11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Mag. Marko Pogačnik v intervju za Demokracijo: Za stanje v državi so odgovorne stranke, ki so sestavljale koalicijo!

S poslancem SDS Markom Pogačnikom, ki je član odbora za zadeve Evropske unije, odbora za gospodarstvo ter podpredsednik odbora za finance in monetarno politiko, hkrati pa nadomestni član parlamentarne preiskovalne komisije o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, smo se pogovarjali o predčasnem odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade. Z njim smo analizirali delo državnega zbora, finančni in gospodarski položaj Republike Slovenije ter institucij, ki upravljajo s podjetji v državni lasti. Pogovarjali smo se tudi o predvolilnem programu SDS.

Gospod Pogačnik, kako gledate na predčasni odstop predsednika vlade Mira Cerarja? Sredi marca je po seji vlade na tiskovni konferenci teatralno sporočil, da oblast vrača ljudstvu in da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljaviti referenduma o drugem tiru …

Cerarjev predčasni odstop le nekaj tednov pred rednimi volitvami je predvsem reševanje samega sebe oziroma njegove stranke. Ne Cerar kot predsednik vlade ne koalicija strank SMC, SD in DeSUS v štiriletnem mandatu nista dosegla nobenih bistvenih pozitivnih rezultatov. Mandat Vlade Mira Cerarja in koalicije strank SMC, SD in DeSUS lahko označimo kot štiri leta izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Štiri leta smo doživljali prav nasprotno, kar so obljubljali pred volitvami in kar so zapisali v koalicijsko pogodbo: etičnost, moralnost, transparentnost.

 

Kaplja čez rop, če sem malo ciničen, oziroma referendum o drugem tiru naj bi bil tako 13. maja, dva ali tri tedne pred parlamentarnimi volitvami torej. Nedvomno je to precej neracionalno za nas, davkoplačevalce.

Da bo referendum o drugem tiru štirinajst dni ali tri tedne pred državnozborskimi volitvami, je več kot norost. V SDS smo prepričani, da bi se referendum moral združiti z državnozborskimi ali lokalnimi volitvami v novembru. S tem bi prihranili slabe tri milijone evrov. Na seji Državne volilne komisije, ki je določila, da bo ponovljeni datum referenduma 13. maj, je samo predstavnik SDS glasoval za datum, ki bi omogočal združitev referenduma in volitev.

 

Kako pa bo vse to vplivalo na graditev drugega tira? Številni ste že pred prvim referendumom o drugem tiru opozarjali, da zakon o graditvi drugega tira v bistvu sploh ni potreben.

Res je, zakona nismo podpirali, ker smo prepričani, da gre za nedodelan zakon, ki ne bo prinesel dodane vrednosti pri graditvi drugega tira. Drugi tir je pomemben, vendar ne za vsako ceno. Milijarda evrov in pol za 27 kilometrov proge je po našem mnenje previsok znesek.

32 4 marko pogacnik

Kako bo SDS ravnala v primeru drugega tira, če bo po volitvah prevzela oblast?

Za novo progo Divača−Koper, tako imenovani 2. tir, bo najkasneje v šestih mesecih po prisegi vlade izbrana cenovno najoptimalnejša varianta dvotirne proge in pripravljen predlog modernizacije na preostalem delu koridorja, spremenjen državni prostorski načrt (DPN), gradnja pa bo trajala največ štiri leta; na delu trase, kjer ni potreben DPN, se bo graditev začela takoj po potrditvi najoptimalnejše variante.

 

Ob napovedi odstopa je Cerar zatrdil, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe, in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. »Meni je to tuje,« je patetično zatrdil in dodal, da SMC ni uresničila vsega, ker je morala sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami. Se pravi, da so po Cerarjevem prepričanju za vse, kar je narobe v državi, krivi drugi.

Zanimivo je predvsem to, da stranke koalicije (SMC, SD, DeSUS) odgovornost prelagajo drug na drugega. Upam, da volivke in volivci ne bodo nasedli takšnim igricam in izgovorom strank sedanje koalicije, da so za stanje v državi odgovorni drugi. Za stanje v državi so odgovorne stranke, ki so sestavljale koalicijo: Stranka modernega centra, Socialni demokrati in DeSUS. Poglejmo samo primer, kjer je stanje v državi najslabše in najbolj skrb zbujajoče, to je področje zdravstva. Največji posamični problem v slovenskem zdravstvu je nesposobna ministrica, zoper katero smo v poslanski skupini SDS dvakrat vložili utemeljeno interpelacijo. Ministrico je vlada obakrat v celoti podprla, v državnem zboru pa je bila deležna podpore tako Stranke modernega centra kot Socialnih demokratov in DeSUS.

 

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine