2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Ljubljanski študentje razmišljajo o protestih zaradi posiljene kolegice

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV)

“Na družabnem omrežju sem tudi videl, da se moji kolegi pogovarjajo o protestih. Ne razumem tudi, zakaj se ne pove, da so v nekaterih primerih krivci migranti. Kot da naše organe bolj skrbi njihov ugled kot varnost lastnih državljanov,” je dejal eden od zgroženih študentov, potem ko so štirje migranti v Ljubljani posilili študentko. Sprašujemo se, kje so borci Inštituta 8. marec in kje je Tanja Fajon.

Ljubljanski študentje trdijo, da so njihovo kolegico pred nekaj več kot tednom dni (v nedeljo, 8. oktobra 2023 ponoči) seksualno zlorabili štirje migranti. Tragični dogodek se je pripetil na glavni železniški postaji. Zaradi dogodkov, povezanih z masovnimi migracijami, se ne počutijo več varne in si kupujejo solzivec. Prav tako pa razmišljajo o demonstracijah. Vse okoliščine dogodka zaenkrat sicer še niso povsem pojasnjene. Informacije prihajajo predvsem od študentov, nekaj malega pa tudi s strani ljubljanske policije, ki ostaja skrivnostna, poroča Žurnal.

Študenta so pretepli, študentko pa posilili!

Doslej je znano, da se je dogodek pripetil v prehodu. Neimenovani študentje so pojasnili, da so štirje moški, domnevno migranti, v podhodu dotične postaje na bežigrajski strani (vhod na Vilharjevo), napadli njihovo vrstnico in vrstnika, torej mlajši par. Njega so pretepli, njej pa storili silo. Policija glede dogodka ostaja redkobesedna: “Potrdimo lahko, da smo bili obveščeni o kaznivem dejanju zoper spolno nedotakljivost na območju Bežigrada. V dogodku je bila ena oseba lažje poškodovana, policisti pa vse okoliščine še preverjajo in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Več podatkov vam zaradi sekundarne viktimizacije žrtve ne moremo posredovati.”

Policija tudi ni želela razkriti, ali gre za ilegalce. So pa na voljo podatki glede izvora osumljencev kaznivih dejanj za zadnje štiri mesece. Letos se je v enakem obdobju statistika poslabšala za kar 4,9 odstotka! Kar slaba tretjina delikventov je prišlekov iz tretjih držav, med katerimi prevladujejo Maročani in Alžirci. Na PU Ljubljana je bilo v lanskem trimesečju (julij, avgust, september) zoper spolno nedotakljivost 15 kaznivih dejanj, letos pa že 27! V vsaj treh primerih naj bi bili udeleženi migranti, ki so vpleteni tudi v krvne delikte, napade z noži).

Nekateri študentje si kupujejo solzivec, drugi razmišljajo o protestih!
“Eritrejcu Cocu Filipu Faragali na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa uboja tukajšnje brezdomke v središču mesta, Ažirec Fatah Rašid Adaouri pa je bil za enako dejanje – v azilnem domu na Viču je zabodel svojega rojaka – obsojen na 16 let in sedem mesecev zapora,” še poroča Žurnal. Študentje se sprašujejo, kako naj se denimo brani 50 kg težko dekle. Prav tako je treba opozoriti, da spolna zloraba pusti grozljive posledice. Nekateri študentje si v luči dogodkov kupujejo solzivce, spet drugi razmišljajo o protestih, saj policija v številnih primerih ostaja nemočna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine