19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Matoz tožilcu: Pregon je popoln nesmisel; poglejte fotografije prvotnega zemljišča v Trenti

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Danes je na sodišču v Celju potekal predobravnavni narok v zvezi z bivšim direktorjem Eurogradenj Klemnom Gantarjem. Predmet naroka so domnevni sporni posli v zvezi z zemljišči v Trenti. Gantar krivde ni priznal in prav tako ne prvak SDS Janez Janša. Slednji je podal ugovor na obtožnico. Janše na naroku ni bilo, posledično zanj tega danes niso opravili. Njegov odvetnik Franci Matoz je sicer prepričan, da je kazenski pregon v zadevi popoln nesmisel. Tokrat pa objavljamo fotografije zemljišča, kakršno je bilo prvotno – pozidano s tremi objekti, mediji so ga namreč predstavljali kot ničvredno parcelo. Zato dvomimo, da bi si tožilec lahko kupil takšno parcelo zgolj za 20 tisoč evrov.

Prav tako ni bilo na naroku prvoobtoženega bivšega šefa Imosa Branka Kastelica. Njegov zagovornik se je namreč opravičil. Tožilstvo obtoženim sicer očita, da so zlorabili svoj položaj in pomagali pri spornem poslovanju z zemljišči v Trenti. Zadeva se vleče že nekaj let. Na vprašanje, zakaj, je tožilec Boštjan Valenčič odvrnil, da je to zelo dolga preiskava. Vanjo je bilo vključenih deset sodnih izvedencev za različne stroke, slednji so izdelali strokovna mnenja, naknadno sicer zavrnjena. Posledično je bilo treba imenovati nove izvedence. Po Valenčičevih ocenah bi zadeva lahko zastarala leta 2025 ali 2026.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je ob tem dejal, da večje neumnosti, kot je zapisana v obtožnici, že lep čas ni prebral. Matoz: “Mogoče je tožilec kaj zamešal. Naj si on kupi klet za tisti denar, kolikor je bila vredna parcela v Trenti. Tožilstvo v obtožnici trdi, da je bila vredna 20 tisoč evrov. Če tožilec misli, da za ta denar lahko kaj kupi, mu jaz dam ta denar.” Odvetnik je pristavil, da je bila parcela bivšega premierja velika približno 15 tisoč kvadratnih metrov. Prav tako gre za elitno lokacijo ob reki Soči, po mnenju urbanistke pa je parcela zazidljiva, mogoča pa je bila tudi nadomestna gradnja. Matoz je še poudaril, da se zgodba vleče že leta.

 

Parcela Janeza Janše v Trenti je bila prvotno pozidana s tremi objekti. (Foto: Nova24TV)

Preiskava je namreč trajala kar sedem let, kar pripisuje nesposobnosti sodnice, ki ji je bila zadeva zaupana. Martina Žaucer Hrovatin, odvetnica Klemna Gantarja, je predlagala, naj se preberejo novinarski prispevki, ki se nanašajo na prodajo zemljišča v Trenti in direktno zaslišanje prič ter izvedencev za urbanizem in gradbeništvo. Spomnimo: tožilstvo nekdanjemu premierju očita, naj bi leta 1992 za 350.000 tolarjev, kar znaša 1.460 evrov, odkupil dotično parcelo, pozneje pa jo leta 2005 prodal Eurogradnjam za 31,4 milijona tolarjev oziroma 131.000 evrov. Pozneje je to podjetje zemljišče prodalo Imosu po ceni 146.000 evrov, že isto leto pa je Janša od podjetja Imos za 236.100 evrov odkupil trisobno stanovanje v prestolnici.

Tožilstvu domnevno dogovorjene visoke cene ni uspelo potrditi

Pri nakupu naj bi mu pomagalo okrog 100.000 evrov visoko preplačilo podjetja Eurogradnje za zemljišče v Trenti. Sodna cenilka je ceno parcele, potem ko je šel Imos v stečaj, ocenila na 17.655 evrov. Parcelo pa je v času, ko je stekla kriminalistična preiskava, na dražbi za 127.500 evrov odkupil Damjan Podjed. Tedaj se je pojavil sum, da gre za dogovorjeno visoko ceno. Na takšen način naj bi se vpleteni v prodajo izognili kazenskemu pregonu, česar pa tožilstvu ni uspelo potrditi. Senat vrhovnih sodnikov pa je lansko leto ugodil zahtevi Janševega odvetnika glede prenosa krajevne pristojnosti. Posledično se je zadevo preneslo na Okrožno sodišče v Celju. Slednje je moralo odločiti o ugovorih zoper obtožnico. Vsi ugovori so bili s strani sodišča zavrnjeni.

Odvetnik Franci Matoz (Foto: STA

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine