22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Mag. Andrej Bručan za novo Demokracijo: »Zamujenega je bilo kar nekaj časa, hitro ukrepanje nove vlade pa bo preprečilo vsaj najhujše posledice.«

O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom smo se pogovarjali z mag. Andrejem Bručanom, dr. med. spec. interne medicine, nekdanjim ministrom za zdravje. Seveda smo se dotaknili razmer v zdravstvu v zadnjih letih. Mag. Bručan opozarja, da je stanje resno, sprejeti je treba ukrepe, ki bodo za nekaj časa spremenili običajne življenjske navade.

DEMOKRACIJA: Novoizvoljena vlada je na prvi seji v petek zvečer uporabljala zaščitne maske. Kako gledate na to?

BRUČAN: Začetek prve seje vlade z maskami ocenjujem pozitivno. Vlada je s tem hotela dodatno opozoriti na resnost stanja ob epidemiji, mogoče pa tudi pomiriti prebivalce, da bo v prihodnje poskrbljeno za dovolj zaščitnih sredstev. Zaščitne maske morajo uporabljati predvsem okuženi za preprečevanje širjenja okužbe.

DEMOKRACIJA: Med prvimi ukrepi nove vlade je bila ustanovitev kriznega štaba za soočanje s koronavirusom, opravili so tudi razpravo o tem. Kaj pričakujete od tega štaba?

BRUČAN: Ustanovitev in aktivizacija kriznega štaba je bila nujna, saj je prejšnja vlada s tem zamujala vsaj dva tedna. Še posebej je pomembno, da je bila v okviru štaba  imenovana strokovna skupina, ki bo lahko pomagala z najnovejšimi strokovnimi odločitvami, saj je o delovanju tega virusa še kar nekaj neznank. Od kriznega štaba pričakujem jasne in točne smernice ukrepanja, zagotovitev zadostnih zaščitnih sredstev in predvsem pripravo na zelo verjetno večje število hudo obolelih. Pripraviti bo treba zadostno število navadnih in intenzivnih bolniških postelj tudi zunaj obstoječih bolnišnic, npr. v nekaterih praznih kapacitetah vojašnic. Izvesti bo treba vse, tudi najstrožje ukrepe za preprečevanje stikov. V teh nekaj dneh je vlada že opravila veliko tega dela. Ne upam si niti pomisliti, kaj nas bi doletelo, če se vlada ne bi zamenjala ali če bi se sedaj pripravljali na volitve. V primeru večjega števila obolelih in predvsem tistih, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo, pa bo pred kriznim štabom in izvajalci nastal največji problem: kako zagotoviti zadostno število kadrov. Zdravnikov in medicinskih sester že sedaj primanjkuje, v primeru večjega števila z virusom okuženih bolnikov pa bodo potrebne prerazporeditve kadrov, za delo z respiratorji so potrebni posebej izšolani zdravniki in medicinske sestre

DEMOKRACIJA: Kako nas bo teplo to, da prejšnja vlada oziroma nekdanji predsednik Marjan Šarec ukrepom za preprečevanje širitve koronavirusa ni namenjal dovolj pozornosti, kakor je to v državnem zboru razkril Janez Janša?

BRUČAN: Prejšnja vlada je v zvezi s to epidemijo naredila kar nekaj napak. Mnogo prepozno se je zavedela resnosti situacije, čeprav so opozorila na podlagi strokovnih mnenj že prihajala, tudi iz prejšnje opozicije. Po mojem mnenju je bila storjena največja napaka, da ni bilo izolacije tistih, ki so v začetni fazi prihajali iz Italije; ko so se pojavili prvi primeri, navodil sploh ni bilo ali pa so bila preveč splošna. Na to so že takoj opozarjali zdravniki. Zamujenega je bilo kar nekaj časa, hitro ukrepanje nove vlade pa bo preprečilo vsaj najhujše posledice.

DEMOKRACIJA: Menite, da je bil Šarec zaveden ali toliko brezbrižen, morda celo len in malomaren?

BRUČAN: Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, ker natančnega poteka ne poznam dovolj dobro. Glede na poročanja pa lahko sklepamo, da je minister Šabeder že prej opozarjal na problematiko, pa ni bil dovolj slišan. Sedaj tudi ni primeren čas za ugotavljanje krivde, za to bo dovolj časa, ko se bo epidemija končala. Ta čas je najbolj pomembno, da s skupnimi močmi premagamo skupnega sovražnika in obvarujemo prebivalce pred najhujšim. V ta namen je treba izločiti vse politične delitve in sprejeti vsak dober in izvedljiv ukrep.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine