26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Malomarnost ali zavestno kršenje zakona poslanke Tamare Vonta?

Piše: I. M. (Nova24tv.si)

Danes je v državnem zboru potekala seja Odbora za kulturo, ki ga vodi Tamara Vonta, poslanka Golobovega Gibanja Svoboda. Na vabilu je bilo med drugim zapisano: “Pogoj za udeležbo na seji je izpolnjevanje pogoja PCT, ki se preverja ob vstopu v poslopje državnega zbora.” Pogoja sicer ob vstopu v poslopje parlamenta naj ne bi preverjali, zato se zastavlja vprašanje, ali je predsednica odbora zavestno kršila zakon, ali pa je šlo v tem primeru za hudo malomarnost? 

Gre sicer za povsem nezakonito določilo, saj je Ustavno sodišče RS v sodbi iz letošnjega maja jasno povedalo, da so odloki o ugotavljanju izpolnjevanja pogoja PCT neustavni. Vlada je z urejanjem zbiranja osebnih podatkov pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja PCT na podlagi odloka in ne zakona kršila 38. člen Ustave.

Nekateri ugledni bivši ustavni pravniki in ustavni strokovnjaki, ki so bili med drugim tudi očetje slovenske ustave, so odločitve ustavnega sodišča, ki so prepovedovale vladne ukrepe, namenjene boju s pandemijo, sicer kritizirali.

Prvi predsednik ustavnega sodišča dr. Peter Jambrek se je recimo zoper tak način odločanja ustavnega sodišča obregnil z oceno, da gre za “sosledje sorazmerno resnih napak, pomanjkljivosti, zgrešenih odločb … zlasti v zvezi z razumevanjem vloge ustavnega sodišča v zdravstveni krizi, ko presoja zadeve, ki so tako eminentno izvršilno oblastne. Dejal je, da je bilo tu ustavno sodišče vso leto 2021 aktivistično na napačnih osnovah”, odmaknjeno od uveljavljene ustavnosodne presoje. Ocenil je celo, da je ustavno sodišče “zlorabilo pravo”.

Kakor koli, odločitev Ustavnega sodišča RS je del trenutno veljavne ustavnopravne prakse v Republiki Sloveniji, slediti pa mu morajo tudi novi oblastniki. Vsaj upamo lahko, da ustavno sodišče zanje ne bo pisalo sui generis odločb, da jih tako rešijo iz zagate.

Spomnimo, junija leta 2021, ko je kot del ukrepov proti pandemiji vlada napovedala, da bodo ljudje, ki izpolnjujejo pogoj PCT imeli več svobode, kot tisti, ki pogoja ne izpolnjujejo, je sedanji minister za gospodarstvo Matjaž Han dejal: “Če smo se česa naučili v zadnjem letu in pol, je, da ne žugamo ljudem, da jih ne kaznujemo in da jim ne postavljamo pogojev. In zdaj, ko se stvari malo umirjajo, delamo ravno to,” je ugotavljal. Vlada mora to po njegovem mnenju še enkrat premisliti.

Včeraj tako, danes je nov dan

V času te izjave je pandemija dnevno vzela po ducat okuženih s covidom, podobne ukrepe pa so sprejemale tako rekoč vse vlade držav članic EU kot tudi večina držav po svetu. Vladi takrat niso več formalistično očitali, da ne sme vladati z odloki, kot je odločilo ustavno sodišče, ampak so ciljali na najprimitivnejši del človeške narave – občutek, da se ljudem dogaja krivica, ker se jim postavlja pogoje. S tem pa so seveda vzpodbujali državljansko nepokorščino in skrbeli, da bo pandemija trajala čim dlje in tako škodovala vladi.

Zdaj, ko so na oblasti, se očitno obnašajo drugače. Tudi oni bi preverjali pogoje PCT pri vstopu v državni zbor. Vlada Janeza Janše jih je prav tako, a takrat še ni bilo odločbe ustavnega sodišča. Zdaj je jasno, da je preverjanje pogojev PCT – ne glede na to, kako pravno iracionalna je ta odločitev – nezakonito. Veljajo v Sloveniji posebna pravila za vlade, ki predstavljajo prvorazredne, in tiste, ki predstavljajo drugorazredne?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine