11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Levica popolnoma spolitizirala epidemiološko stroko

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Voditeljica stranke SD Tanja Fajon je za danes ponovno sklicala novinarsko konferenco – nekaj čez 13. uro ob namreč govorila o izstopu Maria Fafangla iz svetovalne skupine za covid-19. “Jaz se boga ne želim igrati,” je sporočil dr. Fafangel in med drugim pojasnil, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem prostoru. Je bila odločitev torej predsvem politična in ne toliko profesionalna, kot sam poudarja? Fafangel se je namreč zavzemal za popoln lockdown, sedaj pa se ponovno obrača tako, kot je zapihal levi veter. Žal je izbral nekoliko napačen trenutek, saj se je lockdown izkazal za učinkovitega.

Včeraj je dr. Mario Fafangel na Twitterju objavil, sicer v angleščini, naslednji stavek: “To, kar naredimo v krizi situaciji, nas pogosto bremeni manj kot tisto, kar si želimo, da bi storili,” zraven pa je dodal še odlomek iz nanizanke Zvezdne steze. To je bila očitno nekakšna napoved, sa je predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ potem danes zjutraj  izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot razlog je navedel, da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov. “Obveščam vas, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam kot član Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19, ustanovljene pri ministrstvu za zdravje,” je v  dopisu sporočil ministru za zdravje, Janezu Poklukarju. Poudaril je tudi, da je odločitev profesionalne narave.

Pa je res njegova odločitev zgolj profesionalne narave in ne bolj politične? Voditeljica stranke SD Tanja Fajon je namreč uredništvom sporočila, da bo danes dala izjavo za medije, in sicer ravno glede izstopa dr. Fafangla – tej temi pa bo menda dodala še ščepec ostalega aktualnopolitičnega dogajanja. Da se dr. Fafangel nagiba v levo, sicer ni presenetljivo, še več, bilo je kar precej jasno razvidno – tako iz njegovih izjav, kot tudi iz nekaterih njegovih potez.

Zapustil že dve skupini – je problem morda v Fafanglu?
Fafangel je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine, ki jo je vodila Bojana Beović, a se je nato znova priključil prenovljeni svetovalni skupini Mateje Logar. Po njegovih besedah ministru Poklukarju naj bi bilo v tej skupi še slabše, zato ne želi več sodelovati. “Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno,” poroča STA, da je zapisal. Kritičen je bil predvsem do aprilskega 11-dnevnega lockdowna in pojasnil, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. “Jaz se boga ne želim igrati,” je dodal. Opozoril je tudi, da je glasoval proti nekaterim ukrepom, ki pregloboko posegajo v človekove pravice – kar je po njegovih besedah potrdilo tudi Ustavno sodišče.

Nekateri ne ločijo med epidemiologijo in politologijo
“Pa je odšel še zadnji in edini epidemiolog iz vladne strokovne skupine za covid. Kaj nam to sporoča?! Da je nekaj močno narobe. Ob vseh pozivih, naj politični vrh upošteva stroko, naj posluša epidemiologe, vlada razgalja realnost neobvladovanja situacije,” je  zapisala Tanja Fajon, na njen zapis pa se je odzval tudi premier Janez Janša: “Ta zapis je še zadnji dokaz, da nekateri ne ločijo med epidemiologijo in politologijo. Mislijo, da sta to le dve različni katedri na FDV,” je kritično komentiral potezo Fajonove, ki se je odločila, da bo Fafanglov izstop iz skupine izkoristila za svoj zaskrbljen nastop oziroma za podajanje izjave medijem. Kaj ima voditeljica stranke SD z izstopom epidemiologa sicer ni povsem jasno – razen da sta oba odeta v rdeče barve, tako in drugače.  Seveda je možno, da je bil že ves čas njen osebni politični aktivist, je pa tudi res, da Fajonova pograbi prav vsako priložnost, da lahko izrazi svojo zaskrbljenost nad delovanjem aktualne vlade.

 

V zadnjih dneh bi se Fajonovo sicer morala bolj posvečati vračanju ukradene Moskovičeve vile, glede katere je Judovska skupnost Slovenije jasna, da so jo sicer dobili  legalno po revolucionarnem pravu povojne Jugoslavije, a da ta ne ustreza današnjemu videnju pravičnosti. Socialni demokrat vile ne želijo vrniti in se v tem primeru sklicujejo na takratno pravo, sami pa naj bi bili deležniki te vile po darilni pogodbi. Pismo je napisal tudi predsednik Evropske judovske skupnosti Menachem Margolin, ki je pozval, naj stranka vrne stavbo. A o tej temi Fajonova ne govori tako zelo rada, saj nikakor ne more speljati vode na svoj mlin tako, da bi lahko okrivila aktualno vlado.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine