13.6 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Lenart Rihar za Demokracijo: Verjetno je prav to, opozarjanje na resnico, na alarmantno stanje, osrednji razlog za tako razburjenje

O aktualnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali s publicistom, urednikom revije Zaveza in direktorjem Rafaelove družbe Lenartom Riharjem.

DEMOKRACIJA: Gospod Rihar, za začetek bi vas prosil za kratko oceno delovanja prejšnje Šarčeve vlade, ki je prisegla septembra 2008, potem ko je nastala na podlagi izključevanja zmagovalke zadnjih državnozborskih volitev, SDS torej. Nekako se je pri njej že od vsega začetka videlo, da ni imela nekega pozitivnega programa …

RIHAR: Odgovor je žal na dlani. Pogledati je treba samo to, kaj je tista vlada napravila, ko so se na svetovnem in še posebej na sosednjem italijanskem obzorju pokazali temni oblaki epidemije, se pravi, ko je grozilo nekaj resnega dela. Odstopila je. To govori o tisti splošni, operativni kakovosti ter zmožnosti in pripravljenosti za delo. O moralnem dometu in iskreni skrbi za ljudi pa naravnost rjove njihovo obnašanje zdaj v opoziciji, ko nas je okupirala epidemija, oni pa celoten narod ogrožajo z ulico in vsemi mogočimi frontami. Tujci, ki to gledajo, ne morejo verjeti, da je kaj takega v takih razmerah mogoče.

DEMOKRACIJA: Kako gledate na to, da je predsednik slovenske vlade lahko postal nekdo, ki povsem očitno ni bil dorasel tej funkciji …

RIHAR: Odgovorov je več. Na daljši rok je glavni razlog podedovan iz socializma, ki je vsakršno kakovost na vse načine izločal, na površje pa naplavljal najslabše usedline tega naroda. Tranzicijska levica predstavlja rezultat in hkrati inercijo, če ne nadaljevanja teh dinamik. Drugi, bolj sprotni odgovor pa je seveda v medijskem in drugih kolesjih, ki bi za novega političnega odrešenika očitno brez pomisleka razglasili tudi iz ovsene slame natlačenega Martina Krpana.

DEMOKRACIJA: Številni ob tem dodajajo, da pa je Šarec le naredil eno pametno potezo, »najboljšo v svojem življenju«, da je konec januarja predčasno odstopil … Je pa res, da mu verjetno kaj drugega niti ni preostalo, saj je v parlamentu izgubljal podporo, hkrati pa mu je vlada dobesedno razpadala!?

RIHAR: Samoumevnega razpleta tisti odstop pač ni imel. A kljub temu, da se ni izšel račun s predčasnimi volitvami, spominja na odhod slovenskih komunistov iz Beograda, ki jim je omogočil preživetje. Ene in druge bi, če bi se obotavljali in čakali na rezultat svojega delovanja, narod radikalno zradiral. Sicer pa se je z odstopom in razpletom vsak kolikor toliko pameten človek lahko razveselil, ker je prejšnja moreča in ideološko zadrta era izgubila vtis vekotrajnosti.

DEMOKRACIJA: Je bilo vse to tudi vzrok, da je lahko nastala nova koalicijska vlada med SDS, SMC, NSi in DeSUS?

RIHAR: Seveda.

DEMOKRACIJA: Vemo, da odločitev ni bila lahka, saj je imela vsaka stranke svoje zadržke, razmisleke … Šarec pa si je želel predčasnih volitev in sedaj zmerja predstavnike SMC in DeSUS, podobno kot nekateri drugi levičarki komentatorji, z »izdajalci« …

RIHAR: Dogajanje, ki ga je prinesel odstop prejšnjega premierja, je ponudilo veliko priložnost, da po izključevalskem škandalu po volitvah vsaj katera od levih strank pokaže, ali je v njej dejansko kaj sredinskosti ali vsaj normalne odprtosti. Dve sta stopili na to pot in jima v tej odločitvi želimo trdnosti. Morda se čudno sliši, a tako je to v tranzicijski državi: nekaj najbolj običajnega za svobodni svet pri nas zahteva izjemne napore in trdnost. Če odločitev ni bila samo pragmatična, vezana na reševanje svojih mandatov, in če so jo napravili kolikor toliko kakovostni ljudje, bo zdržala marsikaj in s tem dejansko prinesla Sloveniji boljše perspektive.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

———————————————————————————————————-

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine