13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

KUL vnovič razočaral: Tudi brez njih so poslanci uspeli izglasovati izjemno pomembna zakona o dohodnini in o dolgotrajni oskrbi!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Kakšna blamaža. To je ta borba strank LMŠ, SD, Levica, SAB, ki bi bile rade ponovno na oblasti ob podpori nepovezanih poslancev. Znova so pokazali, da ne delajo dobro za ljudi, ampak za njihovo dobro. Obstruirali so pomembna glasovanja na današnji seji DZ, ni pa prvič, ko so v pomembnih trenutkih odšli in vrgli puško v koruzo. Tega so državljani že navajeni. Kljub temu so ostali poslanci na prvi obravnavi s 45 glasovi za in nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. Potrdili pa so tudi novelo Zakona o dohodnini. Gre za ključna zakona, ki urejata položaj starostnikov ter nižjih davkov in sta dolga leta čakala na potrditev.

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so obstruirali glasovanja na današnji seji DZ, med katerimi je predvideno odločanje o ustavnem sodniku ter zakonodajnih predlogih o dohodnini in igrah na srečo. Tako so glasovanje prepustili koaliciji ter podpornikom koalicije SNS in poslancema narodnosti.

Na seji je ostalo 46 poslancev, predvideno pa je odločanje o ustavnem sodniku ter zakonodajnih predlogih o dohodnini in igrah na srečo. Tako so glasovanje prepustili koaliciji ter podpornikom koalicije SNS in poslancema narodnosti. “Odgovorni in ponosni poslanci naslednice ZKS še enkrat več dokazali, da jim ni mar ne za Slovenijo ne za državljane. Obstruirali bodo namreč glasovanje o kupu pomembnih zakonov, ki neposredno naslavljajo državljane (dolgotrajna oskrba, zakon o dohodnini) !” pa se je na obstrukcijo odzval poslanec SDS Dejan Kaloh.

Kljub obstrukciji potrdili dva sistemska zakona
Poslanci so na današnji seji DZ s 45 glasovi za in nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. Glas podpore so zakonodajnemu predlogu namenili v poslanskih skupinah koalicijskih SDS, NSi in SMC. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih manjšin ter poslanska skupina SNS in prisotna člana poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in Branko Simonovič. Kot kaže, slednji tako ni sledil sklepom sveta stranke, ki je odrekel podporo temu predlogu zakona. Poslanci pa so kljub obstrukciji KUL-a in NeP potrdili tudi noveli zakona o dohodnini s 43 glasovi za in tremi proti.

Obljubili, da zakonu o dolgotrajni oskrbi ne bodo nasprotovali, a so glasovanje kljub temu obstruirali
Kljub temu, da so v delu opozicije ob prvi obravnavi predloga minuli teden napovedali, da predlogu zaradi nujnosti sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe ob prvi obravnavi ne bodo nasprotovali, pa so poslanci LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP današnje glasovanje obstruirali. Poslanec NeP Igor Zorčič, ki je kot predsednik DZ vodil sejo, pa se je glasovanja vzdržal. Predlog zakona bo kot matično delovno telo v nadaljevanju obravnaval odbor DZ za zdravstvo. Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje, zajema niz ukrepov, ki so namenjeni predvsem osebam, ki so trajno odvisne od pomoči druge osebe in potrebujejo pomoč pri osnovnih vsakodnevnih opravilih.

Državljani že navajeni, da KUL-a ni ob pomembnih odločitvah
Spomnimo, da je obstrukcija postala opoziciji že praksa. Nedavno so obstruirali sejo, ko se je sprejel zakon o demografskem skladu, toliko o tem, kako skrbijo za starejše in upokojence. Obstruirali so tudi sejo, kjer so razpravljali o koncentraciji na slovenskem medijskem prostoru, saj se očitno bojijo argumentov, da leva politična opcija obvladuje medijski prostor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine