18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Levica že najpopularnejša stranka KUL koalicije, njeno visoko podporo (še) skrivajo, saj se bojijo burnega odziva javnosti

Piše: T.F. (Nova24tv)

Organi vseh štirih strank leve koalicije, Socialnih demokratov, Liste Marjana Šarca, Levice in Stranke Alenke Bratušek, so po navedbah medijev soglasno potrdili tako imenovani povolilni sporazum o skupnem oblikovanju nove vlade (voliš enega – dobiš vse štiri), če bodo, seveda, te stranke zmagale na prihodnjih volitvah. Iz doslej znanega bo glavna Levica, ker bo “jedrna stranka” koalicije, kar je velika sprememba v odnosu na prvo Šarčevo koalicijo, ko je bila Levica partner “od zunaj”, v praksi pa nadkoalicijska stranka, dokler ni izstopila in pomagala zrušiti Šarčevo vlado.

“To posledično tudi pomeni, da smo iz koalicije Kul – sicer pričakovano in de facto – dobili slovensko Die Linke,” je ob tem danes zapisal novinar Bojan Požar. Spomnimo, Die Linke je tudi nemška ekstremistična levičarska populistična stranka. Doslej je bilo znano, da so tesno povezani s slovensko sestrsko stranko Levica, po poročanju medijev so namreč na njen račun pred časom nakazali 50 tisoč evrov. Stranki nasprotujeta tako zvezi Nato kot vsakršnim drugim povezavam. Podoben program imata tudi na drugih področjih, med drugim tudi pri odvzemu lastnine.

Spomnimo samo na izjavo levičarskega skrajneža, poslanca Mihe Kordiša, da je treba posamezniku stanovanje, ki ga ni mogoče posesati v 15 minutah, odvzeti. Ker da je preveliko.

Odvzem lastnine in razlastitev
Na področju gospodarstva pa imajo v delu programa, ki govori o družbeni in skupnostni lastnini, zapisano: “Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti, ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge. Zato bomo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke. Z demokratičnim planiranjem želimo regulirati tržne procese in jih postopno nadomeščati z organiziranimi procesi. Prepreko v tem smislu predstavlja vrsta obstoječih mednarodnih, evropskih in domačih pravil in institucij.”

Že v četrtke je raziskovalni novinar Bojan Požar gostoval v večerni informativni pogovorni oddaji Tema dneva, v kateri je izjavil, da po njegovih informacijah globoka država ne stavi več na Tanjo Fajon ali Alenko Bratušek kot morebitno novo mandatarko, saj naj bi ta hip po anketah javnega mnenja znoraj strank KULa že vodila Levica.

Bojan Požar je bil gost Teme dneva, kjer je spregovoril tudi o moči Levice znotraj KULa. (foto: Nova24TV)

“To je stranka, ki že dobiva najširšo podporo med temi štirimi, ta del politike, ki ima te podatke, pa si tega trenutno še ne upa predstaviti v javnosti, ker se boji reakcij kakšnega dela slovenske družbe, denimo gospodarstva, torej, da bi bila Levica najmočnejša stranka na levici,” je v četrtek povedal Požar. Po njegovih informacijah se tudi zato pripravljaj načrt ustanovitve še ene leve stranke, ki bi jo v javnosti predstavili kot sredinsko in bi poskušala pobrati večji delež neopredeljenih volivcev.

Očitno se tudi na levi bojijo, da bi vlado sestavljala stranka s takšnim pogramom in obrazi, kot so Luka Mesec, Miha Kordiš, Violeta Tomić in Nataša Sukić.

 

Sorodne vsebine