12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Mediji in nekateri politiki preslišali premierjev odgovor: Vlada je naročila dodatnih milijon odmerkov cepiva! Slovenija že druga po cepljenju med evropskimi državami!

“Ne drži, kot že večkrat pojasnjeno. Slovenija sodeluje v skupni dodatni nabavi Evropske komisije. Naročili smo dodatnih 1.000.000 odmerkov cepiva BioNTech- Pfizer za Slovenijo,” se je predsednik vlade Janez Janša odzval na navedbe medijev in nekaterih politikov, da se je odrekla delu naročila za cepivo. Slovenija je po najnovejših podatkih že na drugem mestu po cepljenju prebivalstva med evropskimi državami.

 

Osrednji slovenski mediji presenetijo vedno z novimi puhlicami, da lahko uprizorijo novo afero proti aktualni vladi. Dopisnik Dela Peter Žerjavič je navajal navedbe nemškega medija Spiegel, da je Slovenija med sedmimi članicami, ki ne sodelujejo v delitvi dodatnih 100 milijonov doz BioNtechovega cepiva. Enako zaskrbljenost je po objavljeni novici izrazil dr. Roman Jerala, zaposlen na Kemijskem inštitutu.

Svoje je pristavila tudi voditeljica SD Tanja Fajon. Tako je zapisala: “Nemčija pospešeno kupuje cepiva, sklepa tudi bilateralne dogovore in s tem tehnično krši strategijo EK. Kupuje milijone cepiv od Moderne, Slovenija naj bi jih zagotovila le 26.000, čeprav je upravičena do veliko več? Zakaj v državi z eno najslabših slik ne izkoristimo možnosti?“

 

Vendar je vse navedbe zavrnil predsednik vlade Janez Janša. O tem je Janša namreč govoril že včeraj na novinarski konferenci, kar pa so mnogi v želji konstruiranja nove afere preslišali. “Ne drži, kot že večkrat pojasnjeno. Slovenija sodeluje v skupni dodatni nabavi Evropske komisije. Naročili smo dodatnih 1.000.000 odmerkov cepiva BioNTech- Pfizer za Slovenijo,” se je odzval Janša. Slovenija je po najnovejših podatkih že na drugem mestu po cepljenju prebivalstva med državami EU.

 

Ministrstvo za zdravje upa na večje proizvodne možnosti cepiva Moderna

Evropska komisija je s proizvajalcem cepiva proti covidu-19 Moderna sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja še za dodatnih 80 milijonov, od katerih Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26 tisoč odmerkov. Na ministrstvu upajo, da bo v kratkem Moderna uspela povečati proizvodne zmožnosti in s tem preskrbo s svojim cepivom. Po navedbah ministrstva si namreč vsi želijo prejeti celotno količino cepiv, kolikor pripada posamezni državi članici glede na razdelilnik, in to ne glede na ceno. Prve odmerke Moderninega cepiva bodo v EU razdelili prihodnji teden, pri tem pa bo vsaka država članica dobila svoj delež.

Slovenija je druga država v EU po cepljenju svojih državljanov. (Foto: Our World Data)

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine