2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Martin Česenj v intervjuju za Demokracijo: Ker Bossman ne bo več kandidiral, so v SD čisto nesrečni, zato vabijo Meiro Hot, da se odreče parlamentarnemu stolčku in pride nazaj za županjo!

»Bossman je prevzel že vse napeljane poti. Vse težave pa so ostale. S svojima dvema mandatoma naj bi reševal le svoje finančne težave, kot je bilo pred leti mogoče brati v medijih,« je povedal nekdanji avtomobilistični novinar, danes pa aktivni državljan in tviteraš Martin Česenj. Vas zanima, zakaj ga električni avtomobili ne prepričajo?

 

Spoznala sva se prek Twitterja, kjer večkrat objavljate fotografije Pirana in opozarjate na neurejenost tega obmorskega mesteca. Kaj v resnici opažate?

V Piranu živim že 20 let. Opažam pa, da je stanje tu iz tedna v teden slabše.

Kako slabše?

Splošno stanje mesta je slabše. S tem je povezano tudi počutje tukajšnjih prebivalcev. Je pa res, da so volivci SD zadovoljni, volivci SDS pa ne. Tako kot v državi. Piran je najlepši iz aviona ali pa s hrvaške obale nasproti Pirana. Ti pravijo. Piran je čudovito mesto. To je res, dokler ga ne vidiš od blizu in ne vidiš propadajočih fasad, razpadajočih streh ter z njih »štrlečih« zveriženih in polomljenih anten, ki lahko komu padejo na glavo, in to kljub kabelski TV, ki jo imamo v Piranu. Po cestah ležijo pasji iztrebki, za kar pa ne krivim komunalne službe, saj ta preprosto ne zmore vsega sproti očistiti. Ne more imeti tako majhno mesto 500 komunalnih delavcev, ki bodo pospravljali samo za psi.

Je to samo izraz kulture ali občinske politike?

Moramo razumeti, da župan prihaja iz afriške Gane. Ko je postal župan, sem nekje bral intervju z njim, kjer je, ko so mu očitali, da Piran ni najbolj urejeno mesto, odgovoril, da »mi vse težave rešujemo s smehom«. Celo CNN ga je prišel posnet kot čudež, ki se je zgodil v Sloveniji. Res je, težave ostajajo, karavana gre dalje. Sedanji župan si je namreč pripel medalje na račun obnovljenega Mandrača, ki ga je načrtoval in zanj zagotovil evropska sredstva že njegov predhodnik Tomaž Gantar. Hvali se s preurejeno obalo Fornač, ki jo je prav tako zastavil že Gantar. Z garažo se sicer ne hvali, a prometno zagato, ki je bila v mestu nevzdržna, je rešil že Gantar, a so ga spodnesli.

Tomaž Gantar je kandidiral kot član stranke SD?

Ne, takrat je bil samostojni kandidat, in kot vem, bo spet kandidiral na letošnjih lokalnih volitvah. Je domačin, Pirančan, govori krasno slovensko in italijansko, sedanji župan Bossman pa ne. Bossmanu govore napišejo, da jih potem prebere. Kot rečeno, Bossman je prevzel že vse napeljane poti. Vse težave pa so ostale. S svojima dvema mandatoma naj bi reševal le svoje finančne težave, kot je bilo pred leti mogoče brati v medijih. Piran je bil sicer naseljen zelo načrtovano. Glavnino zdajšnjih prebivalcev je dobil po drugi svetovni vojni, ko so izselili t. i. ezule. No, niso jih ravno pretepali, a so jim jasno dali vedeti, da je v Italiji kapitalizem, tu pa komunizem. Zelo malo Italijanov, ki so imeli tu hiše oziroma stanovanja, je ostalo. Ti, ki pa so ostali, so danes »rdeči« in volijo stranko SD. Ker Bossman ne bo več kandidiral, so v SD čisto nesrečni, zato vabijo Meiro Hot, da se odreče parlamentarnemu stolčku in pride nazaj za županjo.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Petra Janša

Zadnje novice

Sorodne vsebine