9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Le kaj se bodo še spomnili? Zdaj je po mnenju predsednice DNS vlada kriva že za to, da v lokalih ni več časopisov, zaradi česar naj bi bile slovenske časopisne družbe v hudih težavah

Epidemija Covid19 je očitno pustila posledice tudi v medijskem prostoru, a glej ga, zlomka: sedaj bi vodstva medijskih hiš želela, da jim izgube pokrije kar država. Ali bolje rečeno: vlada, ki jo sicer ves čas napadajo.
 
Kot je poročala STA, odbor DZ za kulturo prejšnji teden ni prisluhnil pozivom predstavnikov zainteresirane javnosti, naj pristojno ministrstvo in vlada zagotovita paket pomoči medijem, ki so v kriznem času epidemije utrpeli velik izpad prihodkov. Odbor je namreč s prepričljivo večino glasov zavrnil vse predloge sklepov, ki so pozivali k različnim oblikam pomoči, pri čemer se je še zlasti angažiralo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) s Petro Lesjak Tušek na čelu. Očitno v omenjenem društvu nočejo razumeti, da denarja, ki ga ima vlada na razpolago, ni na pretek in da ministrstvo za kulturo ne ve niti tega, ali bo lahko iz medijskega sklada pokrilo vse pogodbene obveznosti, saj bo treba mnoge pogodbe revidirati. Če se namreč komu da, je treba drugemu vzeti. 
 
No, zanimivo je, kako v DSN, podobno kot v strankah tranzicijske levice, pričakujejo, da bo država pokrila vse izpade dohodkov medijev, kot da bi bili slednji v državni lasti. Ker pa to ne bo mogoče, sedaj napadajo ministra za kultura Vaska Simonitija, da ima mačehovski odnos do medijev.

 
Ob tem je še posebej glasna prav predsednica DNS Petra Lesjak Tušek: “Medije po koronakrizi, o kateri smo dosledno, objektivno in celovito poročali, soočenje s pravo krizo v več pogledih še čaka. In razvite demokratične države so prepoznale, da so mediji del uspešnega spopada s koronavirusom, ne pa del nevarnosti.” No, koliko so mediji objektivno poročali, že vemo – navsezadnje je v oddaji “Kdo vam laže” na Nova24tv Boris Tomašič razkril številne laži in polresnice mainstream medijev.
 
No, sedaj je šlo DNS še korak dlje in vlado krivijo celo za to, ker bojda ni takoj dovolila uporabo časopisov v gostinskih lokalih. Higiensko priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč odsvetuje ponujanje časopisov in revij v gostinskih lokalnih in javnih institucijah zaradi morebitnega prenosa virusa, kar naj bi samo časopisni hiši Delo pobralo skoraj tri tisoč naročnikov. Po mnenju DNS naj bi takšno ravnanje kazalo na diverzijo proti medijem s strani vlade. Kot je dejala Petra Lesjak Tušek: “Vsiljuje se občutek, da gre za načrtno omejevanje medijev, ki malce diši že po nagajanju. Bržkone je prenos vsebin tisti, ki vlado skrbi skoraj tako kot prenos virusa. Zdi se mi, da si prizadeva zajeziti predvsem kritiko in jo tudi ukrotiti, medtem ko je naklonjena lastnim medijem oziroma kanalom za propagando in diskreditacije.” No, ta je več kot bosa, saj priporočilo glede tiskanih medijev enako velja za tednik Demokracija kot za ostale medije, medtem ko so spletni portali medijev povsem prosto dostopni. Kdo torej koga vleče za nos?
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine