11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

(LOKALNE VOLITVE 2022) V 47 občinah danes drugi krog županskih volitev; do 16. ure 27,41-odstotna volilna udeležba

Piše: C.R., STA

Ob 7. uri se je po Sloveniji v 47 slovenskih občinah odprlo 928 volišč za drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Med njimi je tudi šest od 12 mestnih občin, do konca glasovanja pa še vedno velja volilni molk.

Medtem ko so v 165 občinah od 212 župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah torej župane izbirajo danes. Med občinami, v katerih je za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer Maribor, Celje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, po podpisu v volilni imenik pa prejmejo glasovnico. Na njej bosta navedena županska kandidata, in sicer po vrstnem redu glede na izid glasovanja v prvem krogu volitev. Volivec glasuje tako, da obkroži številko pred imenom kandidata.

Podatki o županskih volitvah bodo na voljo v spletni aplikaciji

Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. Podatki o županskih volitvah bodo na voljo v spletni aplikaciji Državne volilne, kar pa ne velja tudi za izide naknadnih ali ponovnih volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Že čez dan pa bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11. ure bodo znani okoli poldne, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17. ure.

Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3.000 evrov.

Kranjski županski kandidat Bajec zadovoljen s potekom volilne kampanje

Kranj, 4. decembra – Kranjski županski kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec je svoj glas v drugem krogu županskih volitev oddal danes zjutraj skupaj s svojo soprogo v gasilskem domu v Britofu. Volilno nedeljo bo preživel z družino. Z volilno kampanjo je zadovoljen, glede volilnega izida pa optimističen.

Kot je ob bližajočem se zaključku volilne tekme za STA povedal Bajec, so njegovi občutki dobri. “Še vedno mislim, da bom jutri župan,” je dejal. Vesel je, da je bila volilna kampanja mirna, brez težav in nizkih udarcev. To je še posebej pomembno, ker se bo treba v ponedeljek ne glede izid usesti skupaj in začeti delati s skupnim ciljem v korist Kranja, je pojasnil.

Današnjo volilno nedeljo bo Bajec preživel skupaj s svojo družino. Tik pred zaprtjem volišč pa se bo odpravil v center Kranja v medijsko središče na Mestni občini Kranj, kjer bo na voljo za izjave. Njegovi podporniki bodo zbrani na sedežu kranjskega mestnega odbora SDS, kjer bodo zbirali podatke volilnih zaupnikov.

V Kranju danes volivci v drugem krogu županskih volitev izbirajo med kandidatom SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Bajcem ter kandidatom SD, aktualnim županom Matjažem Rakovcem.

Arsenovič pozval k udeležbi na volitvah

Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi županski mandat, je danes oddal svoj glas na volišču v osnovni šoli nedaleč od svojega doma. Tja je prišel v spremstvu svoje partnerke in ob tem pozval ljudi, naj se kljub morebitni utrujenosti zaradi super volilnega leta udeležijo tudi teh volitev.

“Razumem, da imate že vsega dovolj. Niste osamljeni pri tem, a vseeno se je treba odločiti, kam bo šlo mesto,” je povedal v izjavi za medije ob odhodu z volišča.

Preostanek dneva bo preživel z družino, za katero je imel v zadnjih nekaj tednih zaradi intenzivne volilne kampanje manj časa. “Povezana družina daje moč, da lažje prenašamo neumnosti sodobnega časa,” je dejal.

Glede volilnega izida ostaja optimist. “Decembra se ponavadi pravljice končajo s srečnim koncem,” je povedal.

Arsenovič se bo tako kot pred štirimi leti, ko je bil še novinec v politiki, pomeril v drugem krogu z nekdanjim županom Francem Kanglerjem (NLS). Ta je tako kot v prvem tudi v drugem krogu županskih volitev oddal svoj glas na predčasnih volitvah.

Celjski županski kandidat Kovač: Kampanja v znamenju političnega vandalizma

Neodvisni kandidat za župana Mestne občine Celje Matija Kovač je po oddaji glasu v drugem krogu županskih volitev v Krajevni skupnosti Nova vas za STA ocenil, da je tokrat volilna kampanja potekala v znamenju političnega vandalizma. V tej luči je obsodil nedopusten vandalizem nad njegovimi volilnimi plakati v mestu.

Kovač si je sicer danes želel dan preživeti v hribih, a mu je to preprečilo vreme. Bo pa naslednje ure preživel v krogu družine, je še povedal po oddaji glasu.

V prvem krogu lokalnih volitev je Kovač, ki ga podpirajo v Gibanju Svoboda in Listi Za Celje, prejel 33,1 odstotka glasov. V drugem krogu je njegov nasprotnik aktualni župan s Celjske županove liste Bojan Šrot, ki občino vodi 24 let.

Celjski županski kandidat Šrot: Kampanja vsebinska

Kampanja v drugem krogu lokalnih volitev je bila bolj vsebinska, je po glasovanju v Krajevni skupnosti Zagrad ocenil kandidat za župana Mestne občine Celje Bojan Šrot. Kot je dejal za STA, pa je malo razočaran nad “nekim slabim vzdušjem ali negativno energijo, ki se je v tem predvolilnem času sproščala v okolje”, predvsem v odnosu do tujcev.

Šrot, ki je na čelu celjske občine 24 let in je kandidat Celjske županove liste, bo današnji dan sicer preživel v krogu družine, je še povedal.

V prvem krogu lokalnih volitev je Šrot, ki ga podpirajo v SLS in SDS, prejel 46,9 odstotka glasov. V drugem krogu je njegov nasprotnik neodvisni kandidat Matija Kovač, ki je bil zadnja dva mandata svetnik Levice v celjskem mestnem svetu. 

Kranjski župan Rakovec upa na čim višjo volilno udeležbo

Kranj, 4. decembra – Aktualni kranjski župan Matjaž Rakovec, ki se s podporo SD poteguje za drugi županski mandat, je v današnjem drugem krogu županskih volitev svoj glas oddal v domu krajanov na Primskovem. Z volilno kampanjo je zadovoljen. Glede izida ostaja optimističen, skrbi pa ga slaba volilna udeležba, za katero upa, da se bo tekom dneva vendarle popravila.

Rakovec je prišel volit skupaj s svojo soprogo in njeno hčerko. Kot je povedal za STA, bo dan glede na deževno vreme verjetno preživel doma, morda pa bosta z ženo odšla na kosilo na Sveti Jošt nad Kranjem ali kam drugam. “Glede na vreme bomo dan preživeli bolj mirno,” je dejal Rakovec, ki bo zvečer rezultate pričakal v gostinskem lokalu KluBar v središču mesta.

Boji se, da tudi slabo vreme vpliva na volilno udeležbo, ki je relativno nizka. To je po njegovem sicer kar nekako pričakovano, “glede na to, da so skoraj vsako nedeljo neke volitve”. “Poleg tega pada še dež, kar tudi ljudi odvrne od tega, da bi šli na volišča,” je ocenil Rakovec, ki upa, da se bo čez dan situacija izboljšala.

Skrbi ga namreč prav nizka udeležba, saj je prepričan, da prav zaradi nje ni slavil že v prvem krogu. Tudi zdaj bo zato rezultat do konca negotov, pričakuje.

V drugem krogu je njegov izzivalec kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec.

Rakovec je danes oddal glas tudi na svetovalnem referendumu o spremembah meja krajevne skupnosti. V štirih krajevnih skupnostih v Mestni občini Kranj namreč danes sočasno z drugim krogom županskih volitev potekata svetovalna referenduma o odcepitvi Planine III iz Krajevne skupnosti Primskovo ter o združitvi krajevnih skupnosti Planina in Huje.

Do 11. ure 10,24-odstotna volilna udeležba

V drugem krogu lokalnih volitev, ki danes potekajo v 47 občinah po državi, je do 11. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 50.262 oz. 10,24 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 8,58-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Do 11. ure je bila najvišja udeležba v občini Veržej (24,61 odstotka), najnižja pa v občini Jesenice (6,22 odstotka).

V prvem krogu lokalnih volitev, ki so 20. novembra potekale v 212 občinah po državi, je bila volilna udeležba do 11. ure 10,02-odstotna.

Na lokalnih volitvah 2018 je bila udeležba do 11. ure nekoliko višja, in sicer v obeh krogih, v drugem krogu do 11. ure 13,85-odstotna, od tega v mestnih občinah 12,55-odstotna, v prvem krogu pa 15,29- oz. 13-odstotna.

Volivci danes volijo župane v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel večine glasov. Na lokalnih volitvah leta 2018 je drugi krog županskih volitev medtem potekal v 56 občinah. V nekaterih občinah sta se letos v drugi krog uvrstila ista kandidata kot pred štirimi leti, denimo v Mariboru, Brežicah, Moravčah.

Po Sloveniji bo od 7. do 19. ure odprtih 928 volišč. Glasuje lahko 490.639 volilnih upravičencev.

Do 16. ure 27,41-odstotna volilna udeležba

V drugem krogu lokalnih volitev, ki danes potekajo v 47 občinah po državi, je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 134.480 oz. 27,41 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila volilna udeležba 23,26-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine