11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Medijski pritiski pod taktirko naše parlamentarne opozicije se nadaljujejo in se bodo očitno do predsedovanja Svetu EU le še povečevali!

Piše: Sara Bertoncelj

Pritiski na aktualno vlado, se slabe tri mesece pred tem, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje svetu EU, stopnjujejo z vseh koncev in krajev, a če zadevo pogledamo malo pobližje, nas poti vsakič znova vodijo do enega in istega izvora – torej v naše domače loge leve opozicije, ki se trudi na vse pretege zrušiti aktualno vlado. Dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja Peter Žerjavič je na Twitterju opozoril na objave nekaterih medijev iz BiH, ki so poročali, da naj bi slovenski premier Janez Janša predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu izročil “non-paper” o Balkanu. “Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” je že zavrgel navedbe medijev premier in povedal, da je Michela videl enkrat lani.

Slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini je bila povabljena v predsedstvo BiH, po tem, ko so mediji poročali, da naj bi slovenski premier Janez Janša predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu izročil “non-paper”, v katerem naj bi napovedal, da bo ena od prioritet “zaključek razpada” Jugoslavije “- tako je poročal medij TV N1 Sarajevo. Poziv naj bi prišel iz kabineta člana predsedstva BiH Željka Komšića. Predsednik naše vlade se je že odzval in zapisal: “Eh, s predsednikom Evropskega sveta sem nazadnje srečal lani. Težko bi mu tako februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše obskurni splet, ki ga navajate. Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav ZB, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” je sporočil na Twitterju.

“Preletiš prva dva stavka pa ti je jasno, kdo so sogovorniki in od kod so! Iz Bruslja sto odstotno niso, so pa iz domače greznice družbeno političnih delavk in delavcev,” je članek na tujem portalu komentiral uporabnik Twitterja. Portal, kot nam je že nekaj časa dobro poznano, namreč navaja, da so govorice prišle iz Ljubljane ter da se o določenih zadevah šušlja tudi po Bruslju. V resnici je vsem dobro znano, da je premier večkrat poudaril, da je socialnoekonomski razvoj Zahodnega Balkana in njegova integracija v EU osnovnega pomena za celotno Evropo ter da se je potrebno kljub trenutni krizi zaradi epidemije zavzemati za zagotovitev politične, ekonomske, pravne in socialne konvergence. “Širitveni proces se mora kljub pandemiji novega koronavirusa nadaljevati brez nadaljnjega odlašanja,” je Janša poudaril pred kakšnim letom na virtualnem vrhu EU-ja in Zahodnega Balkana.

Dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja Peter Žerjavič je na Twitterju objavil svoj zapis, češ da se v bruseljskih krogih sicer že nekaj šušlja o obstoju tako imenovanega non-paperja o Balkanu, ki da ga je pripravil premier Janez Janša in temelji na etničnem razumevanju meja. Ali njegova vsebina ustreza temu članku, ni gotovo, je pripisal komentar ob članku portala politicki.ba. Portal politicki.ba je namreč pisal, da je predsednik slovenske vlade Evropski svet obvestil, da bo ena izmed prioritet predsedovanja Evropski uniji, ki ga bo Slovenija prevzela 1. julija letos, preoblikovanje meja na območju nekdanje Jugoslavije. Za omenjeni portal naj bi to potrdilo več virov v Ljubljani in Bruslju. Začetek naj bi bila vrnitev k načrtu Vučić-Thaci o preoblikovanju meje med Srbijo in Kosovom. Predvidena naj bi bila možnost, da bi deli Črne gore in Severne Makedonije z albansko manjšino pripadli Albaniji, možnost odcepitve republike Srbske od Bosne in Hercegovine ter priključitev zahodne Hercegovine Hrvaški.

Iz Ljubljane so medije opozorili tudi na Pahorjevo izbiro kandidata za sodnika US?
Podvarijanta Janšinega načrta naj bi bila oblikovanje treh nacionalnih republik v BiH. Srbija in Hrvaška bi imeli tesne vezi z matičnimi državami, bošnjaška republika pa bi dobila koridor do mednarodnih morskih voda, ki bi ga zagotovil Nato. “Janša že dolgo zastopa koncept “Velike Srbije” in “Velike Albanije”. Je eden najbolj glasnih zagovornikov “konca razpada Jugoslavije,” so zapisali. Iz Ljubljane naj bi prišle govorice, da  je “none-paper” v slovenskem establišmentu povzročil ogorčenje. Toda nihče ga ni videl, tako da so odzivi zaenkrat pridušeni. Ta isti medij je tudi zapisal, da so bili le neinformirani presenečeni, ko je pred kratkim predsednik Slovenije Borut Pahor sporočil, kdo so njegovi kandidati za najvišje sodišče v Sloveniji. Na seznamu so po navedbah portala le Janševi ožji sodelavci in prijatelji, na to naj bi jih seveda opozorili iz Ljubljane. Pahorjevo zavezništvo se namreč krepi in tudi on je del ustroja v EU, ki meni, da nadaljnje širjenje ni potrebno – torej sprejetje regije Zahodnega Balkana naj, po njihovih navedbah, ne bi bilo v interesu.

Da bo za krepitev levega medijskega enoumja pri nas po novem skrbel tudi tuj mecen, smo poročali že pred časom. Gre za srbskega telekomunikacijskega in medijskega mogotca Dragana Šolaka, lastnika na Balkanu uveljavljene televizijske mreže N1, ki namerava letos spomladi zagnati ambiciozni projekt novičarske strani N1 Slovenija, čez čas pa še televizijsko hišo. Šolaka ima pod svojim okriljem samooklicani filantrop Georgea Sorosa, od katerega so mu tudi kapnili prvi milijoni zagonskega kapitala za poslovne podvige. Zanimiva je tudi navedba Financ, da naj bi bil N1 podaljšana roka CNN. Skratka, če vse skupaj seštejemo, prav nič ne preseneča, da N1 prenaša agendo naše leve opozicije. Spomnimo, še celo Socialistična partija Slovenije je v preteklosti razkrila, da je stranka Levica v lasti  Sorosa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine