-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Levica forsira preživelega Marcela Štefančiča, da bi ta z našim denarjem pljuval po desnici

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Sicer bi pa Marcelu zaradi tistega njegovega sovražnega vpitja, ne samo govora, vsaka resna RTV Slovenija, ki je članica EBU, morala nemudoma pokazati vrata,” je komentiral novinar Bojan Požar novico, da naj Marcelu Štefančiču ne bi podaljšali pogodbe –ki se mu je do sedaj sicer vsake tri mesece kar avtomatično podaljšala. Požar je še vprašal, ali si kdo predstavlja, kaj bi bilo, če bi se tako sovražno drla Igor Pirkovič ali dr. Jože Možina. Njuno vpitje si je sicer težko predstavljati, lahko pa si predstavljamo reakcijo aktivističnih delavcev na RTVS – verjetno bi ju isti hip odnesli iz stavbe, če ne še kaj hujšega.

“Uredništvo Studia City ogorčeno nad nepodaljšenjem pogodbe voditelju oddaje, ki se po skoraj dveh mesecih vrača na spored,” so zapisali v Delu in pojasnili, da voditelju Marcelu Štefančiču, ki vodi oddajo Studio City, tokrat niso podaljšali trimesečne pogodbe, kar so na RTV Slovenija doslej počeli avtomatično. O razlogu, zakaj pogodbe niso podaljšali, urednice Alenke Kotnik bo navedbah Dela niso obvestili. Kot nakazujejo poteze vodstva RTV Slovenija, je oddaja že dlje časa trn v njihovi peti, so še zapisali v Delu, kjer prav nič več ne skrivajo, da so hišni časopis leve politične opcije in odkrito podpirajo Roberta Goloba in vse, kar je povezano z levico in bi koristilo poslom lastnika Stojana Petriča.

Zatrdili so še, da so v uredništvu ogorčeni, saj niso bile napovedane nikakršne spremembe – tri vrstice kasneje pa so spomnili, da so, zaradi napovedanih sprememb, v Inštitutu 8. marec sprožili tudi peticijo, s katero so “zahtevali Studio City”. Poleg Tarče in Tednika oddaje v predvolilnem času nekaj časa ni bilo na sporedu. V Delu so pojasnili, da je kritična javnost v tem videla predvsem namen, da jih utišajo, “saj so te oddaje kritične do vladajočih“.

Studio City je za levico pomembna oddaja – ker se bo ukvarjala z opozicijo
No, glede na to, da bo odslej vladajoči Golob, ki je Štefančičev ljubljenec, to prav gotovo ni bil razlog, da mu pogodbe niso podaljšali. Do Goloba Štefančič gotovo ne bi bil prav nič kritičen, je pa za levico oddaja izjemnega pomena, ker se bo ta ukvarjala z desnico in Janezom Janšo, ki bosta kmalu v opoziciji. Da, prav ste slišali, objektivni novinarji so za naš denar kritični do oblasti samo takrat, ko je tam Janša, sicer pa so do levice servilni in enako kritični, ko je desnica v opoziciji. Upali bi si tudi trditi, da bi v javnosti utemeljevali pomembnost te skrajno levičarske in pljuvaške oddaje celo z absurdnimi argumenti, da je ta v javnem interesu. Golob je sicer med prvimi ukrepi napovedal prenovo zakona o RTV Slovenija, tako da je – če ne že prej –  takrat pričakovati Štefančičevo vrnitev.

Image
Foto: posnetek zaslona

Novinar Bojan Požar je zapisal, da je treba povedati oz. pojasniti vsaj tri stvari. Po njegovi oceni je čudno, da se pogodbe na RTV Slovenija ne podpisujejo za eno leto. Poleg tega je poudaril, da vodenje oddaj na RTVS nikomur ne pripada avtomatično – saj to ni ustavna pravica, nepodaljšanje pogodbe pa tudi ni enako odpovedi pogodbe. No, tega niso hoteli razumeti že pri Golobu, tako da ni pričakovati, da bi bilo v tem primeru kaj drugače. Vprašanja smo poslali na javni medijski servis, vendar odgovorov še nismo prejeli. “Tako to gre po partijski liniji … jim jebeno pripada,” komentirajo na Twitterju, spet drugi pravijo: “Tako je pa zdaj v svobodi“.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine