27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Letos kar 1163 prosilcev za azil, med katerimi je le 88 žensk, otrok pa ni

Danes so se poslanke in poslanci sestali na nujni seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so obravnavali predvsem varnostno situacijo na Balkanu (ilegalne migracijske poti) in razmere na Schengenu ter ocene o nadaljnjih dogodkih pri varovanju državne in schengenske meje.

Kot je po seji komisije v izjavi za medije povedal predsednik KNOVS in poslanec SDS mag. Branko Grims, je bil največji del današnje razprave posvečen ilegalnim migracijam, kjer se je izkazalo, da se je tok migrantov v Grčijo v zadnjem obdobju bistveno povečal; tako da po podatkih vojaško-obveščevalno službe v letošnjem letu že presega 20.000 novih ilegalnih migrantov, ki so prišli na ozemlje Grčije. »Verjetno veste, da je grško vrhovno sodišče odločilo, da lahko migranti z otokov pridejo tudi na celino, kar jim olajša nadaljnjo pot, tako da je danes skupna vsota vseh, ki želijo tako ali drugače priti na ozemlje Evropske unije in Schengna ter tudi proti Sloveniji, nekje okoli 65.000,« je dejal mag. Grims. Ob tem je še dodal, da lahko to številko zmanjšamo s številom tistih, ki že opravljajo prve postopke znotraj Grčije, in da je skupna številka, ki jo navajajo uradne službe,  med 50.000 in 60.000 ilegalnih migrantov, ki želijo iz Grčije proti severu.

Alarmantno stanje v BiH: med migranti bolezni, droge in nasilje

»Slovenijo bi moralo posebej skrbeti stanje v Bosni in Hercegovini, kjer je v tem trenutku od 4000 do 5000 ilegalnih migrantov, katerih cilj je Slovenija, pri čemer so pri njih, po podatkih služb, prisotni nalezljive bolezni, nasilništvo in droge oziroma organiziran kriminal,« je dejal predsednik KNOVS in situacijo ocenil kot izjemen varnostni problem. »Tudi novo odprtje poti preko osrednje Bosne in ob Jadranski obali pomeni zelo velik varnostni izziv in hude težave za vse varnostne službe v Sloveniji, ki sicer delajo po najboljših močeh, a je treba vedeti, da sodelovanje na Balkanu ne teče tako, kot bi si želeli,« je ob tem dodal poslanec in predsednik KNOVS.

Ob tem je po njegovih besedah v tem trenutku eden od problemov tudi delovanje srbske vlade, ki je sklenila brezvizumski sporazum z Iranom, tako da je po uradnih podatkih v Srbiji sedaj že več kot 3000 iranskih »turistov«. »Ti so prišli v Srbijo in so v Srbiji tudi ostali,« je dejal poslanec, a ob tem opozoril, da se lahko iz Srbije kadar koli pomaknejo naprej. »Kar je pa še bistveno večja težava, pa je, da v tem trenutku med Srbijo in še 15 državami, predvsem afriških in nekaterih drugih s področja radikalnega islama, poteka dogovarjanje za brezvizumske politike, torej bo dotok ljudi lahko še večji,« je dejal mag. Branko Grims ter ob tem opozoril tudi na to, da ena od poti, ki je za ilegalne migrante odprta, poteka tudi prek Rusije. »Na vse to Evropska unija in Slovenija opozarjata, a velikih sprememb v tem pogledu ni bilo,« je povedal poslanec.

Med postopkom izginilo 1000 migrantov

»Kar se tiče Slovenije, pa bi nas moralo skrbeti dogajanje od novega leta naprej, ko se je migrantski tok k nam bistveno povečal. Do današnjega dne je bilo po uradnih podatkih od novega leta prestreženih 2668 ilegalnih migrantov, od tega jih je bilo 649 vrnjenih nazaj, predvsem na območje Hrvaške. To pomeni povečanje za 430 % primerljivo z enakim obdobjem v lanskem letu. K temu je treba prišteti tudi 199 tistih, ki so prišli iz Italije, pri čemer jih je Slovenija le 14 vrnila nazaj v Italijo,« je številke našteval mag. Grims. Mag. Grims je na seji vprašal, zakaj smo dobili toliko migrantov iz Italije, in odgovor je bil, da so to tisti, ki so nezabeleženo prišli iz Slovenije v Italijo in jih sedaj Italija vrača nazaj. »Število migrantov se alarmantno kopiči,« je dejal mag. Grims in navedel, da je bilo pri nas od novega leta »1163 prosilcev za azil, od tega le 88 žensk in nič otrok, toliko, da se ve, kdo prihaja v Slovenijo«. Ob tem je mag. Grims še izpostavil, da je glede na podatke, ki jih je povedal, neznano kje 1000 ljudi. »Na vprašanje, kje so, je bil odgovor, da se sedaj dogaja, da v času od zaprositve za azil do začetka postopka izginejo,« je povedal mag. Grims in dodal, da se sedaj očitno dogaja to, da en del teh migrantov prevzamejo kriminalne združbe, en del pa očitno antifa nevladne organizacije po Sloveniji. »Nezabeležnih se torej v Sloveniji nahaja nekaj 1000 ljudi, ki predstavljajo večje varnostno tveganje kot tisti, ki so v postopkih, kajti teh 1000 je ranljivih za novačenje za kriminal ali za izvrševanje kaznivih dejanj,« je dejal mag. Grims in dodal, da kdor koli sodeluje pri tem, da teh 1000 ilegalnih migrantov ali skriva ali tihotapi, počne kriminalna dejanja, ter pri tem početju »deluje skrajno neodgovorno in proti varnostnim interesom Republike Slovenije«.

Migranti bodo k nam pritisnili tudi iz Italije

Mag. Branko Grims je nazadnje spregovoril še o situaciji v naši okolici, ki prav tako vpliva na dogajanje, povezano z ilegalnimi migracijami. »Naivnosti v Evropi je sedaj konec, kar se je pokazalo v Avstriji, kjer napovedujejo razpustitev nekaterih organizacij in mošej, kar je povzročilo tudi silovite reakcije turškega predsednika vlade Erdogana, Avstrija zapira meje, videti je, da po šivih poka sporazum med EU in Turčijo. V tem trenutku se dogaja tudi v Italiji, ki je napovedala, da bo izgnala pol milijona ilegalnih migrantov. Ko se bo to začelo, se bo najbrž ta tok migrantov iz Italije k nam, ki se je že začel pojavljati, močno povečal,« je našteval mag. Branko Grims.

»Varnostne in tajne službe so danes na seji izpostavile, da se je bati jeseni, ko se bodo stvari drastično zaostrile,« je povzel mag. Branko Grims in zaključil, da bo takrat odvisno od nas samih, kako dobro in uspešno se bomo uspeli zaščititi in kako se bomo uspeli povezati tudi z našimi sosedi, zato da ohranimo varnost, ki je ena in nedeljiva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine