Nevladna organizacija Inštitut 8. marec je sporočila, da se bo njen prvi obraz Nika Kovač “nekoliko umaknila”. Razmere v vladi kažejo na strateško premišljen umik ob pravem času in namigujejo na turbulentne čase, saj predsedniku vlade močno gorijo tla pod nogami. 

Najbolj znana nevladna organizacija Inštitut 8. marec je danes sporočila, da je Nika Kovač med pohajkovanjem po Beogradu spoznala, da jo naenkrat zanimajo še druge reči kot samo “fajtanje” za preživele ideje, ki slovenski družbi v ničemer ne koristijo in v resnici le še poslabšujejo naš položaj.

Ugotovila je namreč da mora upočasniti tempo, se ustaviti in več skrbeti za svoje zdravje ter napisati doktorat. Kot pravijo, bo inštitut še vedno vodila, ob kampanjah pa bo glasna. Vendar pa se bo umaknila z družabnih omrežij, zmanjšala hrup in tempo.

Levica išče nov obraz
Toda kaj ta umik dejansko pomeni? Kot vemo, je Golobova vlada na pragu resne politične krize, Inštitut 8. marec pa je pomembno vplival na njeno izvolitev in ostre kampanje proti Janezu Janši. Časi so podobni tistim pred odstopom Marjana Šarca, ko je spoznal, da je nemočen in vlade več ne more voditi naprej.

Levi mediji že povsem odkrito pišejo o Golobovem solo nastopu na komercialni televiziji POP TV, ki razburja koalicijske partnerje. Premier je namreč napovedal, da nekaterih reform, predvsem davčne, ne bo. Kritike pa je usmeril v ministra Klemna Boštjančiča. Odšel je državni sekretar ministrstva za finance Tilen Božič. Goloba so napadli v Mladem forumu, podmladku Socialnih demokratov.

Vse kaže, da so se Golobove znamenite besede, “izpeljali bomo reforme kot jih v 30 letih ni še nihče“, sesule v prah in to spoznavajo tudi centri odločanja na levici. Nika Kovač se bo torej toliko umaknila, da je javnost ne bo več povezovala s propadlim človekom, ki mu je pomagala na oblast. Se bo pa v prvih vrstah pojavila takoj, ko bo imela leva politična opcija nov obraz za mandatarja vlade.