7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Mag. Igor Omerza za Demokracijo: Če je bila Udba za kaj dobro usposobljena, je bila vsekakor za zalezovanje vrhu režima ‘sovražnih’ posameznikov ali vrhu režima nevarnih asociacij

Pogovarjali smo se z raziskovalcem udbovskih arhivov, ekonomistom mag. Igorjem Omerzo, ki je na večer dneva slovenske državnosti na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavil svojo novo knjigo Udba in akcija Sever.

 

DEMOKRACIJA: Gospod Omerza, lani ste izdali knjigo Temna stran Dela – Osupljiva anatomija režimsko-udbovskih labirintov. Napovedali ste še drugi in tretji del, a vmes ste očitno naleteli na druge zanimive dokumente, ki so vas pritegnili … V vaši najnovejši knjigi Udba in akcija Sever imate tako vrsto dokumentov, ki doslej še niso bili objavljeni …

OMERZA: V vseh mojih knjigah o Udbi objavljam že desetletje večinoma še nikoli predstavljene dokumente. Ker je udbovski del državnega arhiva odprt že od leta 2006, na predlog Janševe vlade je bil sprejel ustrezen arhivski zakon, je prav neverjetno, da jaz kot ne-zgodovinar počenjam to v tako velikem obsegu. Drugje po svetu, ko se odprejo arhivi tajnih služb, zgodovinarji stojijo zjutraj v vrsti pred arhivi, ker bi radi čim prej prišli do novih dokumentov in se tako uveljavili. Pri nas pa ni v tem oziru nobene gneče! Dobro je dejal nemški pisatelj Ohler, da je zgodovina predagocena, da bi jo prepustili zgodovinarjem.

DEMOKRACIJA: Vaša knjiga Udba in akcija Sever na kratko rečeno govori o političnih in udbovskih ozadjih, ki so tesno povezana s tremi načrtovanimi srbsko-črnogorskimi mitingi v Sloveniji konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Za njimi pa je, kot jasno razkrivate, stal srbski voditelj Slobodan Milošević, ki si je s pomočjo mitingov najprej utrdil oblast v Srbiji, potem pa je s tem skušal nadaljevati tudi po drugih delih Jugoslavije.

OMERZA: Eden od voditeljev mitingov Srb Miroslav Šolević (TV-mehanik s Kosovega polja) je leta 1993 dejal, da je bil Miloševićeva mitingarska pest. Mitingarski dirigent Milošević se je v času mitingov konec 80. let prejšnjega stoletja, ko mu je tako uspelo zrušiti vojvodinsko in črnogorsko vodstvo, skrival v ozadju; no, zvezna Udba, ki ji je takrat načeloval Hrvat Zdravko Mustač, je posnela telefonski pogovor člana centralnega komiteja srbskih komunistov Draška Miličevića, kako kolovodji mitingarjev Miroslavu Šoleviću tajno prenaša Miloševićeva sporočila, kaj vse morajo protestniki postoriti! O tem je obvestila takratnega predsednika SFRJ Raifa Dizdarevića. Tako da je vrh jugoslovanske politike dobro vedel, kdo vleče mitingarske niti iz ozadja.   

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine