18.8 C
Ljubljana
nedelja, 11 junija, 2023

Luka Mesec nima posluha za gradbenike

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Pred nastopom vlade Roberta Goloba smo lahko poslušali obljube o tem, da bo ta v ospredje postavila dialog. Kot lahko vidimo, temu niti slučajno ni tako. Gradbinci so namreč postavljeni na hladno, saj že kar štiri mesece zaman čakajo na pogovor z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem. Enako nezadovoljstvo pa vlada tudi na strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kjer na sestanek z Mescem čakajo že tri mesece. 

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar kritično opozarja, da ni potrebnih odgovorov okrog nadaljnjih ukrepov pri reševanju posledic energetske krize. “Ni še jasno, kakšnih ukrepov bomo deležni v drugi polovici leta, ko se izteče veljavna uredba. Podjetja morajo vedeti, kaj jih čaka v prihodnje, da bodo znala planirati poslovanje v drugi polovici leta,” je jasen Cvar.

Pozivajo k razbremenitvi plač

Na četrtkovi seji Upravnega odbora OZS so izpostavili soglasno prepričanje, da so prevelike davčne obremenitve plač in predolgi postopki pridobivanja delovnih dovoljenj. Na račun tega pa naša podjetja ne morejo ohranjati konkurenčnosti na tujih trgih. Po besedah Petra Piška, podpredsednika OZS in predsednika sekcije za promet pri OZS, vlada veliko nezadovoljstvo, ker že kar tri mesece nikakor ni mogoče priti do sestanka z ministrom Luko Mescem“Soočamo se z nelojalno konkurenco iz balkanskih držav. Slovenski prevozniki so tako nekonkurenčni, saj dobijo posle cenejši prevozniki iz teh držav. Gospodarstvo se ohlaja, velik problem je pridobivanje kadra. Razumem delavce, ki želijo višje plače, ker se vse draži, a mi tega povišanja plač do naših kupcev storitev ne moremo implementirati,” je izpostavil Pišek in dodal, da če ne bo šlo drugače, bo prišlo tudi do zaostritve dialoga.

Čeprav je bilo s strani direktorja OZS Danijela Lampergerja napovedano, da bo s strani ministrstva za delo podpisan sporazum z Azerbajdžanom, Gruzijo, Filipini in Ukrajino, od koder se bo lahko na podlagi tega pridobivalo potreben kader, je v luči tega predsednik območne zbornice Maribor Marko Gorjak opozoril, da če se bo na ta način iskalo druge države bo to prispevalo k temu, da se bodo postopki na upravnih enotah še bolj zavlekli.

“Nujno je treba najti rešitev na področju pridobivanja delovnih dovoljenj. Sam že sedem mesecev čakam na dovoljenje za bivanje delavca,” je nazorno pojasnil s konkretnim primerom. Kot pravi Gorjak, dvig minimalne plače ne predstavlja tolikšnega problema, kot ga obremenitev plač. Zaskrbljujoče po njegovih besedah namreč je, da je Slovenija po davčni obremenitvi plač kar na drugem mestu med državami članicami Evropske unije. “Smo za dostojne plače delavcev, a naj se davčna obremenitev plač zniža, tako bodo delavci prejeli več in tudi podjetja bodo lahko konkurenčna na tujih trgih,” je še dodal.

Podpredsednik OZS in predsednik sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič je izpostavil, da gradbinci že kar štiri mesece čakajo na sestanek z ministrom. “Pri pomanjkanju delovne sile bi morali razmišljati o lastnem kadru. Tukaj je perspektiva,” je prepričan. Z ovirami zaposlovanja tujcev se je strinjala tudi predsednica območne zbornice Jesenice Henrika Zupan, ki je pri tem opozorila na oviro zaposlovanja tuje delovne sile v gostinstvu, ki jo predstavlja nepoznavanje jezika. “Prav tako pa nimamo zagotovila, da nam tuj kader ne bo ušel v druge države,” je še dodala po navedbah OZS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine