17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Maksuti realistično: Toninova izvolitev nevtralen korak, ne pa kazalnik nove koalicije

Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment vidi v prvaku Mateju Toninu, ki ga je danes DZ izvolil za predsednika DZ, logično izbiro, saj je “kompatibilen z obema političnima opcijama, tako z desnico s SDS kot s t. i. sredino”. To pa je tudi edino, na kar kaže Toninova izvolitev, medtem ko ne nakazuje, da bi bili kaj bližje eni ali drugi vladi.

Maksuti je ocenil, da gre pri NSi za popolnoma eklatantno neoliberalno politiko, ki jo praktično podpirajo vse “mainstream” stranke v Sloveniji, zato je izbira Tonina za predsednika DZ logična in “najbolj nevtralen korak”.

NSi je po Maksutijevih besedah akter, ki ga v bodoči koaliciji, če jo želita sestaviti, potrebujeta tako desnica kot levica, oziroma tako Janez Janša kot Marjan Šarec. Zato se s Toninovo izvolitvijo nismo nikamor premaknili, ko gre za predvidevanja, kakšno vlado bo dobila Slovenija po letošnjih volitvah.

“Praktično so sicer naredili nekaj, parlament je konstituiran, na račun tega bodo vsi nabirali politične točke, da so se dogovorili okoli nekaterih vprašanj. Ampak v osnovi to še nič ne pomeni, ker ključno je to, ali bo nekdo še šel v vlado z Janšo ali pa bodo vsi vztrajali pri tem, da z Janšo ne gredo,” je dejal Maksuti. Zato, kot dodaja, dejstvo, da so danes Tonina “podprle vse stranke na t. i. levici razen Levice, ki je tudi edina alternativna opcija, kaže na to, da je NSi kompatibilna z eno in drugo opcijo in nič več kot to”.

Je pa pohvalil igro, ki jo je s Toninom odigrala NSi. “Menim, da so se dobro prodali, dobro iztržili plen, ki so ga dobili na volitvah,” je ocenil. Ob izjavah, da je Tonin na funkciji začasno, do oblikovanja nove koalicije, pa je Maksuti spomnil, da je bilo to rečeno tudi ob imenovanju Gregorja Viranta leta 2011, ki je potem na funkciji ostal, ad hoc koalicija, ki ga je izvolila v DZ, pa je pozneje oblikovala vlado. Zato Maksuti ocenjuje, da bo NSi v tem mandatu ohranila ta položaj, razen če si bo morda sam novoizvoljeni predsednik DZ premislil in prevzel kakšen ministrski resor.

Je pa po Maksutijevih besedah politični kontekst letošnje povolilne situacije popolnoma drugačen kot leta 2011.

“Edino vprašanje je, ali bo Šarec pojedel zarečeni kruh glede sodelovanja z Janezom Janšo,” je dejal. Če bi v kateri od strank, ki so se izrekle proti sodelovanju z Janšo, nakazali, da bi si o tem premislili, bi se namreč stvar obrnila desnici v prid, meni.

Ob tem ocenjuje, da bodo v novi vladi slabšo potegnili Socialni demokrati, saj bodo v liberalni ali pa neoliberalni vladi uveljavili najmanj svojih ukrepov, česar se po njegovem mnenju zaveda tudi predsednik stranke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine