17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Lažne novice ali kako so v oddaji 24ur »razkrinkali« portal Demokracije. Pa so ga res? Poglejte!

Veste, človeka kar zbode pri srcu, ko ga nekdo obtoži, da portal, v katerem je odgovorni urednik, objavlja »Fake News« (lažne novice). In ni me zbodlo enkrat, ampak večkrat, ko je »preiskovalna« novinarka 24 ur na POP TV »razkrinkala« greh portala, ki ga prebirate.

Že sem načrtoval, da bom takoj jutri zavil v cerkev in šel k spovedi, da se pokesam in da bom to zahteval od vseh v redakciji Demokracije, samo da pridejo z dopusta. In ne samo to. Razmišljal sem, da bom našega novinarja Gašperja Blažiča prosil, da z blagoslovljeno vodo poškropi celo redakcijo (ker ima s tem največ izkušenj), da ja nikoli več ne pridemo v skušnjavo, da bi še kadarkoli objavljali lažne novice.

Še prej vam moram seveda povedati, kaj je bil naš »greh«, malodane zločin. V torek, 27. marca, smo objavili novico z naslovom V Sloveniji nujno potrebujemo strožjo azilno zakonodajo. Pod naslovom smo objavili fotografijo črnca za volanom (glej spodaj).

(Slika: PrintScreen/24ur)

Članek je govoril o tem, da si v stranki SDS prizadevajo, da bi Slovenija zaostrila azilno zakonodajo, pod sliko pa je bilo zapisano: »Skoraj vsak dan na slovenskih mejah ujamejo kakšnega nezakonitega migranta, zato se varnostne razmere slabšajo.«

Kot je bilo razumeti »preiskovalno« novinarko, je to tipična lažna novica, češ da fotografija ni iz Slovenije, ampak z Malte, da je na sliki Mohammed Ilmi Adam iz Somalije in da v članku oziroma pod fotografijo v Demokraciji nismo navedli, da gre za simbolno fotografijo. Torej, če prav razumem, je treba pod vsako fotografijo, ki se ne veže na članek, napisati, kdaj in kje je bila posneta in kdo je na sliki. Ter na nameček obvezno navesti, da je fotografija simbolna. Povedano drugače. Fotografija ob tekstu mora ustrezati času, kraju in osebi, o kateri govorih članek. Ne glede na to, da bi bilo to tudi brez tega enako jasno ljudem, ki imajo IQ tako velik, kot je številka njihovih čevljev. 

Ampak dobro, »preiskovalna« novinarka ima prav. Se posipam s pepelom in prosim odpuščanja za ta velik greh. Kajti njim, ki so od uredništva Demokracije oddaljeni 500 metrov zračne črte in niso najbolj verodostojni le v Sloveniji, ampak kar v vesolju, se kaj takega preprosto ne more zgoditi. Tudi zato sem razmišljal o spovedi, posebni sveti maši in blagoslovu redakcije.

A, glej ga zlomka, kako se človek ugrizne v jezik. Ni mi dalo miru, da ne bi malo pokukal na njihovo spletno stran in se poigral s klikom na desno stran miške, kjer se ti odpre možnost, da iščeš enake ali podobne fotografije na spletu.

Toda pustimo ob strani, da fotografija, ki napoveduje članek, da je slovenski kolesar Primož Roglič končni zmagovalec dirke svetovne serije po Romandiji, ni bila posneta ne letos, ne v Romandiji, ampak na lanskem Touru de France (glej spodaj), …

(Slika: PrintScreen/24ur)

…. in da fotografija pod člankom, ki govori o slovenskih mladih in njihovem delu za (ne)določen čas, ni bila posneta v Sloveniji, niti na sliki ni slovenski mlad človek (glej spodaj), ampak je vzeta iz serijo fotografij iStocka.

(Slika: PrintScreen/24ur)

Oboje po definiciji »preiskovalne« novinarke 24 ur o »Fake News« ustreza »lažnim novicam«. Zdi se, da je novinarko bolj zmotila vsebina – migrantska problematika. Tej temi, resnici na ljubo, v Demokraciji posvečamo precej pozornosti. In ker so najbrž na 24 ur na to še posebej občutljivi, tako sem pomislil, da članki, ki jih objavljajo na spletu o migrantih, ne bodo ustrezali njihovi lastni definiciji lažnih novic. Moram priznati, da sem bil presenečen, ko sem ugotovil, da sem se zmotil.

Naslovna fotografija pri članku z naslovom Nov val prebežnikov, ki govori, da je notranja ministrica opozorila, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno in Hercegovino in da število ilegalnih migrantov narašča, ni bila posneta ne letos, ne v BiH, niti ne na Hrvaškem ali v Sloveniji, ampak oktobra 2016 na cestah med Srbijo in Madžarsko (glej spodaj). In nikjer ne piše, da gre za simbolno fotografijo.

(Slika: PrintScreen/24ur)

Tudi fotografija v članku pod naslovom Na Hrvaškem v prvih treh mesecih za 72 odstotkov več nezakonitih prehodov meje, ki je podnaslovljena kot V prvih treh mesecih letos so hrvaški policisti ustavili 1371 oseb, ki so vstopili na Hrvaško mimo mejnih prehodov, ni bila posneta ne letos, ne na Hrvaškem, ampak lani na Cipru (glej spodaj). In nikjer ne piše, da gre za simbolno fotografijo.

(Slika: PrintScreen/24ur)

Zdaj razmišljam, da bi Blažiča prosil, naj obišče še redakcijo na Kranjčevi 26 v Ljubljani. Smrtno resno mislim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine