7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Mag. Uroš Urbanija za Demokracijo: Mislim, da je Veselinović tudi namenoma želel ta konflikt, sicer ni nobene logike, da ne bi dal dokumentov. Vse drugo je politikantstvo brez primere

O delovanju Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) in dogajanju, povezanem s Slovensko tiskovno agencijo (STA), smo se pogovarjali z direktorjem urada mag. Urošem Urbanijo, ki opozarja: »V pogodbi, ki jo je prav Veselinović podpisal z nekdanjo direktorico UKOM, je jasno zapisano, da mora dati vso dokumentacijo, kar je tudi logično, če se mu plačuje približno 165.000 evrov na mesec. In če ne da dokumentov, se mu lahko ustavijo izplačila, ali še več – lahko terjamo celo vračilo že plačanih zneskov.«

DEMOKRACIJA: Gospod Urbanija, za začetek bi vas vprašal, kaj vse je delo urada, ki ga vodite. S čim vse se ukvarja? Katera področja pokriva?

URBANIJA: V osnovi urad deluje na več področjih: zelo pomembno področje se nanaša na predstavljanje vladnih ukrepov. V osnovi aktivnosti predstavljamo novinarjem, v zadnjem času pa vedno bolj neposredno državljanom prek družbenih omrežij. Urad skrbi tudi za komunikacijo različnih vladnih projektov, navsezadnje pa tudi za promocijske aktivnosti tako v Sloveniji kot tujini.

DEMOKRACIJA: Že od prisege vlade 13. marca 2020 smo priča izrednim razmeram, ki jih povzroča epidemija oziroma pandemija novega koronavirusa. Kaj to pomeni za vaš urad?

URBANIJA: Delo urada se je v zadnjem letu praktično popolnoma spremenilo deloma zaradi same epidemije, deloma pa tudi zaradi modernejšega pristopa h komuniciranju.

Spomnite se samo, kako so se v marcu in aprilu v javnosti pojavljali lažnivi očitki, da želimo z novinarskih konferenc izločiti novinarje, ker jim zaradi epidemije in njihove lastne varnosti nismo omogočali fizične navzočnosti. Spomnim se, kako je v javnosti glede tega lagal prof. Milosavljević, češ da novinarji ne morejo postavljati vprašanj in podvprašanj. Pa že tedaj to ni bilo res, kar so natančno vedeli tudi vsi novinarji, pa profesorja žal niso soočili z resnico. Prek studia na RTV SLO so spremljali novinarske konference na daljavo in lahko neposredno postavljali vprašanja in podvprašanja.

Še več – izkazalo se je, da smo tako novinarske konference odprli tudi za številne lokalne medije in novinarje, ki se prej zaradi fizične oddaljenosti niso mogli udeleževati novinarskih konferenc.

Že kmalu pa je sledil naslednji korak – na uradu smo postavili svoj studio, novinarji novinarske konference lahko spremljajo prek aplikacije zoom, državljani in državljanke pa neposredno prek različnih televizijskih kanalov ali naše spletne strani, lahko pa tudi prek Facebooka ali Twitterja.

DEMOKRACIJA: V zadnjih mesecih iz leve opozicije veliko poslušamo, da vladno komuniciranje v času epidemije ni ustrezno. Če nekoliko cinično poenostavim, bi po njihovo pravilno komuniciranje rešilo vse težave, ki jih ima vlada, tudi epidemijo, verjetno tudi vse težave tega sveta …

URBANIJA: Načeloma ni problem, da se kritizira, bil bi pa vesel, če bi lahko iz opozicijskih vrst slišal kakšen predlog, kako bi oni to bolje naredili, saj je bilo tudi na tem področju ob nastopu naše vlade porazno stanje.

Številke so namreč neizprosne in kažejo, da nam državljani in državljanke zaupajo, nam sledijo in nas spremljajo. Na uradnem vladnem profilu Facebooka se je tako število sledilcev od marca do danes povečalo s slabih 10.000 na več kot 70.000, vzpostavili smo profil na Instagramu, ki ima več kot 12.000 sledilcev, še posebej pa bi izpostavil novo skupino na Viberju, v kateri je več kot 111.000 oseb, ki prek tega kanala dnevno dobivajo informacije o najnovejših ukrepih.

(Celoten intervju si preberite v novi števlki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine