1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Mag. Grims: “Ministrica Bobnar je že v prvih nekaj dneh poteptala slovensko ustavo”

 

Piše: L. K. F., PS SDS

Na današnji novinarski konferenci je poslanec mag. Branko Grims spregovoril o odločitvi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, da bo notranje ministrstvo umaknilo soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih.

Kot je dejal mag. Branko Grims, nova vlada deluje komaj nekaj dni, pa vendar ji je uspelo nekaj, kar zagotovo nihče ni pričakoval. Že v prvih nekaj dneh je poteptala Ustavo Republike Slovenije in to vsaj v dveh primerih več kot očitno. Prvi je bil že na prvi seji vlade, na kateri so zahtevali sezname zaposlitev in prezaposlitev v času vlade pod vodstvom Janeza Janše. “Čeprav jim je informacijska pooblaščenka kasneje poskušala dati odvezo, so prezrli, da je obdelava in zbiranje katerihkoli podatkov z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi, očitno protiustavno, saj Ustava vsakomur daje enake pravice, ne glede na politično prepričanje. Pravica do dela, pravica do dostopa do dela pod enakimi pogoji, do svobodne izbire dela, je ustavna pravica,” je dejal poslanec.Nadaljeval je, da je korak naprej storila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar z odločitvijo, da samovoljno odstopi od pregona oz. izterjave stroškov za nelegalne demonstracije, ki so bile v Ljubljani. Po 35. členu Zakona o javnih zbiranjih je nastale stroške za policijo dolžan poravnati tisti, ki zbiranje organizira. Zakon tudi pravi, da je organizator tisti, ki v javnosti nastopa kot sklicatelj oz. daje izjave kot organizator. “Pa vendar je gospa Bobnar storila korak, ki je v popolnem in očitnem nasprotju z 2. členom Ustave Republike Slovenije, po katerem je Slovenija pravna država in s 14. členom Ustave Republike Slovenije, ki pravi, da smo pred zakonom vsi enaki. Enostavno je preklicala izterjavo stroškov, ki so ogromni. S tem je samovoljno, protizakonito in protiustavno na ramena davkoplačevalcev prevalila za kar 882.650,82 evrov stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na neprijavljenih in nelegalnih shodih v Ljubljani,” je dodal Grims.

Mag. Grims je omenil, da so bile gospodu Jenullu izdane tri odločbe, v skupnem znesku za približno 40 tisoč evrov. “Torej je šlo za manjši del, pa vendar je ministrica Bobnar preklicala tudi to. Zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje. To pomeni, da je zavestno kršila ne samo zakon, ampak tudi Ustavo Republike Slovenije.”

Dodal je: “Še več, izkazalo se je, da je sklep o tem, da je ta izterjava nujna in zakonita, sprejela prejšnja Vlada Republike Slovenije. Gospa Bobnar pa je to storila v vlogi ministrice, zanimivo pa je, da so ji takoj sledili drugi organi in organizacije, ki bi morale takšno odločitev preveriti in pretehtati, vendar so jo ubogali. Po tej logiki tehta beseda ministrice več kot sklep vlade. Tudi, če vlada kasneje razveljavi sklep prejšnje vlade, je vendarle bilo ravnanje ministrice Bobnar protizakonito in protiustavno. To pomeni, da Slovenija ni več pravna država, ni država, v kateri bi bil dosledno spoštovan pravni red in ni država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki. To vodi v anarhijo, anarhija pa v totalitarizem. V zgodovini je bilo vedno tako. Neverjetno pa je, da se je to zgodilo v samo prvih nekaj dneh nove vlade.”

Poslanec je nato opozoril, da je v luči tega dejanja s strani ministrice Bobnar, zatrjevanje ministrice za pravosodje, da bo v Sloveniji dosledno spoštovan pravni red in zakonitost, posmehovanje volivkam in volivcem. “Nekaj so besede, nekaj pa so dejanja,” je poudaril.

“Ministrico pozivamo, naj ponovno pretehta svojo odločitev in naj spoštuje pravni red, zakone Republike Slovenije, predvsem pa Ustavo Republike Slovenije, po kateri smo vsi pred zakonom enaki. Prepričan sem, da nihče od tistih, ki je dal glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo,” je zaključil Grims.

Poleg mag. Grimsa se je danes na isto temo oglasila tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je vložila poslansko vprašanje: “V medijih sem zasledila, da je Ministrstvo za notranje zadeve dne 2. junija 2022 umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policiji na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih.”

Ob tem pa poudarila: “V Slovenski demokratski stranki vedno zagovarjamo pravico do zbiranja in jo bomo vedno branili. Toda pri teh shodih je šlo za neprijavljene organizirane shode, ki so bili tudi nasilni. Ti shodi so državljane stali približno za eno šolo, en dom za ostarele ali dva vrtca. Shode je treba prijaviti, pridobiti ustrezna soglasja in poravnati potrebne obveznosti. Vsak naj poravna tisto, kar mora. In ne drži, da so se ljudje kar sami spomnili iti na ulico. Prvi shodi so se namreč začeli že pred vzpostavitvijo te vlade.”

Spomnimo: slovenska policija je imela od marca 2020 do 31. decembra 2020 539.966,90 evrov stroškov, od 1. januarja 2021 do 20. septembra 2021 pa 342.683,92 evrov. Skupaj je imela kar 882.650,82 evrov stroškov za izvedbo varovanj javnih shodov, ki niso bili prijavljeni skladno z Zakonom o javnih zbiranjih.

Bah Žibertova je še izpostavila: “Ne samo, da je ministrstvo umaknilo soglasje za prve tožbe, še več, nedavno je ministrica za pravosodje napovedala začetek priprave t.i. splošnega zakona o odpravi zakona za prekrške na protestih v času epidemije COVID-19.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine