-4.2 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Leva politika nad nadzornika STA Cerjaka s podlim konstruktom; Cerjak odgovarja: Mogoče celo mislijo, da bom sam odstopil, a ne bom!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24TV.si)

“Če je moj edini greh, da sem bil imenovan v času vlade Janeza Janše, potem pa smo zdaj očitno res v svobodi,” je odvetnik ter član nadzornega sveta STA in Telekom Radovan Cerjak komentiral objavo na portalu 24ur, v kateri se sprašujejo, “ali bo vlada zamenjala nadzornika STA, ki je razkril zaupni dokument“.  S temi besedami odvetnik seveda ni ciljal le nase, pač pa tudi na vse ostale, ki jih ima vlada Roberta Goloba na “seznamih za odstrel”.  Cerjak je ob tem še poudaril, da nikoli ni deloval politično, pač pa vedno zgolj strokovno.

Čez dva dni bo potekala skupščina Telekoma in v luči tega skušajo članu nadzornega sveta Radovanu Cerjaku obesiti staro zadevo, saj kaj drugega niti niso mogli najti. Videti je namreč, da vlada Roberta Goloba nima “seznamov za odstrel” le na področju javne uprave, pač pa tudi pri nadzornih svetih podjetij. Cerjak je ob tem poudaril, da je tudi ta zadeva, ki mu jo je v preteklosti očital Bojan Veselinovič, precej prirejena. Sam namreč nikoli ni ukradel nobenega dokumenta, pač pa ga je dobil v roke, ob tem pa ni bilo sprejete nobene odločitve, da se dotičnega dokumenta ne sme odnesti. Če član na seji nadzornega sveta prejme neko gradivo, je to namenjeno njegovemu lastnemu arhivu.

Treba je omeniti tudi, da je Cerjak sicer res na naši televiziji nastopil v Temi dneva, vendar pa je govoril zgolj o pogodbi, za katero je menil, da je škodljiva – in o tem je prepričan še danes. Portal 24ur je zapisal, da je Komisija za etiko Odvetniške zbornice Slovenije Cerjakovo ravnanje obravnavala na podlagi prijave, ki jo je 20. julija lani podala STA oz. njen tedanji direktor Veselinovič. “V njej je zapisal, da je Cerjak – tako kot ostali člani nadzornega sveta – na seji 8. marca 2021 prejel pogodbo, sklenjeno med STA in časopisom Dnevnik, ki je bila označena kot poslovna skrivnost,” so zatrdili. Vendar pa Cerjak pogodbe z Dnevnikom poimensko niti ni omenjal. Kljub temu mu očitajo, da je o vsebini pogodbe s časopisom Dnevnik govoril v javnosti.

“Mogoče celo mislijo, da bom sam odstopil, a ne bom,” je poudaril Cerjak, ki meni, da se vse skupaj dogaja po naročilu nekoga iz ozadja, morda tudi kakšne agencije. “Zdaj je svoboda – vsaj za ene – in to pač počnejo. Če pa je kdo mislil, da se bom postavil pred zid in rekel, da sem kriv, se je pač zmotil. Ne mislim spremeniti svojega prepričanja – če je moje politično prepričanje razlog, da moram oditi, naj me zamenjajo, ampak bo za to seveda potreben ustrezen postopek. Mene vlada ni imenovala na nobeno nadzorniško mesto, ampak me je imenoval Državni zbor,” je izpostavil. Če želijo Cerjaka razrešiti, bodo morali spremeniti zakon – kar pa ga niti ne bi čudilo. “Vem pa, da nisem edini, verjetno ciljajo tudi na druge,” je še dejal Cerjak in še enkrat poudaril, da se ne namerava niti prodati niti spremeniti ali odstopiti. Če so to pričakovali, so se zmotili.
Spomnimo, Cerjak je marca lani za Nova24TV povedal, da ima, odkar je v nadzornem svetu STA, občutek, da se mu nadzor onemogoča. “Ko sem včasih zahteval določene dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do teh ne bi mogel priti. Za primer vam lahko povem, da sem nekoč zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja družbe g. Bojana Veselinoviča. Ta pogodba nam je bila izročena na seji nadzornega sveta, po minuti, dveh vpogleda mi je že bila izpuljena iz rok. Podobno se je zgodilo s cenikom.” Cerjak je pojasnil, da se na takšen način nadzora ne da vršiti. “Dve pogodbi sem vzel s seboj, preštudiral, ko sem videl vsebino, mi je postalo jasno, zakaj je tak problem to pogodbo izročiti,”  je dodal in pojasnil, da ga je pregled prepričal, da je bila ta pogodba sklenjena izrazito na škodo STA. “Po moji oceni je zaradi take pogodbe v času trajanje pogodbe za STA, ki je organizirana kot gospodarska družba, nastala gospodarska škoda v višini vsaj četrt milijona evrov,” je ocenil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine