14.5 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

(LOKALNE VOLITVE 2022) V drugem krogu županskih veliko slavje zlasti SD in Levice: županski stolček obranila Arsenovič in Rakovec, izgubila pa Šrot in Miklavič, v Celju novi župan član Levice

Piše: G. B.

Drugi krog županskih volitev je v 47 občinah postregel s številnimi presenečenji. Med mestnimi občinami bosta novega župana imeli v MO Celje, MO Murska Sobota, MO Krško in MO Nova Gorica, medtem ko sta županski stolček v Mariboru ter Kranju obranila Saša Arsenovič in Matjaž Rakovec.

Izkušnje kažejo, da dosedanji župani, ki znova kandidirajo, le stežka zmagajo v drugem krogu. To se je potrdilo tudi na teh volitvah, saj je ogromno dosedanjih županov v drugem krogu izgubilo boj. Tako so med poraženci Bojan Šrot (Celje), Alojz Kastelic (Trebnje), Janez Fajfar (Bled), Rajko Meserko (Šmartno pri Litiji), Jurij Borko (Središče ob Dravi), Klemen Miklavič (Nova Gorica), Berto Menard (Logatec), Franc Zdolšek (Laško), med poraženci je tudi Emil Rojc v Ilirski Bistrici. V Središču ob Dravi je rezultat zelo tesen, saj je Toni Jelovica dosegel 50,04 odstotka glasov – samo en glas razlike ga loči od Jurija Borka.

Delno je lahko z drugim krogom zadovoljna SD. Poleg tega, da je obdržala župana Kranja, je njen kandidat Damjan Anželj zmagal v Murski Soboti. V ostalih dveh prekmurskih občinah sta kandidata SD izgubila, denimo v Puconcih in Lendavi, kjer se Janez Magyar vrača v občino iz poslanskih klopi. Zmago pa je SD dosegla tudi na Jesenicah, kjer je dosedanjega župana Blaža Račiča premagal SD-jev kandidat Peter Bohinec. Na Primorskem je SD izgubila v Kanalu, zmagala pa v Tolminu, kjer bo kandidat SD Alen Červ novi župan. Kot je znano, je prejšnji župan Uroš Brežan postal minister v Golobovi vladi.  V Moravčah pa kandidatu SD in nekdanjemu županu Martinu Rebolju ni uspelo premagati sedanjega župana Milana Balažica.

Gibanje Svoboda lahko proslavlja v Novi Gorici, kjer je dosedanjega župana Klemena Miklaviča premagal Samo Turel, pa tudi v Izoli, kjer je njen kandidat Milan Bogatič premagal dosedanjega nestrankarskega župana Danila Markočiča. Ni se pa jim posrečilo v Cerknem, kjer je bila kandidatka GS poražena. V Brežicah pa je Ivan Molan zadržal majhno prednost pred kandidatom GS, formalno neodvisnim Igorjem Zorčičem, nekdanjim predsednikom DZ.

Zelo pa so lahko zadovoljni v Levici, saj so dobili prvega župana v kateri od mestnih občin. Matija Kovač je namreč ugnal dosedanjega dolgoletnega župana Bojana Šrota v Celju. Kovač je sicer ves čas nastopal kot neodvisni kandidat, čeprav je bil v dosedanjem mandatu mestni svetnik Levice in je še vedno njen član.

V Piranu je novi župan Andrej Korenika, ki je ugnal Gašparja Gašparja Mišiča. Po naših podatkih je slednjega spodnesla Golobova stranka.

Med kandidati pomladnih strank je uspelo zmagati Vlasti Tetičkovič Toplak v Destrniku ter še posebej Mateju Zorku, nekdanjemu kolumnistu Demokracije, kjer je v Dornavi zmagal kar s 75-odstotno prednostjo. V Dolenjskih Toplicah je nekdaj vidni član in dosedanji NSi Franc Vovk ponovno zmagal. V občini Žiri žal ni uspelo Štefanu Bogataju (SDS in NSi), v Tolminu Otonu Bratužu (SDS), v Šmartnem ob Paki pa je izgubil Peter Rosenstein (SDS).

Celotni rezultati drugega kroga so na voljo TUKAJ.  

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine