27.8 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Lucija Šikovec Ušaj brez dlake na jeziku o dogajanju v ljubljanskem mestnem svetu: “Ta država je ugrabljena!”

Na ponedeljkovi prvi izredni seji ljubljanskega mestnega sveta so mestni svetniki pod pritiski mestnih svetnikov iz vrst skrajne Levice preprečili imenovanje Lucije Šikovec Ušaj v odbor za zdravje in socialno varstvo, kot je to predlagal svetniški klub SDS. Za komentar dogajanja smo povprašali tudi Šikovec Ušajevo, ki je izpostavila, da so v ozadju predvsem osebne zamere župana Jankovića in skrajneža Ciglarja, prav tako pa bi ji po vsej verjetnosti želeli preprečiti dostop do nekaterih informacij. Tudi mestna svetnica Mojca Škrinjar je nad dogajanjem razočarana in ocenjuje, da je nad stroko prevladal populizem.

 

Na včerajšnji seji ljubljanskega mestnega sveta znana odvetnica Lucija Šikovec Ušaj ni bila imenovana za članico odbora za zdravje in socialno varstvo, kot so to predlagali mestni svetniki iz vrst Slovenske demokratske stranke. Do tega je prišlo po pogromu mestnih svetnikov iz vrst Levice, predvsem skrajneža Grege Ciglarja, temu pa so se pridružili še drugi mestni svetniki. Glasovanje je potekalo poimensko za vsakega kandidata posebej, rezultat glasovanja pa je bil 10 za in 30 proti. V Levici so se o svojem “uspehu” pohvalili na Facebooku: “Veseli nas, da so stališču Levice, da je treba hujskaštvo in nestrpnost sankcionirati in ne nagrajevati, pridružili tudi drugi mestni svetniki in svetnice. Skupaj smo dokazali, da v Ljubljani ni prostora za politiko sovraštva.” Prav zanimivo je, da je med večjimi nasprotniki Šikovec Ušajeve vidni član Levice in velik prijatelj socialističnega režima Nicolasa Madura v Venezueli Ciglar, ki je lani med drugim pisal tvite o kitkah v Hudi jami, češ da pripadajo “ustašicam, ki so požgale cele vasi”, s čimer je želel opravičevati komunistične pokole, dan ustavnosti pa je proslavil kar s širjenjem laži o osamosvojitelju Jožetu Pučniku in prodajanjem pravljic o lagodnem življenju v nekdanji totalitarni Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. Kot so še zapisali pri Demokraciji, je bil takšen pristop večine v ljubljanskem mestnem svetu povsem hinavski in sprevržen tudi zato, ker mestna oblast Zorana Jankovića ne dovoli pokopa Romov, ki so jih v času druge svetovne vojne in revolucije “preventivno” pobili komunistični partizani, medtem ko nasprotniki Šikovec Ušajeve ne znajo konkretno napisati, s čim točno je širila sovraštvo. No, če pomislimo, da je častna občanka Ljubljane razvpita Svetlana Makarovič, znana po številnih sovražnih izjavah, medtem ko ji režimski mediji tako rekoč jedo iz roke, potem je hinavščina tranzicijske levice še toliko hujša.

Ciglar in Janković sta mestni svet izkoristila za napad na Šikovec Ušajevo, ki izhaja iz osebnih zamer
Kot kaže, pa za Jankovića in Ciglarja domnevni sporni govor Šikovec Ušajeve sploh ne predstavlja težave, pač pa so v ozadju osebne zamere. Za komentar smo vprašali tudi Šikovec Ušajevo, ki včerajšnje dogajanje v mestnem svetu pojasnjuje takole: “Ne kažejo ravno neke stopnje demokratičnosti, na izgubi pa so oni. Sicer pa gre za osebne spore, tudi v pravnih postopkih. Ciglar verjetno ni povedal, da gre za osebno nasprotovanje, saj v pravnem sporu zastopam njegovega nasprotnika, niti Janković ni povedal, da gre za osebno nasprotovanje zaradi ovadb, ki sem jih vložila proti njemu. Vsi so torej izkoristili svoje osebne zamere, da so naredili ta obračun z mano, ne vem sicer, kaj so navajali. Vsekakor je to smešno in s stroko to nima nobene zveze.” Zoper Jankovića je namreč Šikovec Ušajeva kot odvetnica vložila ovadbo, prav tako pa Ciglar toži osebo, ki jo v postopku zastopa prav Šikovec Ušajeva. “Pošteno bi bilo, da to povedo. Ne gre za strokovne zadeve, da bi jih motili moji tviti. To je nekorektno, gre namreč za osebni antagonizem. Tudi Janković bi lahko povedal, da sva v osebnih sporih. Ne v načelnih, ne v ideoloških, ne v političnih, pač pa povsem v osebnih,” še sklene Šikovec Ušajeva.

Šikovec Ušajevi so po vsej verjetnosti želeli preprečiti dostop do informacij, sama ocenjuje, da je država ugrabljena
Ciglar, ki je bil med drugim opazovalec volitev v Venezueli, je s svojo (ne)kompetentnostjo in skrajnimi idejami po mnenju Šikovec Ušajeve popolnoma neprimeren za mestnega svetnika: “Jaz spoštujem vsakega človeka ne glede na izobrazbo, a tukaj se resnično pozna srednja lesarska šola. In takšnega človeka pošljejo na opazovanje volitev! Postavili bi lahko vsaj neke kriterije, kot npr. končana gimnazija, ne pa lesarska šola. A slednje je zdaj očitno moderno. Človek je rojen leta 1997 in naj meni ne govori, kako je bilo v Jugoslaviji. Živimo v drugi državi in ti ljudje rušijo temelje naše države, organi, ki bi morali to preganjati, pa ne storijo ničesar. Ta država je ugrabljena!” Z zlorabo mestnega sveta za svoje osebne interese pa so bili, kot pojasnjuje Šikovec Ušajeva, najbolj oškodovani prav Ljubljančani: “Mene je SDS predlagala, sem pa predsednica komisije za pacientove pravice, sem bila članica sveta onkološkega inštituta, imam ogromno pravd, kjer zastopam paciente, skratka o zdravstvu vem ogromno. Kljub temu, da je kar nekaj mojih družinskih članov zdravnikov, se vedno postavim na stran pacienta, torej šibkejšega. Borila bi se tako tudi na tej funkciji, da bi se izboljšalo primarno zdravstvo v Ljubljani in da bi se podelilo več koncesij za zasebne zdravnike. Na primarnem nivoju bi lahko imeli tudi vse to, kar se zdaj prenaša na sekundarni nivo, npr. ultrazvok, specialistične preglede ali zobozdravnike. Koncesije bi omogočile boljši dostop prebivalcev do zasebnega zdravstva, jaz ne verjamem, da se rešitev nahaja v državnem zdravstvu. Tako bi dobili dovolj zobozdravnikov in ginekologov v Ljubljani. Jaz osebno lahko do svojih zdravnikov in družine kadarkoli pridem, če bi bilo potrebno, bi lahko tudi plačala, na izgubi so Ljubljančani. Po vsej verjetnosti gre tukaj za stvari, ki jih ne smem izvedeti. To je neplačana funkcija in bi jo opravljala v svojem prostem času. Prav to me je pretreslo, da bi tudi na neplačani funkciji utegnila dobiti informacije, ki si jih želijo pred mano prikriti. To je potrditev vsega tega, o čemer govorim, sicer pa imam ogromno dela in osebno si nisem želela te funkcije, pač pa sem si želela prispevati Ljubljančanom. V mojo pisarno namreč prihajajo ljudje, ki si ne morejo privoščiti plačila zdravstvenih storitev ali ortodonta.”

Mojca Škrinjar: “Očitno je nad stroko prevladal nek populizem!”
Za komentar dogajanja v mestnem svetu smo prosili tudi mestno svetnico iz vrst SDS Mojco Škrinjar, ki je o tem povedala: “Tukaj je prevladalo neko zelo slabo vzdušje, ki ne sodi v mestni svet. Prepričana sem, da tisto, kar Šikovec Ušajeva sicer počne kot predsednica komisije za pacientove pravice, počne zelo uspešno. Ta njena prisotnost oziroma članstvo bi bilo v odboru za zdravstvo in socialno varnost skupaj z njenim obsežnim pravnim znanjem zelo dobrodošlo. Ima velik socialni čut in se na takšen način z zadevami tudi ukvarja. Očitno je nad stroko prevladal nek populizem.” Kot vse kaže, bo Levica tudi v mestnem svetu delovala na enak način kot na državni ravni, tj. predvsem z izsiljevanjem: “Ti svetniki so delovali predvsem politično in so sledili tempu Levice. Tudi v mestnem svetu se očitno Levica lahko vede tako, kot se vede na državni ravni, in kaže, da je obstanek koalicije odvisen od njenega sodelovanja.” Za konec pa je Škrinjarjeva komentirala še izjave Ciglarja in dejala, da bi mu kot bivša učiteljica dala cvek za neznanje, ki ga izkazuje v svojih izjavah. Ob tem je poudarila, da se ji zdi Ciglarjev tvit o žrtvah iz Hude jame grozljiv. Prepričana je tudi, da bodo seje odbora za zdravstvo in socialno varstvo v vsakem primeru tekle korektno. Kot še poudarja Škrinjarjeva, je že v prejšnjem mandatu odbor vodila korektno, ne glede na različna mnenja in tudi v tem mandatu ga bo vodila korektno in tako ni nobene bojazni, da bi bilo lahko karkoli narobe na sejah odbora, ne glede na to, kdo v njem sedi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine