11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Levičarski protestniki so v prestolnici izrazili podporo “rdeči medijski trdnjavi” – RTV Slovenija, hkrati pa organizirali socialistično »ljudsko skupščino«, ki nas bo popeljala v kaos in revščino po venezuelsko

V petek popoldne in zvečer je v Ljubljani ponovno potekal levičarski protest proti Janševi vladi, ki pa vse bolj spominja na prejšnje totalitarne čase, saj so protestniki v Parku slovenske reformacije, organizirali celo nekakšno socialistično “ljudsko skupščino”.

V središču Ljubljane se je sicer že pred protestom zbralo več podpornikov vlade, ki so zaigrali na harmoniko. Na Prešernovem trgu se je po 18. uri tako zbralo več harmonikašev, opremljenih s čepicami stranke SLS. K igranju slovenskih melodij so jih na družbenih omrežjih vabili s profila skupine t. i. rumenih jopičev, ki so nekaj zadnjih tednov pogumno izražali podporo vladi Janeza Janše. To je skupina izražala tudi z napisi na majicah. Tako je bilo moč v središču prestolnice končno slišati prešerno igranje slovenskih harmonikarjev.

Primož Jelševar je tako na twitteru zapisal: V Ljubljano smo pripeljali harmonikarje iz vse Slovenije v podporo harmonikarju Marku, nad katerim so se prejšnji teden znesli protestniki. Da se Ljubljančani spomnijo slovenskih korenin… Glej tukaj.

Levičarski protestniki pa so se zbrali na Prešernovem trgu ob 19.00 uri in od tam pot nadaljevali po ljubljanskih ulicah. Pohod so zaključili z ustanovitvijo “ljudske skupščine”. Sicer pa je bilo včeraj poleg znanih neutemeljenih kritik glede domnevnega spornega odnosa vlade in politike do posameznih skupin in pozivov k novim volitvam slišati še proteste proti domnevnemu omejevanju svobode slovenskih medijev.

Levičarski protestniki so se s Prešernovega trga v Ljubljani  tako podali pred “rdečo trdnjavo” – Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so zaposlenim v podporo zaploskali in se zavzeli za »svobodno« in »neodvisno« RTV Slovenija, STA, Radio Študent in druge z tranzicijsko levico zlizane medije. Na dečka s piščaljo pa so obesili madžarsko zastavo v svarilo, da “Slovenija ne sme po poti Madžarske”. “RTV je naša,” je bilo slišati med vzkliki zbranih. Ja, res je, RTVS je njihova, saj poroča v interesu tranzicijske levice in globoke države.

V Ljubljani so včeraj spet strašili pripadniki ANTIFA in t. i. kulturni marksisti, ki Slovenijo, Evropo in svet vodijo v uničenje. Foto: Nova24TV

Manjši del protestnikov se je nato odpravil do Trga republike, večji del pa je zaključil v Parku slovenske reformacije, kjer je potekala “ljudska skupščina”. Na njej so po socialistično oblikovali več skupin in razpravljali “o ključnih problemih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik”.

Kot je dejal eden od protestnikov Miha Zadnikar, “protesti niso gledališka predstava ali sprehod”. Ta skupščina pa protestnikom daje možnost, da si vzamejo besedo, a izrazijo svojo kritiko in pobude, za katere želijo, da se razširijo, tako po področjih kot geografsko. Saj, kot so navedli ob pozivih k padcu aktualne vlade, je treba razmišljati, kaj se bo zgodilo po menjavi te vlade, saj si ne želijo zgolj menjave garniture, pač pa menda sprememb na bolje.

Tako je vsaj del protestnikov s tem stopil, kot so navedli, “v drugo fazo protestov”, v okviru katere si želijo torej bolj jasno izoblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije, je dodal znani levičarski aktivist in neformalni organizator protestov Jaša Jenull. Protestniki so napovedali, da bodo aktivni tudi med počitnicami.

S policijske uprave (PU) Ljubljana so pozno zvečer sporočili, da so opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Na prvem, ki se je ob 18.30 začel na Trgu republike, se je zbralo okoli 50 protestnikov, na drugem, ki se je začel okoli 19. ure na Prešernovem trgu, pa so policisti našteli okoli 3000 protestnikov.

“Dogodka sta potekala mirno, so pa policisti za promet zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti. Policisti so pri varovanju shodov ugotovili po dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih,” so še navedli na PU Ljubljana, kjer zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine