14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Leva opozicija užaljeno joka in še vedno noče sodelovati z aktualno vlado; nacionalna televizija pa poroča o namišljenih aferah

Piše: Sara Kovač/Nova24

 “Krivica se mi je zgodila! Meni je Kardelj rekel, da bom za zmeraj na oblasti, potem pa pride Janez Janša in to pokvari!” Jok in stok ter jamranje. “Kako mi je grdo rekel, grdo je tvitnil, ne grem se več, globoko sem prizadet,” to je slovenska opozicija, je v oddaji Kdo vam laže dejal voditelj Boris Tomašič in predstavnike leve opozicije označil za Kalimerote. Obnašajo se namreč kot užaljeni otroci in niso pripravljeni sodelovati, še do danes pa se očitno niso sprijaznili, da smo se v Sloveniji odločili za demokracijo.

V oddaji Kdo vam laže, je voditelj naredil kratek pregled poročanja osrednjega medija. Na dnevnik RTV Slovenija, kot vedno, namreč skušajo delati afere. Med drugim so povedali tudi to, da naj bi izginilo 50 tisoč odmerkov cepiva. Na koncu prispevka so sicer že sami ugotovili, da ne gre za nikakršno afero, a površnega poslušalca seveda zavede že naslov. In to površno poslušanje zlorablja naša javna televizija, za katero plačujemo 100 milijonov na leto. Če vlada ne ustvari večje afere od koprive, si jo je očitno pač treba izmisliti. A ljudje na te poskuse zavajanja vedno manj nasedajo. Vsekakor pa bi bilo veliko bolje, če bi se osredotočili na spoštovanje ukrepov, da kočno že zaživimo normalno.

Kaj razmišlja Milan Krek, je bil sam tudi že žrtev enega od bombastičnih naslovov javne televizije. Direktor NIJZ naj bi namreč po poročanju RTV, zaradi vladnih pritiskov razmišljal o zamenjavi prvega epidemiologa v državi Maria Fafangla, saj se ta ne strinja z nekaterimi vladnimi ukrepi. Ta informacija se je pojavila na spletu. “To so nam potrdili tudi naši viri,” so dejali, v isti sapi pa povedali, da jim je Krek zatrdil, da gre za lažno novico. Očitno nimajo najbolj verodostojnih virov, a jih to ne ovira pri tem, da ne bi vseeno prenašali lažnih novic in zavajali javnost.

Tako združevalna je opozicija, ki vladi rada očita izključevalnost
Na Brdu je predsednik države Borut Pahor sklical posvet vseh predsednikov parlamentarnih strank, da bi poiskali možnosti sodelovanja. Tudi predsednik vlade Janez Janša je poslal opozicijskim strankam ponudbo o sodelovanju. Poudaril je, da s tem ne prevzemajo nobene odgovornosti oziroma, da jih sodelovanje k ničemer ne zavezuje. Želijo pa slišati tudi opozicijske predloge. Odgovor “združevalne” opozicije, ki nenehno očita premieru, da je izključevalen, pa je bil sledeč: “Ne verjamem, da je ta ponudba iskrena,” je dejala Tanja Fajon in že vnaprej zavrnila ponudbo. “Smo prepričani, da je to roka s figo v žepu,” je v enakem tonu zaključila Alenka Bratušek.

Marjan Šarec in Luka Mesec, sta se odločila, da na posvet k predsedniku Republike ne bosta šla. No, ampak bistvo je to, da je RTV pripravila poročilo o tem srečanju, o tem pa so spraševali osebe, ki se posveta niso udeležile. “Ko nisi odgovoril na noben predlog, ki smo ga poslali z opozicije, potem pa od te opozicije pričakuješ sodelovanje, to pač ni normalna politika,” je pojasnil Šarec. Pozabil pa je omeniti, da ja Janševo ponudbo za sodelovanje zavrnil že ob nastopu mandata aktualne vlade. “To prazno ponujanje roke in sprave, potem ko je prepozno, tega pač enostavno ni mogoče vzeti resno,” pa je dejal Mesec.

Karl Erjavec je po včerajšnjem sestanku s poslanci obelodanil svoje novo stališče, da DeSUS tega sporazuma ne bo podpisal, bodo pa delovali kot zmerna opozicija. Povedal je tudi, da niso več del KUL-a. Erjavec se je torej po novem odločil, da ne bo rušil vlade, ker je bil na drugi strani tehtnice totalen propad njegove stranke in se je odločil, da bo raje rešil svojo kožo. “Opozicija pa, tista ki je prišla in tista ki je na Brdo ni bilo – njihovi argumenti so enotni, raven komunikacije je na najnižji možni točki,” je poročala Tanja Gobec, kaj dosti drugega se pa ni dalo razumeti, saj je govorila povsem neartikulirano. “A to mi plačujemo,” je vprašal voditelj oddaje Boris Tomašič in opomnil, da bi bili na nacionalki lahko malo bolj resni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine