7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Litijska je zgolj vrh ledene gore korupcijskih afer – na dan prihajajo nove

Piše: A. H. (Nova24tv.si)

Se po aferah, ki so zaznamovale Golobovo vlado in nekatera ministrstva, odpira nova? Pod drobnogledom je tokrat Ministrstvo za kulturo, ki je domnevno zlorabilo javni zavod SLOGI za obvod nakazila zavodu Maska, o katerem smo že poročali. Na njihov račun se je doslej stekla že znatna vsota denarja.

Po domnevno spornih javnih razpisih za svoje “ožje” člane, po nakupu “skritih” 13 tisoč računalnikov, po absolutno preplačani sodni stavbi na Litijski cesti v Ljubljani je le še vprašanje časa, kdaj se bo odprla nova afera, kjer se z milijoni preplačujejo investicije za provizije.

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je nacionalni javni zavod, katerega namen je ohranjanje slovenske gledališke kulture in kulturne dediščine. Ustanovljen je bil 1. marca 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja. Absolutno je prav, da se slovenska kulturna dediščina ohranja, a problematično postane, če se omenjena javna in nacionalna institucija zlorabi kot obvod za nakazila nevladnim organizacijam. Po naših informacijah se domnevno dogaja prav to.

Inštitut SLOGI je na svoj račun do danes prejel 10.212.335,52 evra, od tega mu je Ministrstvo za kulturo od maja 2022 do danes nakazalo že dober milijon evrov.

V času Golobove vlade se je zamenjala tudi direktorica inštituta, nekdanjo direktorico Mojco Kreft je namreč zamenjal Gašper Troha. Slednji je bil med drugim tudi direktor direktorata za ustvarjalnost v vladi Alenke Bratušek, vse dokler ga ni razrešila nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Med drugim je Troha tudi docent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani, v času svojega delovanja pa je sodeloval tudi z Aljo Lobnik, direktorico Zavoda Maska. Zavod je med drugim tudi partner SLOGI. Dotični zavod je odkrit podpornik umetnikov, ki promovirajo razvrat in sprevrženost, o čemer smo še nedavno pisali tukaj.

Na njihov račun se je steklo že slabih 5,5 milijona evrov
Zakaj je Lobnikova želela zasesti mesto direktorice Maske, postane jasno, ko ugotovimo, da je omenjeni zavod doslej prejel 5.416.198,37 evra, od tega 2.678.853,80 evra od ministrstva za kulturo, 1.232.352,27 evra od mestne občine Ljubljana in 810.950,00 evra od Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Dotično vulgarno “umetnost” pa s financiranjem takih in podobnih NVO podpira tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Posredna članica zavoda Maska je tudi avtorica zloglasnih vulgarnih razstav v Fotopubu – kraju, kjer so se dogajale zadeve, ki še danes niso dobile epiloga. Da je tako, ne čudi, saj sta bila v celotno zgodbo z Dušanom Smodejem vpletena dotična ministrica Vrečko in minister za delo Luka Mesec.

Zavod Maska promovira ideologijo levičarske elite

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, ima sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani. Direktorica zavoda je prej omenjena Lobnikova, organizacija pa se ukvarja s projekti, ki promovirajo tematiko “jugofuturizma”, združeno z novodobnimi levičarskimi norijami, ki jih zagovarja slovenska progresivna “elita”.

Afer je v resnici veliko več
Preplačane investicije postajajo neki novi standard Golobove vlade, ki jih žal plačujejo davkoplačevalci. Po domnevno spornem razpisu nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik je sledil njen odstop, v odstopanju je po nepotrebnem zapravljanju 6 milijonov evrov tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Na epilog še vedno čakamo pri aferi 13 tisoč računalnikov, ki jih očitno nihče ne potrebuje in noče. Ne ve se niti, kje so, zanje pa je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh zapravila 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Ali bo razkrita nova preplačana investicija, bo znano kmalu, vsekakor bomo to raziskali in zadevi prišli do dna.

Za komentar smo prosili tudi Ministrstvo za kulturo, a odgovorov še nismo prejeli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine