17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

KUL opozicija uredila, da bodo čakalne vrste v zdravstvu še naprej dolge

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Ministrstvo za zdravje je v petek objavilo javni razpis, v okviru katerega bodo za skrajševanje čakalnih vrst namenili 65 milijonov evrov. V okviru razpisa bo lahko več kot 20.000 bolnikov prišlo hitreje do zdravstvene storitve, na katero nedopustno dolgo čakajo. Na razpis se lahko prijavijo tudi zasebni izvajalci, a bodo javni zavodi imeli prednost.

Sedaj so se oglasili v združenju zdravstvo.si in v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije opozarjajo, da zakon po njihovem mnenju ne izpolnjuje tistega, za kar se v zakonu zavzema. Po njihovem mnenju je zakon po vloženih dopolnilih opozicije, ki jih je potrdil DZ, protiustaven.  Sporni se jim zdijo trije odstavki v 40. členu, ki določajo, da ministrstvo v okviru nacionalnega razpisa za skrajševanje čakalnih vrst opravi končni izbor med ponudniki, pri čemer imajo najprej prednost javni zdravstveni zavodi, nato koncesionarji in nato zasebniki. Zakon tudi določa, da koncesionarji ali zasebniki storitev iz nacionalnega razpisa ne smejo opravljati z zaposlenimi v javnem zdravstvu. Če pa pride pri koncesionarju oz. zasebniku do zapletov pri izvajanju teh storitev, je dolžan v celoti povrniti vse stroške za odpravo teh zapletov, so še povedali v združenju strokovnih zdravnikov in zobozdravnikov.

Opozarjajo, da mnogi državni zdravstveni zavodi, gre za bolnišnice in zdravstvene domove, že v razmerah, ko ni bilo epidemije covida-19, niso opravili vseh storitev za bolnike, kot jim plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Epidemija pa je dodatno okrnila izvajanje rednih programov v državnih zavodih, so še zapisali.

Združenje Zdravstvo opozarja na katastrofalni sprejet amandma leve opozicije v zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu
Vlada RS je dne 7. 7. 2021 vložila v zadnjo obravnavo zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu z namenom, da bolnikom omogoči čimprejšnje obravnave in posege, ki so imeli že pred epidemijo nedopustno dolge čakalne dobe. Levemu delu opozicije (LMŠ, SD, SAB, Levica) je uspelo z amandmajem na 40. člen zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu grobo poseči v pravice bolnikov in zdravnikov. Z amandmajem so politiki uzakonili drugorazrednost nekaterih bolnikov in zdravnikov.

Dr. Blaž Mrevlje je med podpisniki pisma, ki opozarja na sprejet škodljiv amandma opozicije pri zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu.  (Foto: Nova24tv)

Zakon namreč bolnikom, ki se ne bodo zdravili znotraj državnega zdravstva, v primeru zapletov pri zdravljenju ne omogoča povrnitve stroškov zdravljenja teh zapletov. Bolniki jih bodo morali kriti sami. Zakon obenem onemogoča, da si bolnik sam izbere zdravnika, ki mu bo zaupal svoje zdravljenje. Izrecno namreč prepoveduje, da bi zdravnik pomagal bolniku, če nima privilegiranega statusa zaposlitve.  Menijo, da je zakon škodljiv.

Z njim ne bo prišlo do boljše dostopnosti do zdravstvenih storitev, zato pozivajo državljane, naj sporočijo politikom, da v Sloveniji potrebujemo javno zdravstvo, v katerem bo bolnik imel možnost zdravljenja ter bo upravičen do kritja plačila za zdravljenje pri kateremkoli zdravniku.

Politike pa spominjamo na dolžnost, da uzakonijo rešitve, ki bodo v prid državljanom in vsem omogočile dostopno javno zdravstvo po vzoru naprednih evropskih držav, so se pod pismo podpisali Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Jurij Kališnik, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine