8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Masleša, Pogačnik in Janković ter medsebojna “plemenska” podpora, zaradi katere je predsednik okrožnega sodišča celo storil kaznivo dejanje

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Slovenskih novicah so leta 2013 poročali, da bi lahko ljubljanski župan Zoran Janković svojčas priskrbel službo sinu Branka Masleše – Samu Masleši. Ob tem se sprašujemo, ali je Masleša rodbini Janković letos povrnil tovariško uslugo. Naši viri navajajo tesno povezanost med Maslešo in predsednikom okrožnega sodišča v Ljubljani Pogačnikom. Tudi sicer pravijo, da Masleša v sodnih krogih vzbuja strah in trepet, s tem pa naj bi posredno vplival na ravnanja določenih sodnikov, ki se mu želijo prikupiti. Bi lahko Masleša pred meseci posredno vplival na odločitev Pogačnika, da izloči sodnico poročevalko Ano Testen in jo nadomesti z Urško Zorko? Spomnimo, da je spremenjeni sodni senat ugodil pritožbi, ki jo je podal zagovornik Damjana Jankovića. 

Spomnimo tudi na poročanje Požareporta v primeru zadnje hišne preiskave pri Jankovićih. Novinar Bojan Požar poroča, da je ljubljanski župan Zoran Janković v primeru preiskave, ki se na njega osebno sploh ne nanaša, nastopil kot “plemenski poglavar”. Dogajanje naj bi sicer komentiral na tiskovni konferenci v vlogi župana, čeravno NPU ne preiskuje niti njega osebno niti Mestne občine Ljubljana (MOL), ampak posle njegove žene Mije in sina Damijana. To jasno kaže, da se postavlja kot v vlogi “plemenskega poglavarja” oziroma zaščitnika svojih odraslih družinskih članov.

Prav zato se ne zdi prav nič presenetljivo, da bi se tako Janković kot tudi še en (rodbinski poglavar) – Branko Masleša v “plemenskem” slogu borila za (karierne) interese svojih sinov in si pri tem medsebojno pomagala. Kot še poročajo Slovenske novice, je sin sodnika Branka Masleše – Samo Masleša, postal prvi mož Hiše športa, ta pa spada pod Javni zavod Šport Ljubljana. Samu naj bi pozicijo priskrbel prav župan Janković. Zaposlitev Sama naj bi potekala skoraj po istem kopitu kot v primeru Helene Türk. Slednja je hči bivšega predsednika RS Danila Türka, šlo pa naj bi za zaposlitev na Ljubljanskem gradu.

Sašo Masleša, sin Branka Masleše (Foto: YouTube)

Samo je podal prijavo na javni razpis, pri čemer naj bi imel enako “veliko srečo” kot svoj čas Helena. Oba so namreč izbrali iz množice ostalih sokandidatov, ki so bili prijavljeni. Helena denimo med 228 tekmeci. Komisijo, ki se je odločila za Sama, pa so sestavljali Marta Bon, sicer mestna svétnica z Liste Zorana Jankovića in obenem Jankovićeva kandidatka za poslanko. Član pa je bil tudi Marko Kolenc, sicer vodja športnega oddelka pri MOL-u, šefica javnega Javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjana Polajnar in njen “oproda” Dragan Banovič. Samo sicer velja za uspešnega judoista in nekdanjega asistenta na fakulteti za šport v Ljubljani. Nekaj časa naj bi bil tudi podjetnik, vendar je kmalu odnehal.

Je Pogačnik Jankovićev primer dal drugemu senatu na sugestijo Masleše?
Kot smo izvedeli, je “Masleša s svojo pojavo in s svojo izrazito politično profiliranostjo in z načinom, kako je kot predsednik sodišča nastopal, hodil po sodiščih, vzbujal nek strah pri sodnikih, zaradi česar je verjetno prišlo tudi do avtocenzure.” Ni bilo treba sodnikom reči, dajte soditi v korist Jankovića. Saj so že vedeli, da jim bo takšno sojenje prineslo popularnost. Zagotovo pa je njegov varovanec in ta, ki ga je tudi tja nastavil, to je predsednik okrožnega sodišča, protipravno, protizakonito odvzel zadevo sodnici, ko je bila zadeva že razsojena in že odločeno o pritožbi sina Jankovića (ki je bila zavrnjena), odvzel zadevo in jo dal drugemu senatu, ki je odločil diametralno nasprotno. Govora je o Marjanu Pogačniku, predsedniku okrožnega sodišča, ki je desna roka Masleše. Šlo je za sodnico Ano Testen. Protizakonito so ji bili odvzeti spisi in to je kaznivo dejanje, kar je naredil Pogačnik. Ampak nikomur nič. Tako je to pri nas.

Marjan Pogačnik (foto: STA)

Poročali smo 8. aprila 2021: Preiskava ni bila ustavljena, saj je bil sklep, ki se nanaša na preiskavo spornega poslovanja Damijana Jankovića, razveljavljen, so sporočili z okrožnega sodišča. Znano je tudi, da je spremenjeni sodni senat ugodil pritožbi, ki jo je podal zagovornik Jankovića, in sicer proti preiskavi. Preden je bila izločena sodnica poročevalka Testenova, ki jo je predsedujoči sodišču Pogačnik nadomestil z Urško Zorko, pa je sodni senat že sprejel odločitev, da bo pritožbo Jankovića zavrnil, ker naj bi bila neutemeljena in bi bilo potrebno nadaljevati s preiskavo kaznivega dejanja davčne utaje, ponarejanja oziroma uničenja listin, ki se nanašajo na poslovanje. Z zamenjavo sodnice poročevalke Testenove je bila ustavljena nadaljnja preiskava, in sicer v skladu z neuradnimi informacijami.

Priskočil je na pomoč Jankoviću tudi v aferi Farmacevtka
Tokrat pa so na sodišču opozorili, da bi se utegnila preiskava, katere sklep se je razveljavilo, še vedno nadaljevati. Ob tem pa se pojavlja vprašanje, ali je bilo sojenje Jankoviću zares transparentno in pošteno. Zlasti glede transparentnosti in točnega obveščanja javnosti glede sodnega procesa se pojavljajo močni dvomi. Javnost tako na primer ni imela vpogleda v sklep, s katerim je bilo ugodeno pritožbi odvetnika Jankovića proti sklepu o preiskavi. Prav tako javnost nima vpogleda v zapisnike o odločanju sodnega senata, še preden je bila izločena Testenova, kjer je bilo odločeno, da bo Jankovićeva pritožba zavrnjena. Na sodišču so ob tem pojasnili, da javnost ni upravičena vedeti, kako se sodniki odločajo v primeru preiskave Jankovića, saj naj bi šlo za delovna gradiva, osnutke in zadeva še ni zaključena. Poleg tega so še navedli, da lahko v zapisnike vpogleda zgolj pritožbeno sodišče.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič (foto: STA)

Spomnimo še na primer Farmacevtka, ki se je za župana Jankovića končal uspešno: zlasti je tesna Jankovićeva povezanost z vrhovnim sodiščem pod vodstvom Damijana Florjančiča. Pri tem so vrhovni sodniki ljubljanskemu županu pomagali predvsem leta 2018, ko so dokončno odločili, da je tožilstvo v zadevi Farmacevtka zamudilo dveletni rok, v katerem bi moralo sprožiti kazenski pregon. S tem so potrdili, da je bila izločitev prisluhov, ki so Jankovića bremenili – da naj bi v zameno za redno službo v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana od farmacevtke zahteval spolne usluge –, upravičena. Z omenjenim manevrom so vrhovni sodniki Branko Masleša, Vesna ŽalikMitja Kozamernik in Marjeta Švab Širok Jankoviću v zadevi Farmacevtka rešili kožo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine