4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Majske »rdeče orgije« se nadaljujejo: v Topolšici bodo z Erjavcem proslavljali »dan zmage«, Kardeljev vnuk Šoltes pa bo nagovarjal »tigrovce«

V Topolšici bo danes potekala slovesnost ob dnevu zmage nad fašizmom, s katerim obeležujemo konec druge svetovne vojne. Prav ta kraj je bil namreč eno od petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. Slavnostni govornik na prireditvi bo obrambni minister Karl Erjavec, poroča STA.

 

Prireditev v zdraviliškem parku v Topolšici prirejajo Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Topolšica. Po scenariju Marka Vezoviška bo prireditev vodil znan slovenski kulturni ustvarjalec Jure Ivanušič. Nastopila bosta tudi pevski zbor Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha in Pihalni orkester Zarja. Pred slovesnostjo se bodo s polaganjem vencev k spominskemu obeležju v spominskem parku v Topolšici poklonili talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma v Topolšici, njihovemu spominu in spominu na vse žrtve druge svetovne vojne.

Zanimivo je, kako STA poroča o tem dogodku. Kot je zapisala, »dan zmage 9. maja praznuje vsa Evropa«. Nemčija je sicer uradno kapitulirala 7. maja 1945 v Reimsu, kjer so podpisali kapitulacijo ob prisotnosti zaveznikov. Predstavniki takratne Sovjetske zveze so želeli biti zraven, zato so kapitulacijo 8. maja še enkrat podpisali v Berlinu in dan kasneje je bilo razglašeno premirje. Poveljnik nemške armadne skupine E generalpolkovnik Aleksander Löhr pa je kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo v štabu četrte operativne cone po celodnevnih pogajanjih 9. maja podpisal prav v Topolšici, še poročajo.

V Ljubljani pohod ob žici in tek trojk – kot v “starih dobrih časih”

»Dan zmage« zlorabljajo tudi v Ljubljani. Danes bo potekal osrednji del 63. pohoda Pot ob žici v Ljubljani, edinstven tek trojk s startom na Stritarjevi ulici in ciljem na Kongresnem trgu. Za tekače na 12,5 km se bo začel ob deveti uri, pol ure pozneje pa za trojke na daljši, 29-kilometrski preizkušnji.

Po četrtkovem pohodu otrok iz ljubljanskih vrtcev, ki so kot običajno, odprli tridnevno tradicionalno dogajanje, in petkovem nadaljevanju pohodov šolarjev osnovnih šol in dijakov srednjih šol, bodo danes potekali tudi teki trojk.

Ti nimajo neposrednega tekmovalnega pomena – najpomembnejši je tretji, najšibkejši člen ekipe, ki upošteva kot končni čas trojke.

Gorski tekači Aleš Žontar, Marko Tratnik in Nejc Lokar (ŠD Nanos) so lani zmagali v teku trojk na 29 km, ko so edini tekli pod dvema urama (1:57:05).

Skupno tretja med vsemi je bila prvouvrščena mešana ekipa KinVital Salomon, v kateri so bili Barbara Trunkelj, Uroš Kožar in Luka Hren (2:03:16), med ženskimi trojkami pa so bile najhitrejše prav tako gorske tekačice Nanosa Klementina Lemut, Petra Tratnik in Veronika Krečič (2:14:57), poroča STA.

V spomin na prvi oborožen spopad Tigra z okupatorjem ločeni prireditvi, na »uradni« bo kot govornik nastopil Šoltes

Ta vikend bosta potekali dve prireditvi, s katerima bodo na Mali gori nad Ribnico počastili spomin na prvi oborožen spopad Slovencev, organiziranih v protifašistično organizacijo Tigr Primorske, s fašističnim okupatorjem. Današnja prireditev poteka v organizaciji Društva Tigr Primorske, nedeljsko pa organizira Društvo Tigr – 13. maj, poroča STA.

Danes bo ob 11. uri udeležence prve prireditve slavnostno nagovoril poslanec v evropskem parlamentu Igor Šoltes, zbrane bosta pozdravila tudi predstavnik občine Ribnica in predsednik društva Tigr Primorske Savin Jogan, so zapisali v vabilu društva Tigr Primorske.

Nedeljska prireditev pa se bo začela ob 16. uri s cerkvenim obredom pri kapelici, potem pa bodo obiskovalce pozdravili župani občin Ribnica, Dobrepolje in Moravče. Na dogodku bo govoril še Vili Kovačič, predsednik društva Tigr – 13. maj. Dogodek bo obogaten tudi z drugimi kulturnimi vsebinami, so zapisali v vabilu društva.

Predstavniki Slovenske vojske, gostujočih občin in Društva Tigr – 13. maj bodo ob spomeniku položili vence.

Primorska je po končani prvi svetovni vojni v celoti pripadla Italiji. V času načrtnega etnocida nad Slovenci se je začelo prvo načrtno organiziranje boja proti fašističnemu okupatorju. Septembra 1927 so na Nanosu organizirali društvo z imenom Tigr, ki je imelo v svojem programu zapisano parolo: “Smrt fašizmu!”.

Tigr Primorske je bila prva protifašistična organizacija v Evropi. V svoj program so zapisali tudi željo primorskega naroda po priključitvi k matični domovini. Društvo je organiziralo prvi oborožen upor, zbiralo orožje in ustanovilo prvo partizansko enoto, pojasnjujejo v društvu, ki so ga obnovili leta 1994. Danes društvo skrbi predvsem za ozaveščanje javnosti o pomembni zgodovinski vlogi Tigra in primorskega antifašizma.

Marca 2016 pa je bilo v Vipavi ustanovljeno novo Društvo Tigr – 13. maj, ki, kot so tedaj pojasnili v društvu Tigr Primorske, s prvim nima nikakršne povezave. Je pa prav to društvo predlagalo, da se dan upora proti okupatorju obeležuje 13. maja v spomin na prvi oborožen spopad z okupatorjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine