vzhoda in iz Afrike. Problem torej ni rešljiv v EU. Bolj se bo to dejstvo zapostavljalo, večje bodo iluzije obupanih ljudi, večji bo begunski val in posledično problemi, ki jih povzroča v EU.”

Nadalje je dejal, da bi EU morala doseči sprejem zavezujoče resolucije OZN, s katero bodo ustvarjene varne cone za begunce na ozemlju Sirije in Iraka, saj imajo članice in nekatere prijateljske arabske države dovolj vojaških kapacitet, da te cone ustrezno zavarujejo. “Mednarodno humanitarno pomoč se usmeri tja. Na ta način je z enakim denarjem mogoče pomagati bistveno več ljudem kot pa s povečevanjem dragih azilnih mest v EU.”

Ekonomske migracije niso isto kot begunska problematika
Janša je v rešitvah o begunski krizi poudaril, da je “problem ekonomske migracije treba dosledno ločevati od begunske problematike. Tudi v tem primeru EU ne more sprejeti toliko ekonomskih migrantov, kot jih želi vanjo vstopiti. Vse tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za legalno migracijo, je potrebno striktno zavračati, hkrati pa povečati mednarodno razvojno pomoč državam, ki so vir ilegalne migracije.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine