9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Marsikdo se čudi nad novonastalim ministrstvom in vodenjem le tega

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Mislim, da ima Robert Golob zanimiv izziv pred sabo. Nekako morajo vse te nesposobneže okrog sebe postaviti v pravi kontekst, da bo lahko on svoje ideologije in ideje peljal po svoje,” je glede koordinatorja stranke Levica Luke Mesca, ki se mu obeta vodenje novonastalega ministrstva z imenom ministrstvo za solidarno prihodnost, zatrdil politični analitik Edvard Kadič. 

“Imam občutek, da imamo enega liderja, ki je zelo pod vplivom flower power generacije. Zdravo, lepo, dajmo se imeti radi, objemimo se,” je koordinatorja Levice Luko Mesca opisal voditelj oddaje Aktualno Boris Tomašič.

“Mislim, da ima Golob zanimiv izziv pred sabo. Nekako morajo vse te nesposobneže okrog sebe postaviti v pravi kontekst, da bo lahko on svoje ideologije in ideje peljal po svoje. Gre za golobizem – doseganje nekih ciljev, katere ima on in njegova ožja klika,” je poudaril. Po mnenju Edvarda Kadiča si želijo zagarantirati represivni aparat in  zabetonirati finančne vzvode pretoka kapitala predvsem v zvezi z mediji in nenazadnje različnimi drugimi projekti (verjetno iz področja energetike in infrastrukture, kjer je Golob najbolj doma).

Foto: Nova24TV

“Dolgoročno to ne bo zdržalo, če ne bo ves čas pod bremenom škornja ostala medijska krajina,” je poudaril in dodal, da ima tukaj predvsem v mislih javno RTV Slovenija.  Opozoril pa je tudi na stanje v radijski krajini. “Val 202 je postal prava trdnjava skrajnega levičarstva. V resnici je prav zanimivo, kako se ta agenda in glasba prepleta z urbanim woke levičarskim pristopom. Imamo pa tudi imperij Odlazkovih radiev, ki že leta in leta po kapljicah ves čas naliva sentiment. To je ključno za nadaljnje vladanje,” je prepričan.

Analitiki so si enotni, da gre za zaposlovanje ljudi
“Če je plena premalo, ga je treba deliti. Zato si bodoči mandatar izmišlja nova ministrstva brez vsake poglobljene razprave. Če bi bilo treba, bi si jih izmislil še več. Ministrstvo za medgeneracijsko sodelovanje – kaj je to? Za upokojence? Za demografijo? Za družino? Brez listnice ali s proračunom? Če bi izpadla še Levica, bi Golob štirim novim ministrstvom verjetno dodal še ministrstvo za sončno upravo. Vsekakor pa verjetno v zgodovini našega planeta še nismo zabeležili primera, da bi po volitvah vlado sestavljale stranke, ki so iz parlamenta izpadle,” je kritično glede Golobovega kadrovanja nedavno poudaril novinar in urednik Tino Mamić. Prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk pa je med drugim poudaril, da gre zgolj za zaposlovanje ljudi, ki so jim volivci rekli ne in sedaj prihajajo skozi stranska vrata nazaj v prvi plan.

Stranka Levica, ki je na tokratnih volitvah komaj prestopila parlamentarni prag in zaradi česar je Mesec ponudil svoj odstop z vrha, bo prevzela vodenje treh ministrstev: ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,  ministrstva za kulturo in novega ministrstva za solidarno prihodnost. Slednje bo po navedbah stranke skrbelo za stanovanja, domove za starejše in ekonomsko demokracijo. Po besedah Mesca so v Levici prevzeli resorje, ki pokrivajo teme, na katerih so v zadnjih osmih letih največ delali in jih tudi v predvolilni kampanji postavljali v ospredje. Mesec je na včerajšnji tiskovni konferenci po poročanju STA izpostavil, da bo nova koalicija razvojno naravnana. V ospredje pa naj bi bilo postavljeno podnebje. Usklajene naj bi bile tudi točke, kjer so mnenja bodočih koalicijskih partnerjev najbolj razlikovala. Glede na to, da Levica izstopa po svoji radikalnosti bo zanimivo opazovati, kako dolgo bo v resnici vladala “harmonija”.

Luka Mesec je po končani osnovni šoli v Železnikih obiskoval Gimnazijo Škofja Loka. Nato pa se je vpisal na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, kjer je diplomiral iz politologije- smer evropske študije. Po zaključeni diplomi je pričel opravljati delo poslanca v Državnem zboru RS. Pred tem pa je bil v letih 2012-14 direktor Inštituta za delavske študije. Evidenca Gvin razkriva, da gre za zavod, ki v času, ko ga je vodil njegov ustanovitelj Luka Mesec, ni imel ne zaposlenih ne prihodkov.

Vir: Škandal24

Marsikdo se čudi nad novonastalim ministrstvom in vodenjem le tega
Ko je zaokrožila novica o tem, da bo koordinator Levice prevzel vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, so se usuli zgovorni komentarji v smislu: “Ministrstvo za kaj? Nočno vklapljanje lune…”Najbolj sanjaško ministrstvo je dobil Luka Mesec. Čudovit bazenčič za napajanje nevladnih organizacij. Spremljajte, koliko študij bo naročil za naš denar”Za solidarno prihodnost? Koga? Kmeta in delavca ali nekoga iz NVO tam nekje na Metelkovi ?? In to je strokovni kader Goloba, Gibanja Svoboda. Ma kej nej rečem : strokovni kadri my ass”“Bo pa tovariš Luka Mesec imel razloge, da se na naše stroške poda z ekipo Levice na pot okrog sveta in obišče sorodne ministre za solidarno prihodnost, s katerimi bo izmenjal mnenja. Predvidevam, da so v igri predvsem Venezuela, Kuba, Severna Koreja, Moskva in podobne destinacije.”.

Odkar je Levica stopila na politično sceno, je jasno, da stranka nasprotuje kapitalizmu in poveličuje socializem. Čeprav so dali vedeti, da bi določali celo plačna razmerja tudi v zasebnih podjetjih, je zanimivo, da se do sedaj v duhu pravičnosti h kateri naj bi stremeli, niso niti malo ukvarjali z vrtoglavo plačo Roberta Goloba. Očitno se jim je taktika več kot izplačala. Mesec bo namreč prevzel ministrstvo, kjer bo lahko dokazal, kako resno je mislil okrog reševanja stanovanjske problematike in problematike v domovih za starejše. Da le ne bo vse skupaj na koncu spet končalo le pri izdelavi dragih študij, od katerih pa državljani prav nič nimajo. Glede nato, da nas v luči ukrajinske krize čakajo težki časi, ne čudijo kritike, da gre pri ustanovitvi omenjenega ministrstva za povsem neracionalno potezo.

Foto: STA

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine