20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Mar je Glas ljudstva res šele pravkar ugotovil, da bodo zdaj obvezni (prej dodatni) zdravstveni prispevek v celoti plačevali samo najrevnejši državljani?

Piše: C. R., STA

DZ je v četrtek potrdil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V civilni iniciativi Glas ljudstva ob tem opozarjajo, da bo nov obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov zniževal dohodninsko osnovo, zato ga bodo v celoti plačevali le najrevnejši. Zdaj zahtevajo proporcionalni zdravstveni davek. Nas pa zanima, kje je bil Glas ljudstva preden je vlada potrdila novelo zakona; ni bilo namreč opaziti, da bi kaj posebej protestirali proti zdaj potrjenemu preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

“Pravkar sprejeti zakon bi res lahko pomenil dejanje, vredno vpisa v zgodovino, kakor radi poudarjajo poslanci Gibanja Svoboda, ampak le ob pogoju, da bi se dosedanje enotne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini 35 evrov spremenile v pravično proporcionalno dajatev, kar že dvajset let zahteva velika večina javnosti,” so v sporočilu za javnost zapisali pri Glasu ljudstva.

Kot so opozorili, bo uzakonjen obvezen zdravstveni prispevek v višini 35 evrov zniževal dohodninsko osnovo, zato ga bodo v celoti plačevali samo najrevnejši državljani, ki jih je približno šeststo tisoč, med njimi večina upokojencev, preostali pa bodo glede na dohodninsko lestvico plačevali bistveno manj. Tisti z najvišjimi dohodki le 17,50 evra, so navedli.

Po poročanju N1 bodo tisti v najnižjem dohodninskem razredu, ki je obdavčen 16-odstotno, ob upoštevanju vpliva na dohodnino dejansko plačali 29,4 evra obveznega zdravstvenega prispevka na mesec, tisti v najvišjem, kjer je obdavčitev 50-odstotna, pa samo 17,5 evra mesečno.

“Dobili smo torej zakon, ki dosedanjo krivično premijo spreminja v še bolj krivično dajatev,” so kritični v iniciativi. Po njihovih navedbah bo državna blagajna zaradi manj obračunane dohodnine prikrajšana za približno 80 milijonov evrov.

“Napačne odločitve ne blaži dejstvo, da vlada napoveduje bližnjo spremembo obveznega prispevka v proporcionalni prispevek. Nesprejemljiv je prav vsak mesec, kaj šele leto dni, kolikor bo najmanj veljal ta zakon, ko bodo najrevnejši plačevali dvakrat več kot najpremožnejši. Zato zahtevamo in pričakujemo, da vlada še pred uveljavitvijo sedaj sprejetega zakona spremeni fiksni znesek v proporcionalni davek,” so poudarili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine