14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Marjan Golavšek za Demokracijo: Kmetom v zadnjem obdobju največje težave povzročajo težave pri prodaji pridelkov in nizke odkupne cene

Pogovarjali smo se s kmetovalcem Marjanom Golavškom iz Matk pri Preboldu, podpredsednikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in predsednikom Perutninarske zadruge Pivka. Na tokratnih volitvah v organe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije znova kandidira, na listi Društva forum za kmetijstvo in podeželje SDS. Člani zbornice bodo svoje predstavnike, ki bodo tudi v naslednjem mandatu zastopali njihove interese, volili 4. oktobra 2020. Golavšek navaja, da je ostalo še kar nekaj nerešenih zadev, za katere želi, da se uredijo, kar je tudi razlog za njegovo kandidaturo. 57-letni kmetovalec ne mara velikega besedičenja, saj je človek dejanj. Zagovarja trdo in pošteno delo, kar je po njegovem prepričanju prava pot do uspeha.

 

Demokracija: Delate na svoji kmetiji, tako da kmetijstvo dobro  poznate. Kakšno je stanje v tej dejavnosti v zadnjem obdobju?

Golavšek: Kmetom v zadnjem obdobju največje težave povzročajo težave pri prodaji pridelkov in  nizke odkupne cene.

Demokracija: Kmetje že nekaj časa opozarjajo tudi na težave v prireji mesa. Razlog so nizke odkupne cene in zastoji pri prodaji živali, kar je povezano tudi s cenovnimi razmerji. Pravijo, da še vedno ni videti poti iz krize. Kakšne so dejanske težave, kaj je razlog za to in od kdaj to že traja?

Golavšek: Težave v tej panogi trajajo že dalj časa, vendar pa so se zaradi zmanjšanega odkupa goveda in posledično povečanja stroškov krmljenja na kmetijskih gospodarstvih zaradi epidemije te še povečale, saj  so govedorejci utrpeli več kot dvajsetodstotni izpad dohodka. 

Demokracija: Kakšne so težave pri prodaji drugih kmetijskih pridelkov in proizvodov, je tudi tam podobno?

Golavšek: V vseh panogah v kmetijstvu so podobne težave, da pa to ni dovolj, nekatere panoge pestijo še naravne nesreče, ki so uničile ali zmanjšale pridelek.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine