0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Laboratorij v Wuhanu preučeval tudi opičje koze

Piše: Ivan Šokić

V wuhanskem biološkem laboratoriju, od koder je po vsej verjetnosti pobegnil wuhanski koronavirus, niso eksperimentirali samo s sars-cov-2, temveč so preučevali tudi načine kako narediti opičje koze bolj smrtne za človeka, razkriva članek v znanstveni reviji Virologica Sinica, ki je nova dognanja objavil februarja 2022. Pred tem je prišlo že v javnost, da je razvoj wuhanskega koronavirusa na Kitajskem v imenu razvijanja potrebnih ukrepov v primeru pandemije preko raznih nevladnih organizacij financirala ameriška vlada.

Wuhanski inštitut za virologijo je po poročanju National Pulse je zbral genome virusa opičjih koz za potrebe odkrivanja okužbe s PCR testom. A kakor opozarjajo znanstveniki je na tak način možno ustvariti tudi kužen patogen.

TAR metoda, ki so se je posluževali pri svojem delu, gre za način kloniranja delcev DNA, ki temelji na izolaciji in manipulaciji posameznih delov DNA oziroma kromosomov ima svoje slabosti, sploh ko govorimo o laboratoriju v Wuhanu, kjer je bil nivo varnosti pri delu z virusi nižji od zahtevanega.

Po trditvah vira v Evropskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni je trenutni sev opičjih koz, ki so sicer endemične za Srednjo in Zahodno Afriko, “tretji laboratorijski sev z neznanimi lastnostmi in govori se, da je to nekako povezano z obtožbami Moskve proti ZDA o bioloških aktivnostih v Ukrajini.”

Spomnimo, na Munchenski varnostni konferenci 2021 so pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije in Gates Foundation preigravali možnost nove pandemije opičjih koz, ki so jo v namišljenem scenariju povzročili teroristi.

ZDA so že naročile 13 milijonov odmerkov cepiva proti črnim kozam, ki naj bi učinkovalo tudi proti opičjim. WHO medtem svari, da bi se bolezen lahko širila na poletnih festivalih. “Skrbi me, da bi se lahko prenos okužbe pospešil, saj so trenutno odkriti primeri med tistimi, ki so bili spolno aktivni, simptomi pa so številnim neznani,” je pojasnil dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO za Evropo. Po trenutnih ugotovitvah, naj bi do izbruha okužb prišlo na paradi ponosa na Kanarskih otokih, ki je potekala med 10. in 15. majem in pritegnila okoli 80.000 obiskovalcev. Tako naj bi okužba prišla tudi v Slovenijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine