7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Mavrična zastava LGBTQ gibanja predstavlja velik zdrs in kršenje protokola

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Moja teza je, da je bila stvar dogovorjena z ene, druge ali obeh strani. To ne samo da je zdrs, to je ogromen zdrs obeh protokolov in velika provokacija ter velika blamaža z vidika mednarodnega prava,” je izobešenost mavrične namesto slovenske zastave na srečanju pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan na Dunaju komentiral strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik. 

Na Facebookovi uradni strani pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan lahko preberemo, da se je nedavno mudila pri resorski kolegici Almi Zadić na Dunaju. Srečanje ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi ob avstrijski in evropski zastavi pojavila tudi mavrična namesto slovenske. Gre namreč za zastavo določene konkretne ideologije in gibanja. Kot nam je znano, gre v primeru uradnega obiska za čisto provokacijo in kršitev protokola o zastavi. Po enakem ključu bi lahko v prihodnje nekdo namesto slovenske izobesil zastavo poljubnega pasjega društva ali skavtske zveze. V drugem primeru bi celotna tranzicijska garnitura zagnala “vik in krik”, da gre za vmešavanje Cerkve v državo … To je nov dokaz, da si prvorazredni lahko privoščijo karkoli, pa za to običajno nihče nikomur za nič ne odgovarja … In navsezadnje gre za očiten namig, da funkcionarji te vlade niso v službi domovine, ampak zgolj lobističnih interesov. Zadićeva sicer piše, da je šlo za “izmenjavo”.

Njuno skupno srečanje avstrijska kolegica pojasnjuje kot “skrb za učinkovitejšo širitev zaščite pred nasiljem ter boljši boj proti sovraštvu in sovražnemu govoru v digitalnem prostoru.” Obenem nameravata sodstvo popeljati v 21. stoletje, zato sta spregovorili tudi o pomenu digitalizacije resorja, saj je avstrijsko pravosodje na tem področju vzor ostalim evropskim državam, svoje znanje pa želijo deliti s slovenskimi kolegi. Švarc Pipanova pa je med drugim zapisala: “Zelo sem zadovoljna z včerajšnjim uradnim obiskom pri avstrijski pravosodni ministrici Almi Zadić.” Kot pravi v nadaljevanju, sta obe “srčno zavezani” k nadaljnji krepitvi dobrih sosedskih odnosov tudi na pravosodnem področju, zlasti k doslednemu uveljavljanju 7. člena avstrijske državne pogodbe in zagotavljanju rabe slovenskega jezika na sodiščih na avstrijskem Koroškem. Izmenjali sta tudi izkušnje in dobre prakse obeh držav na področju boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini ter zaščiti žrtev, na področju boja proti sovražnemu govoru, pa tudi na področju digitalizacije pravosodja.

dr. Miha Pogačnik

“Spregovorili sva še o odprtih temah in projektih EU, pri večini katerih delimo enaka/podobna stališča in krepimo sodelovanje tudi na teh ravni,” je še zapisala. Za mnenje glede spornega izobešanja mavrične zastave smo se obrnili na pravnega strokovnjaka Miha Pogačnika“Imamo dva protokola: protokol države sprejemnice, to je Avstrija, in imamo protokol Republike Slovenije, ki je v tem primeru očitno “zaspal” ali pa tudi ne … In to je glavna dilema.” Kot v nadaljevanju pojasnjuje Pogačnik – da če bi namesto zastave Republike Slovenije tam visela zastava katere koli druge države, bi šlo za “protokolarni zdrs”. Če pa tam stoji zastava nečesa, kar ni država, pa se je treba vprašati, kdo je to sprožil. Ali je zadevo sprožila Republika Avstrija ali Republika Slovenija? Mavrična zastava skupnosti LGBTQ+ ni zastava države. “To se pravi, da je bila zadeva z ene ali druge strani domnevno dogovorjena. To je bistveno.” Ne gre za zmoto. V tem primeru se avstrijski in slovenski protokol ne moreta in ne smeta zmotiti.

“Postaviti se mora pod slovensko zastavo, ne pa Siemensa, Zastave, Planinske zveze ali Fife”

Pogačnik v nadaljevanju pojasnjuje, da ministri zastopajo države in ne drugih ustanov. “Povsem enako bi bilo, če bi tam visela zastava gasilskega društva, Zastave, Planinske zveze ali Fife. Gre za eno veliko provokacijo, ki je do neke mere morala biti dogovorjena. In očitno je bila dogovorjena z avstrijsko stranjo. Zunanje ministrstvo bi moralo takoj protestirati, protestirati bi morala tudi ministrica … Postaviti se mora pod slovensko zastavo, ne pa Gorenja, Siemensa ali Boscha.” Treba se je vprašati, kaj pravosodna ministrica predstavlja. Pogačnik meni, da celotna zadeva “totalno smrdi”. Gre za zadevo, ki je avstrijske in slovenske oblasti niso mogle kar spregledati … “Zakaj bi Avstrijci izobesili mavrično zastavo, če pride slovenska pravosodna ministrica? In zakaj bi se naša ministrica zatem postavila pod to zastavo in zakaj ne bi protestirala?” Pogačnik je prepričan, da je velik škandal že zamenjava dveh državnih zastav, recimo slovenske s slovaško, srbsko ali rusko. Spomnimo, da so zunanji ministrici Tanji Fajon v Makedoniji nastavili slovaško zastavico. Švarc Pipanova pa se je postavila kar pod zastavo gibanja!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine