10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Mahnič pozval Bobnarjevo k odstopu; Bobnarjeva mu vrača s predlogom za pregon zaradi napada na njeno čast in dobro ime

Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je danes ocenil, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. Ker naj bi lagala, jo je pozval k odstopu. 

Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da “so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka”. Poleg tega je “protizakonito onemogočila nadzor”, je na Twitterju ponovil Mahnič.

Preberite tudi: (VIDEO) Žan Mahnič mirno odgovarja vidno razburjeni Bobnarjevi, ki očitno meni, da lahko na policiji tolmačijo in uporabijo zakon, tako kot čisto vsak državljan v tej državi?!

“Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora,” je zapisal. Generalna direktorica policije naj “zavoljo integritete policije nemudoma odstopi”, je dodal.

Bobnarjeva je sicer danes potrdila, da policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. Kot je poudarila, gre za preiskavo zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja, posebej pa je izpostavila, da predkazenski postopek vodijo zoper osebe izven policije.

Knovs je namreč nadzor izvedel po objavah, da naj bi za politiki vohunili kriminalisti, za njimi pa naj bi stal državni sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec. Zato so člani pooblaščene skupine Knovsa, ki jo je vodil Mahnič, želeli seznam tistih, ki naj bi vpogledovali v mape s preteklimi grehi politikov strank, ki se dogovarjajo o podpori morebitni novi koaliciji pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Bobnarjeva pa jim seznama ni želela dati.

Tudi po mnenju premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca, so očitki o domnevnem vohunjenju, ki naj bi ga izvajali kriminalisti, lažne novice. Kot je Šarec danes dejal ob robu izrednega vrha EU v Bruslju, so takšne navedbe “en velik larifari”, namenjene pa temu, “da bi verjetno po mojem mnenju tudi lahko vpogledali, kako daleč je preiskava glede Dijane Đuđić in financiranja stranke SDS oz. na splošno financiranja”.

Kot je ocenil Šarec, je Knovs v tem mandatu “že večkrat zlorabil svoja pooblastila v politične namene”. Tudi tokrat se je po njegovem mnenju pokazalo, da gre za “kvazi afero”, pri kateri se krivdo skuša naprtiti Črnčecu in kabinetu predsednika vlade. Je pa žalostno, da je “tudi kakšen predsednik kakšne stranke te koalicije, ki smo jo imeli”, nasedel in ali celo sam začel govoriti o tem, je dodal premier.

Na koga natančno je meril, Šarec ni pojasnil. Sta pa prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec v sredo izrazila zaskrbljenost zaradi navedb o vohunjenju. Kot je dejala Pivčeva, je treba navedbe, če te držijo, preveriti in ukrepati. Počivalšek pa je dodal, da verjame, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali.

Dogajanje v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija 30. januarja je med drugim komentiral predsednik DZ in SD Dejan Židan, ko je v odzivu na prikazani televizijski prispevek dejal, da je treba sume o morebitnem vohunjenju, ki jih je prispevek omenil, raziskati.

Mahnič je sicer v poznejših javnih nastopih večkrat omenil te Židanove besede v kontekstu parlamentarnega nadzora nad policijo, češ da s tem nadzorom le sledijo Židanovi želji. Vendar pa so iz DZ danes sporočili, da je Mahnič besede predsednika DZ interpretiral “neresnično in zavajajoče”.

Kot so navedli, predsednik DZ Knovsu ali njegovemu podpredsedniku Mahniču ni naročil kakršnegakoli nadzora na policiji, ampak se je zgolj odzval na poročanje novinarja. V oddaji je pozval, da “je treba sume o morebitnem vohunjenju raziskati, saj gre za nedopustni pritisk na slovenske politike, nikakor pa ni nikomur dajal navodil ali naročil kako mora to izvesti”, so sporočili.

Šarec je sicer v Bruslju odgovoril tudi na pomisleke glede domnevno nenavadne policijske kontro0le sina predsednice SAB Alenke Bratušek. Očitke, da bi šlo za nenavaden nadzor, so sicer že v sredo zavrnili na policiji. Tudi premier, ki opravlja tekoče posle, je danes ocenil, da v tem dogajanju “res ne moremo iskati nekih zarot”. Kot je dejal, je policija nedavno ustavila tudi notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je varovana oseba, niti ni sam vozil. “Pa so ustavili in opravili kontrolo. In kaj potem?” je pripomnil.

Bobnarjeva bo podala prijavo zoper Mahniča 

“V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice,” so sporočili s policije ter dodali:

“Policija v skladu z načelom legalitete vedno preveri razlog za sum kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, in to smo včeraj in danes jasno sporočili, da smo tako postopali tudi v konkretnem primeru, da se potrdi ali ovrže sum kaznivega dejanja. Uvedba predkazenskega postopka je še daleč od utemeljenega suma in ni možna zaradi nečesa, »kar je že dolgo znano«, kot navaja poslanec. Ob tem lahko navedemo, da eden od oškodovancev iz konkretnega primera ni želel podati predloga za pregon, ki je procesna predpostavka za uvedbo kazenskega postopka, kar nam je sporočil danes. Na to dejanje se je tudi nanašala naša včerajšnja in današnja izjava o predkazenskem postopku.

Generalna direktorica je poslancu ob zadnjem nadzoru KNOVS, kljub žuganju glede njene prihodnosti, pojasnila, da kljub javno objavljenim izmišljotinam verjame v integriteto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije Matjaža Jerkiča, kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistk in policistov. Povedala pa mu je tudi, da pa lahko v KNOVS sami podajo sum kaznivega dejanja na posebni oddelek SDT, ki preiskuje kazniva dejanja uradnih oseb, v kolikor imajo dokaze o nasprotnem.

Pri tem je s sodelavci omogočila nadzor pooblaščeni skupini v okviru njihovih zakonskih pristojnosti, kljub nenehnemu zatrjevanju poslanca o njegovem onemogočanju.

Generalna direktorica policije bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete podala prijavo oziroma predlog za pregon.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine