14.3 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Mag. Andrej Vizjak za Demokracijo: Vzpostavljanje ravnovesja med razvojem in ohranjanjem okolja je ključna sprememba ali pa ključna rdeča nit, ki je zaznamovala moj dosedanji mandat in ga bo tudi v prihodnje

Pogovarjali smo se z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, ki si prizadeva za vzpostavitev pravega ravnovesja med  razvojem in ohranjanjem okolja. Po njegovem je na področju okolja in prostora za ministra največji izziv zagotovo debirokratizacija sedanje ureditve.

Demokracija: V vladi Janeza Janše ste prevzeli vodenje ministrstva, ki velja za enega obsežnejših in težjih. Kako ocenjujete delo po dobrih šestih mesecih ministrovanja?

Vizjak: V šestih mesecih ministrovanja smo začrtali nekoliko drugačno pot ministrstva, in sicer, da je tudi to ministrstvo odgovorno za razvoj države, to je, da res tehtamo in balansiramo na eni strani interese po ohranjanju oz. varovanju okolja in narave, po drugi razvoj družbe. Za razvoj družbe so namreč potrebni tudi določeni posegi v prostor, novi projekti in tudi nekatere nove tehnologije. Prepogosto se je namreč pri pridobivanju dovoljenj zapletalo, praviloma po nepotrebnem. In vzpostavljanje ravnovesja med razvojem in ohranjanjem okolja je ključna sprememba ali pa ključna rdeča nit, ki je zaznamovala moj dosedanji mandat in ga bo tudi v prihodnje.

Demokracija: Kaj bodo vaše prioritete, če jih nekaj naštejete?

Vizjak: Največja prioriteta je seveda debirokratizacija sedanje ureditve, kjer je ogromno predpisov in postopkov, ki trajajo nemogoče dolgo in so prepogosto sami sebi namen, ne osredotočijo se na vsebino varovanja okolja, temveč so bolj ali manj namenjeni nepotrebnemu administriranju. Ključna naloga bo tako debirokratizacija, skrajševanje in poenostavitve postopkov. Pomembna naloga je tudi sprememba zakonodaje na področju graditve in urejanja prostora. Nadalje je cela kopica nalog pri vzpostavljanju krožnega gospodarstva. Pravkar je bila sprejeta uredba, ki omogoča, da odpadki prehajajo nazaj v proizvod, kar pomeni, da določene vrste odpadkov ne končajo na odlagališčih ali v sežigu, temveč se lahko znova koristno uporabijo. Veliko nalog je povezanih tudi s protipoplavno zaščito, varstvom pred vodami. Tu smo praktično pospešili postopke, ki so povezani z graditvijo tako protipoplavnih zaščit kot kanalizacijskih sistemov po občinah. Iz evropskih sredstev obstoječe in prihodnje finančne perspektive, za katero  ocenjujemo, da smo s pogajanji veliko dosegli, saj so sredstva Sklada za okrevanje velika priložnost, da Slovenijo bolje komunalno opremimo tako s čistilnimi napravami, dobrimi vodovodi, zdravimi viri pitne vode kot tudi s protipoplavnimi zaščitami. Čaka pa nas seveda veliko izzivov tudi pri sanaciji degradiranih območij v Sloveniji, sanaciji  plazov in drugih posledic naravnih nesreč.

Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine