9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Mag. Branko Grims za Demokracijo: Slovenija zasluži bistveno več: boljšo vlado, varnost, podjetništvu naklonjeno okolje, blaginjo in razvoj.

O aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu  smo se pogovarjali z dolgoletnim poslancem Slovenske demokratske stranke Brankom Grimsom, in sicer v ponedeljek, prav v času, ko je predsednik vlade Marjan Šarec napovedal svoj odstop s te funkcije.O aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu  smo se pogovarjali z dolgoletnim poslancem Slovenske demokratske stranke Brankom Grimsom, in sicer v ponedeljek, prav v času, ko je predsednik vlade Marjan Šarec napovedal svoj odstop s te funkcije.

Gospod Grims, v prejšnjem poslanskem mandatu ste opravljali funkcijo predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). Nekako se mi zdi, da vi tolikšnih težav, kot jih ima sedaj komisija pod vodstvom Mateja Tonina, pri nadzoru Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) niste imeli? 

Po velikih zapletih z imenovanjem komisije smo v samo prvem letu svojega dela v prejšnjem mandatu dokazali ministru za obrambo  Cerarjeve vlade, da je presegel pooblastila, in dosegli razrešitev ministra Vebra. Poleg tega je KNOVS na moj predlog soglasno sprejela predlog, da je nujno treba spremeniti varnostno politiko ter za vojsko, policijo in obveščevalne službe nameniti bistveno več denarja zaradi množičnih ilegalnih migracij in zato spremenjenih mednarodnih razmer, ki narekujejo, da se moramo opreti samo nase in okrepiti vse stebre obrambe, saj mora biti varnost državljanov na prvem mestu. To je potem praktično soglasno potrdil državni zbor. Tedaj je bilo zahtevati več denarja za oborožitev in varnost tako nesprejemljivo dejanje v politiki, da si danes težko sploh predstavljate, kakšen izjemen uspeh je to takrat bil.

Se je morda prejšnja vlada kljub vsem svojim napakam bolj zavedala pomena parlamentarnega nadzora nad Sovo?

Z vladami so vedno težave. KNOVS je imela pod mojim vodstvom v prejšnjem mandatu dovolj avtoritete, da smo od Sove dobili na nadzorih vedno prav vse, kar smo zahtevali, tudi glede kadrov. Več težav je bilo z nadzorom posebnih metod in sredstev kriminalistične policije, ki nam dveh pravilnikov s tega področja ni hotela izročiti. Takratna ministrica za notranje zadeve je šla po odobritev na vlado, a je ta izročitev zavrnila. Zato sem napisal zelo dobro argumentirano ustavno obtožbo zoper Cerarja (ki je obsegala poleg te še več drugih zadev), a zaradi odstopa Cerarjeve vlade potem ni bila vložena, kar je velika škoda, saj bi bil to po mojem mnenju pravi ukrep in epilog.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, ki je bil pred dnevi povabljen na sejo KNOVS glede spornega zaposlovanju na Sovi, je pred začetkom seje opoziciji in SDS očital, da skozi KNOVS deluje kot »politična policija iz starih časov«. Kaj menite o tej izjavi?

Vsaka oblast se želi izogniti nadzoru. Toda parlamentarni nadzor je edini učinkovit, ko gre za preprečevanje zlorab tajnih služb. Če nekdo na oblasti hoče ta nadzor omejiti ali preprečiti, postane oblast totalitarna. 

No, v petek je bil na seji komisije »zaslišan« tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je očitno posredoval, da je njegova dolgoletna prijateljica »lepa N. H.« dobila službo na Sovi. Kako komentirate njegova sprenevedanja? In puščice proti SDS …

Če na čelo vlade izvolite klovna, dobite cirkus!

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine