-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije blagoslovil osamosvojitveno lipo

Piše: C.R.

Objavljamo celotno besedilo Slovenske škofovske konference ob blagoslovu lipe, ki jo je na nocojšnji proslavi ob dnevu in  državnosti ob 30. obletnici samostojne Slovenije blagoslovil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je blagoslovil osamosvojitveno lipo. Zore je pred tem dejal, da je bila lipa vedno prostor skupnega odločanja. Posadil jo je že nadškof Alojzij Šuštar, da bi korenine pognala daleč pod zemljo – da bi bila trdna v viharju in radostna v soncu. Pred 30. leti je ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar prav tako blagoslovil lipo, besedilo pa je tedaj prebral senior Evangeličanske cerkve Ludvik Novak, vendar takrat nobeden od njiju ni dobil mikrofona, zato večina udeležencev proslave sploh ni vedela, da je bila lipa blagoslovljena.

Nocojšnji blagoslov osamosvojitvene lipe – celotno besedilo:

“V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Bog, naš Oče. Dolgo že hodiš z našim ljudstvom. Blizu si mu ostajal v časih izobilja, tolažil si ga in krepil v časih stisk in preizkušenj. Našim prednikom, ki so stoletja pred nami prebivali na teh tleh, si položil v srca hrepenenje po svobodi. Svobodo so živeli in storili vse, da so jo tudi ohranjali. Kajti svoboda ni predmet, ki ga dobimo, svoboda je življenje, ki ga živimo. Svoboda je medsebojno spoštovanje, ki ga gojimo in svoboda je solidarnost, v kateri prihajamo naproti drug drugemu. Svoboda je sprejemanje resnice in svoboda je odpuščanje nasprotniku. V svobodi dajemo prostor vsem mrtvim in v svobodi sprejemamo drugačnost živih. Svoboda je, ko človek človeku postane človek.

Svoboda je tudi sposobnost dogovarjanja, usklajevanja in skupnega odločanja o skupnih zadevah. Rodovi pred nami so to pogosto delali pod lipo, ki je rasla ob vaški cerkvi, na vaškem ali mestnem trgu, kjer je bilo to drevo prostor skupnega srečevanja pa tudi prostor skupnega odločanja.

Zato smo tudi mi pred 30-leti posadili to lipo, nadškof Šuštar pa jo je blagoslovil, da bi svoje korenine pognala globoko v našo zemljo ter svoje veje razpela daleč pod nebo. Da bi bila trdna v viharju in vesela v soncu.

In res je previharila viharje, preživela premike, poslušala resnice in laži, doživljala proslave in proteste – in rasla. Danes raste pred nami, da bi nas spomnila, da morda kdaj ne rastemo tako hitro, kot bi si želeli, a to ne more uničiti naše rasti. Zato bomo ob njej zmolili, kakor so molili naši dedje, potem pa jo bomo blagoslovili.

Oče naš …

Vsemogočni Bog, blagoslavljamo lipo, ki smo jo posadili kot pomnik razglasitve samostojnosti naše države Slovenije. Trideset let je rasla skupaj z nami. Ponovno jo blagoslavljamo in te prosimo, naj bo nam in prihodnjim rodovom znamenje, da Ti blagoslavljaš našo domovino, njeno prihodnost in vse njene prebivalce. Daj vsem tistim, ki so in še bodo odgovorni za skupno blaginjo, poštenje, modrost in moč, nam vsem pa pravičnost in ljubezen do bližnjega. To te prosimo po Kristusu našem Gospodu. Amen.”

Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik Slovenske škofovske konference

Vir: SŠK

Zadnje novice

Sorodne vsebine