10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Manfred Weber v intervjuju za Demokracijo: Janez Janša ima podporo po vsej Evropi, brani interese Slovenije in bo dober predsednik slovenske vlade!

Pogovarjali smo se z Manfredom Webrom, vodjo največje politične skupine v evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki je v petek v Sloveniji izrekel podporo slovenskim članicam te evropske politične skupine. Posebej je obiskal predvolilno konvencijo SDS v Celju. Z njim smo se pogovarjali pred tem v Ljubljani.

Gospod Weber, ste vodja največje politične skupine v evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke. Kakšen je namen vašega današnjega obiska v Sloveniji?

No, stranka SDS me je povabila, da se v večernih urah udeležim njene predvolilne konvencije v Celju. V Evropski ljudski stranki smo močna politična družina. Naše omrežje deluje v celotni Evropi. Smo edina politična sila, ki ima resnično partnerje v vseh državah članicah Evropske unije. Želimo si medsebojno podporo, še posebej v kritičnih obdobjih volilnih kampanj. Pomembno je, da že sedaj pokažemo, da ima na primer Janez Janša močno politično podporo po vsej Evropi, da brani interese Slovenije in da bo dober predsednik slovenske vlade.

Zvečer se boste udeležili predvolilne konvencije Slovenske demokratske stranke v Celju. Kaj bo vaše glavno sporočilo tam zbranim?

Najprej želim članom stranke predstaviti našo zgodbo o uspehu. Da Evropska ljudska stranka vodi Evropsko unijo. Imamo vse tri predsednike. Jean-Claude Juncker je vodja Evropske komisije, Donald Tusk je predsednik Evropskega sveta in Antonio Tajani je predsednik evropskega parlamenta. Vsi trije predsedniki so iz vrst naše stranke, se pravi iz vrst Evropske ljudske stranke. In želim jim povedati, da smo dobro opravili svoje delo. Poglejmo samo ekonomski razvoj.

Evropska unija ima 2,5-odstotno gospodarsko rast. V evrskem območju smo ustvarili osem milijonov novih delovnih mest v zadnjih petih letih. In imamo boljšo gospodarsko rast kot Američani. Glede na nedavno gospodarsko in finančno krizo želim poudariti, da smo se izkazali. Da smo veliko storili. Želim jim povedati, da se lahko ljudje zanesejo na EPP. Drug vidik pa so novi izzivi pri ključnih vprašanjih. Eden izmed njih je migrantsko vprašanje. Za nas obstajajo kratkoročna in dolgoročna vprašanja. Imamo tri konkretne točke. Prva je trdno in močno zavarovanje meja. Drugič, v Evropski uniji moramo najti mehanizem solidarnosti. In kot tretje, potrebujemo Marshallov načrt za Afriko. Moramo delati z Afriko, ki potrebuje pomoč. Ponuditi jim moramo prihodnost. Moramo jim ponuditi perspektivo.

Svoje delo smo opravili. Ljudem smo ponudili perspektivo. Evropskim državljanom smo pokazali, da se lahko zanesejo na nas in da lahko rešimo težke probleme, kot je migracija. S tem smo pokazali, da se ljudje, volivci, lahko zanesejo na nas, na Evropsko ljudsko stranko, ker smo stabilna stranka, stabilno gibanje. In pokazali smo, da lahko rešimo žgoča vprašanja, kot je migracija.

Slovenijo zadnja leta vodijo socialistične vlade. Kaj ob obisku Slovenije sporočate slovenski javnosti? Zakaj bi bilo dobro, da bi na bližajočih se državnozborskih volitvah v naši državi zmagale desnosredinske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke?

V mnogih evropskih državah so socialisti pokazali, da niso sposobni svojega dela primerno opravljati. Predvsem na dveh področjih. Najprej na področju gospodarstva, kjer smo v EPP pokazali, kako se spopasti z gospodarskimi vprašanji in kako izvajati reforme. In če pogledamo posamezne države, kjer vladajo socialisti, vidimo, da jih ne rešujejo ustrezno. Že v primeru Slovenije vidimo, da ni ustrezno rešeno vprašaje organizacije zdravstvenega sistema. Obstaja pa še cela vrsta področij, ki jih socialisti ne znajo dobro rešiti. Drugič, pri številnih vprašanjih na evropski ravni s svojimi stališči povzročajo težave. Nasprotujejo graditvi varovalnih ograj na meji in nasprotujejo zaprtju migrantskih poti, ki jih obvladujejo tihotapci. V nasprotju z njimi smo mi odgovorni in želimo rešiti te težave.

Naš premier v Bolgariji Bojko Borisov gradi ograjo na meji s Turčijo. Socialisti temu nasprotujejo. Prav tako so nasprotovali graditvi ograje na meji med Madžarsko in Srbijo, ki jo je dal postaviti član naše stranke Viktor Orbán. Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán je opravil zelo dobro delo in zavaroval svojo državo in s tem tudi evropske zunanje meje. V Evropski ljudski stranki kot voditelji EU stojimo za našimi predsedniki vlad, kot sta Viktor Orbán in Bojko Borisov. Podobno je v primeru španskega premierja Mariana Rajoyja, ki želi zavarovati Evropo pred nezakonitimi migracijami iz Afrike. Da zavarujemo Evropo.

V teh vprašanjih je Evropska ljudska stranka močna, medtem ko so socialisti v tem slabi. Zato moramo pokazati enotnost in odločnost glede teh vprašanj. To je pomembno z evropskega vidika. Poleg tega obstaja še veliko domačih vprašanj, v katerih so člani EPP uspešnejši od socialistov. V vsakem primeru pa moramo rešiti še celo vrsto vprašanj na evropski ravni.

 Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine