10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Luka Mesec, preberite si! Slovenija tretja najbolj obdavčena država za tiste z najvišjimi prihodki!

Slovenska politična stranka Levica straši državljane, da so najvišje slovenske plače premalo obdavčene. Njihova trditev se je izkazala za lažno po najnovejši raziskavi Informacijskega centra za evropsko politiko (EPICENTER). Raziskava razkriva, da so med državami EU in OECD davkoplačevalci v najvišjem dohodkovnem razredu najbolj obremenjeni na Švedskem, v Sloveniji in v Belgiji. Tako so ti davkoplačevalci na Švedskem obremenjeni s 76 centi na zadnji prisluženi evro, medtem ko v Sloveniji in Belgiji s 73 centi. Posledica visoke obdavčitve v Sloveniji najbolj produktivne spodbuja k opustitvi dela v zameno za nedelo ali da se odselijo v države, kjer bodo za svoje težko prigarano delo manj davčno obremenjeni.

Slovenska nadkoalicijska stranka Levica se rada predstavlja za glavno borko proti kapitalu. V teh dneh smo poslušali mnogo očitkov omenjene stranke ob davčni razbremenitvi plač, da bodo edino korist imeli tisti z najvišjimi plačami. Njihova trditev se je izkazala za lažno in zavajajočo, saj Slovenija spada med tri države v EU in organizaciji OECD z največjo obdavčitvijo najvišjih plač. Davkoplačevalci v najvišjem dohodkovnem razredu so najbolj obremenjeni na Švedskem, v Sloveniji in v Belgiji. Tako so ti davkoplačevalci na Švedskem obremenjeni s 76 centi na zadnji prisluženi evro, medtem ko v Sloveniji in Belgiji s 73 centi.

“V Sloveniji davčni sistem najbolj produktivne spodbuja k opustitvi dela v zameno za nedelo ali da se odselijo v države, kjer bodo za svoje težko prigarano delo manj davčno obremenjeni,” komentira mag. Tanja Porčnik, predsednica inštituta Visio. Podatki, ki odražajo stanje v letu 2018, razkrivajo, da v 29 od 41 državah EU in OECD državna blagajna pridobi več kot davkoplačevalci najvišjega dohodkovnega razreda, ko le-ti ustvarijo dodatni evro dohodka. V povprečju imajo nordijske (67%) in zahodnoevropske (61%) države najvišje mejne davčne stopnje. Zanimivo je, da v zahodni Evropi obstaja kar velik razpon obdavčitve. Tako je najvišja mejna davčna stopnja v Belgiji (73%) in najnižja v Švici (46%). Na drugi strani spektra davčne obremenitve so Nova Zelandija, Mehika in Bolgarija, ki najmanj obdavčujejo svoje državljane z najvišjimi dohodki.

Luko Mesca na laž postavili podatki OECD
Luka Mesec se rad izgovarja na podatke OECD, vendar pri tem zavaja, saj so ga prav podatki OECD postavili na laž, da so slovenske najvišje dohodkovne plače preslabo obdavčene. Sedaj pa se jasno vidi, da so slovenske najvišje dohodkovne plače na tretjem mestu najbolj obdavčenih plač v EU in OECD. Mesec in njegova Levica pa so uprizorili še ena marksistično laž za državljane Slovenije.

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine