18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Masleša v težavah? V BiH je v teku obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Bo zadeva v zvezi z diplomo Branka Masleše dokončno dobila svoj epilog in bo končno jasno, zakaj diplome, ki jih je Masleša predložil javnosti, niso imele žiga in podpisov dekana in rektorja? V Bosni in Hercegovini namreč po poročanju STA poteka obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom, pri čemer je državno tožilstvo sporočilo, da so v preiskavi že zaplenili večjo količino denarja in dokumentov ter pridržali več zaposlenih na univerzah.

Resnica vedno pride na plano, pa četudi z malce zamude. In enako bo tudi v primeru z zadevo diplome Branka Masleše. Kot vemo, se je ta dolgo skušal izogniti temu, da bi veljavni dokument oziroma potrdilo o izobrazbi predstavil javnosti, ko pa je to storil, tudi ta ni bila popolna. Masleša se je znašel v škripcih, saj prav v tem trenutku v Bosni in Hercegovini poteka obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom, med drugim tudi v Sarajevu, kjer naj bi Masleša diplomiral.

Masleša večkrat neuspešno predložil dokaze o izobrazbi
Spomnimo, da je bil Branko Masleša pred upokojitvijo 42 let sodnik, leta 2021 pa je v javnost pricurljal podatek, da vrhovni sodnik in nekdanji predsednik vrhovnega sodišča nima ustrezne izobrazbe, diplome in pravosodnega izpita. Sodni svet je zato zahteval predložitev dokazov o izobrazbi, ki pa jih ta ni želel predložiti, češ da gre za namerno podtikanje. Diploma, ki jo je naknadno nekaterim medijem poslalo Vrhovno sodišče RS, je bila brez žiga, česar niso znali pojasniti. Brez žiga in podpisov dekana in rektorja pa je bila tudi diploma s pravne fakultete v Sarajevu, kar je tudi velik razlog za dvom v verodostojnost dokumenta. Masleša je po vseh pritiskih po nekaj mesecih le pokazal diplomo in kljub temu, da je ta le imela žig, je ostal dvom, zakaj je za to potreboval toliko časa.

Foto: zajem zaslona

Bo resnica zdaj končno prišla na dan?
V središču preiskave, ki je rezultat večletnega preiskovalnega dela, je devet posameznikov in devet visokošolskih ustanov. Preiskava poteka v Banjaluki, Vzhodnem Sarajevu, Mostarju, Bijeljini, Prijedoru, Kozarski Dubici, v Brčkem in Travniku. Policisti so doslej zaplenili večjo količino denarja, ki izvira iz nezakonitih dejavnosti, in fakultetne dokumentacije. Pridržali so tudi več zaposlenih na univerzah v BiH, ki jih med drugim sumijo kaznivih dejanj organiziranega kriminala, nezakonite trgovine, pranja denarja, zlorabe položaja ali pooblastil in ponarejanja ali uničevanja uradnih dokumentov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine