Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

“Popolnoma vseeno je, ali Nataša Pirc Musar trenutno za nekaj odstotkov vodi ali zaostaja, saj se kampanja šele začenja,” je ocenil profesor dr. Borut Rončević, medtem ko ima Anže Logar visoko in stabilno podporo – kar se po njegovi oceni tudi ne bo spremenilo. Ne glede na rezultate javnomnenjskih anket in ocene analitikov lahko brez večjega dvoma zatrdimo, da bo o zmagi na predsedniških volitvah odločala predvsem volilna udeležba “desnega” volilnega telesa. Pretekle izkušnje nas namreč učijo, da se levo volilno telo v drugem krogu volitev po potrebi združi, kar za nasprotni tabor ni nujno značilno – mnogi žal raje ostanejo doma. Bo tokrat drugače?

Menim, da je v tem trenutku absolutno prezgodaj, da bi na osnovi anket oblikovali kakršne koli sklepe. Aktualne ankete bodo bistveno zanimivejše čez nekaj tednov, ko bomo ugotavljali vpliv vstopa Milana Brgleza v volilno tekmo oziroma koliko glasov Nataše Pirc Musar bo pripadlo njemu. Povsem vseeno je, ali Nataša Pirc Musar trenutno za nekaj odstotkov vodi ali zaostaja, saj se kampanja šele začenja. Pomembno je tudi ugotoviti, da ima Anže Logar visoko in stabilno podporo in ocenjujem, da bo tako tudi ostalo, da vstop Janeza Ciglerja Kralja v tekmo za predsedniško mesto na to ne bo vplival,” je trenutne rezultate javnomnenjskih raziskav komentiral profesor dr. Borut Rončevič.

Po tem,  ko so pred kratkim javnomnenjske ankete agencije Ninamedia (Večer in Dnevnik) na vrh uvstile Anžeta Logarja in na drugo mesto Natašo Pirc Musar, je najnovejša javnomnenjska anketa agencije Mediana pokazala ravno obratno – na Siolu se sprašujejo, komu verjeti. Po Medianini anketi bi tretje mesto zasedel Milan Brglez, ki ga Ninamedia prvotno ni umestila v anketo, saj je svojo kandidaturo najavil kasneje. Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, bi torej na predsedniških volitvah največ podpore (28 odstotkov) prejela Nataša Pirc Musar, na drugem mestu bi ji s 23 odstotki podpore sledil Anže Logar. Iz Medianine ankete, ki je Brgleza že vključila v raziskavo, je še razvidno, da bi prejel devet odstotkov glasov in tako zasedel tretje mesto. Spomnimo, anketa Ninamedia je pokazala, da bi prvo mesto s 34,1 odstotka podpore zasedel Logar, ki bi mu z 31,4 odstotki sledila Pirc Musarjeva.

Dr. Borut Rončević ocenjuje, da je še veliko prezgodaj napovedovati zmagovalca predsedniških volitev. (Foto: Nova24TV)

 

Brgleza v anketo Ninamedie sprva niso vključili, so pa anketni vprašalnik naknadno spremenili in vanj vključili izbiro med dvema možnima volilnima paroma v morebitnem drugem krogu volitev. Anketiranci so lahko izbirali med Logarjem in Brglezom ter med Pirc Musarjevo in Brglezom. Logar bi v dvoboju z Brglezom prejel 51,4 odstotka glasov, Pirc Musarjeva pa 46,4, je poročal Siol.

 

Foto: zajetje zaslona/Mladina

Pred nekaj dnevi je rezultate nove javnomnenjske ankete objavila tudi Mladina. Anketa agencija Ninamedie je ponovno pokazala, da bi v prvem krogu predsedniških volitev največ glasov dobil Logar, in sicer 27,3 odstotka, sledila pa bi mu Pirc Musarjeva s 23,3 odstotka. V drugem krogu bi bil rezultat obraten, in sicer bi zmagala Pirc Musarjeva s 44,5-odstotno podporo, Logar bi dobil 39-odstotno podporo. Če bi se v drugem krogu pomerila Logar in Brglez, pa bi precej na tesno zmagal slednji z 42 odstotki; Logar bi prejel 41,5 odstotka podpore. V anketi je sodelovalo 500 oseb.

Sile posttranzicijske leve kontinuitete so odločile, da so v Brglezu našle novega Danila Türka
“Več kot očitno je, da so sile posttranzicijske leve kontinuitete v Brglezu našle novega Danila Türka,
” je komentiral analitik Mitja Iršič“Človeka, ki je dovolj pomaknjen na levico, da ne bo nikoli dvoma, kako bo odločal v primeru, kakršen se je zgodil na primer leta 2012, ko je po volitvah mandat za sestavo vlade Danilo Türk kot predsednik republike raje dal Marku Voljču kot Janezu Janši, ki si ga je priboril na volitvah,” je še pojasnil.

Mitja Iršič (Foto: Veronika Savnik)

Glede na to, da 24ur, RTV in Odlazkovi mediji že dobra dva meseca napadajo Natašo Pirc Musar, kot da bi bila desna političarka, je po Iršičevem mnenju znak, da so na levi nervozni, ker zna biti “neposlušna”. Takšnih bojazni po analitikovih besedah pri Brglezu ni – pa ne zato, ker bi ubogal navodila od zgoraj, ampak ker z vsem srcem verjame v ideologijo “mehko-trdega kučanovsko-mencingerijanskega” socializma, ki ga v Sloveniji z nekaj let premora izvršujemo že tri desetletja. Sporočilo levega časnika Dnevnik je pomenljivo: “Proti komu bo izgubil Logar.” Očitno so prepričani, da je Logar zaradi kmerizacije Slovenije neizvoljiv že zato, ker je na desni in ga bo doletela usoda “spravnega” Lojzeta Peterleta.

Zato se bodo, je prepričan Iršič, na vso moč trudili, da bi Brgleza prek anket ped za pedjo približevali Musarjevi, dokler je ta ne izrine iz drugega kroga. “Če bo taktika uspešna, še ne moremo vedeti. Spomnimo, da je Danilo Türk – ki je v zgodovino odšel kot predsednik, ki je polariziral Slovenijo celo bolj kot Kučan – na volitvah gladko izgubil proti ljudsko bolj všečnemu in obema poloma sprejemljivemu Pahorju,” je še spomnil Iršič.