3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

(LJUBLJANA – VABILO) Danes kmečki upor, v ponedeljek pa shod pred mestno hišo!

Piše: C. R. 

Kmečki punt, DANES, petek 17.3. ob 13:45, na lokaciji gradnje kanalizacijskega kanala C0, sporočajo iz organizacije Glas za otroke in družine.

Glavni branitelji ljubljanske čiste pitne vode so že dolga leta pogumni in pokončni kmetje. Janković jih je nezakonito razlastil, sedaj pa jim še nezakonito onemogoča dostop do njihove zemlje. Kmetje so se odločili, da bodo v petek, 17.3. ob 13:45, ponovno protestirali na svoji zemlji na lokaciji gradnje nevarnega kanalizacijskega kanala. Vabljeni, da jih s svojo udeležbo pridemo podpreti. S tem bomo izkazali spoštovanje in solidarnost s kmeti ter dali svoj pomemben prispevek k zaustavitvi gradnje tega nevarnega, nezakonitega, nepotrebnega in protiustavnega tranzitnega kanalizacijskega kanala, nad zajetjem, ki zagotavlja 90% čiste pitne vode za Ljubljano. Če se zastrupi ta voda, Ljubljana nima drugega vira čiste pitne vode, ki ga lahko nadomesti!

Navodila za udeležbo na Kmečkem puntu, v petek, 17.3. ob 13:45: Pojdite po Nemški cesti iz smeri Ježica proti Šentvidu. Približno na sredini Nemške ceste je izvoz na desno na široko makadamsko cesto s tablo “Separacija in betonarna Šuštar“. Tam bo tudi avto s slovensko zastavo. Po cca. 700 m po makadamu parkirajte ob desni strani. Shod bo potekal cca. 200 m peš od mesta za parkiranje. Pot do kraja protesta bo označena, tam bodo tudi ljudje, ki vas bodo usmerili. Obujte primerno obutev za travnik. Prinesite slovenske zastave in transparente! Obveščajte naprej!

V ponedeljek, 20. marca, ob 14.30, pa sledi še shod pred ljubljansko mestno hišo! Tega dne se množično udeležimo shoda PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo pred ljubljansko Mestno hišo, Mestni trg 1! “Pomembno je, da pokažemo, da si želimo živeti v mestu z urejenim zdravstvom, zdravo čisto pitno vodo ter v medsebojnem spoštovanju. Ti shodi niso samo prizadevanje za zdravo in pravično Ljubljano, ampak za normalno in pravično Slovenijo. Shod je organiziran in prijavljen v skladu z zakonom. Pridite! Povabite naprej!” sporočajo organizatorji.

Nastopili bodo:

Aleš Hojs, novi predsednik Mestnega odbora SDS Ljubljana

  1. Tina Bregant, zdravnica in mestna svetnica

mag. Tomaž Ogrin, okoljevarstvenik

Bojan Kermavner, občan

Urša Cankar Soares, kulturni program

Aleš Primc, voditelj in organizator

Ministrstvo za okolje potrjuje, da Janković nima okoljevarstvenega soglasja in zato ne sme graditi kanalizacijskega kanala C0!

Janković nenehno ponavlja, da je gradnja kanalizacijskega kanala preko 90% zajetja pitne vode v Ljubljani zakonita in da ima vsa potrebna dovoljenja. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ga je postavilo na laž! Takole je med drugim zapisalo: »V zvezi z navedenim bi želeli opozoriti na 63. člen ZVO-1, ki določa, da nosilec posega lahko izvede poseg le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa v danem primeru še ni bilo izdano.« Gradnja kanalizacijskega kanala C0 je torej nezakonita in jo je treba takoj ustaviti. Na ta dopis ministrstva se je odzval Goran Golubić, pristojni gradbeni inšpektor. Njegovo sporočilo na kratko je, da njemu pa že ne bo nihče nalagal, kaj naj dela! Nezaslišano. Janković očitno obvladuje tudi tega inšpektorja. Še en dokaz več, da vodo lahko zaščitijo le velike množice ljudi, ker so inštitucije za varovanje okolje očitno polne ljudi, ki jih obvladuje ali ustrahuje Janković. Sedaj je čas, da se združimo in zaščitimo našo čisto pitno vodo!

Pišite na Mestno občino Ljubljana

Po oceni mnogih je slika posnetka sej ljubljanskega Mestnega sveta zelo slaba, kar se še posebej vidi, ko posnetke predvajajo televizije (npr. oddaja Utrip, oddaja 24ur dne 27.2. na POP TV). Obstaja utemeljeno mnenje, da je posnetek nalašč tako slab, da bi čimmanj ljudi gledalo in da posnetkov televizije zaradi slabe kvalitete ne bi uporabile v oddajah. Tako slab posnetek še posebej bode v oči v sedanjem času, ko vsak otrok s telefonom naredi boljše posnetke. S svojim dopisom izrazite pričakovanje, da Mestna občina Ljubljana uredi boljšo kvaliteto slike iz sej Mestnega sveta. Ob boljši sliki bo seje Mestnega sveta gledalo veliko več ljudi, ki bodo tako pridobili informacije iz prve roke. Hkrati bo večja množica gledalcev pomenila pritisk, da se ne bi sprejemale najbolj škodljive odločitve. Mnoge slovenske občine prenašajo seje svojih občinskih svetov na lokalnih televizijah, Mestna občina Ljubljana pa ne premore niti dostojnega internetnega prenosa! To se mora spremeniti.

Pišite na: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine