5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kučan bo dobil skoraj 1000 evrov mesečno več! Slovenski upokojenci pa se za višje pokojnine lahko pod nosom obrišejo!

Ta teden se je končala javna razprava o reformi pokojninskega sistema, s katero bi vladajoči do leta 2025 postopoma popravili izračunavanje pokojnin ob upokojevanju moškim. Za ženske so odmerni odstotki zdaj ugodnejši. Takoj pa bi oblast ženskam dodelila nov dodatek pri odmeri pokojnin za otroke. Pokojnino bi, ko gre za moške, prej izjemno povišali nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu.

 

Mesečno doplačilo države za njegovo pokojnino bi po dogovarjanju vladajočih o povišanju plač funkcionarjev poskočilo za 995 evrov. Kučanova pokojnina pa bi z zdajšnjih bruto 4.789 evrov narasla na 5.734 evrov. In to mimo uradne reforme odmere pokojnin.

Kako prikrivajo in manipulirajo
Kučan že zdaj dobiva najvišjo državno pokojnino. Mediji, denimo Slovenske novice zadnje dni, to prikrivajo. Poročajo celo, da je najvišja pokojnina nižja od tri tisoč evrov. Zraven napačnih informacij, kakšna je najvišja pokojnina v državi, pa časopis v lasti Kolektorja Stojana Petriča, ki je član vodstva Kučanovega Foruma 21, objavlja preračune, koliko bo nekoč pokojnine dobil šef SDS Janez Janša, in zraven fotografijo tega opozicijskega politika.

Tako so lažnive novice, ki prikrijejo Kučanovo državno pokojnino, ki bo po povišanju daleč najvišja v državi, videti:

https://i2.wp.com/spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2019/09/6686638141603840.jpg?resize=400%2C281&ssl=1 400w, 
Koliko dobi Kučan, ne smemo vedeti!
Kakšno pokojnino prejema Milan Kučan, ljudje, če smo natančni, niti ne smemo vedeti. Uradno je to skrivnost te države. Pred dvema letoma je šef ZPIZ Marijan Papež novinarki Dela, ta časopis je prav tako v lasti Kolektorja, Suzani Kos v intervjuju to pojasnil tako: “Ne vem, kolikšna je pokojnina gospoda Kučana, a četudi bi vedel, je ne bi javno razkril, ker tega ne smem.“

V Spletnem časopisu sem po tej senzacionalni izjavi razkril, da previdni Papež in časopis javnosti prikrivata, da Milan Kučan vsak mesec dobi pokojnino, ki znaša 80 odstotkov plače predsednika republike. Tako so stranke leve sredine uzakonile. To je pred dvema letoma pomenilo 4.751 evrov pokojnine.

Za vodenje zveze komunistov v času socializma in za opravljanje funkcij pozneje je Kučan pred dvema letoma dobil 2.766 evrov pokojnine mesečno. Zaslužen del. A mu je leva koalicija LDS, SD, DeSUS, SLS leta 2003, ko je bil za predsednika republike že izvoljen Janez Drnovšek, s posebnim zakonom dodelila doplačilo, da od takrat dobi 80 odstotkov plače predsednika republike. Velja do smrti. Pred dvema letoma je to pomenilo mesečno doplačilo 1.985 evrov.

V času druge vlade Janeza Janše, ko so zaradi hude krize dramatično krčili vse mogoče pravice politikov po koncu mandatov, Kučanu privilegija po ostrih protestih iz takrat opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića niso odvzeli. Presenetljivo je za dopolnilo Jankovićeve stranke, da bo Kučan dodatek obdržal, glasoval tudi pomemben politik z desne: takrat vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Odločili pa so glasovi z leve, ker je še nekaj poslancev z desne manjkalo ali niso glasovali. Podrobnejši opis takratnega dogajanja lahko preberete tukaj. Na posnetku sta Milan Kučan in njegov prijatelj Janković, čigar stranka mu je zagotovila, da še prejema skoraj podvojeno pokojnino.

Foto: Demokracija

Pokojnino Kučanu vladajoči zdaj višajo še za tisoč evrov, ker se dogovarjajo, da bi povišali plače najpomembnejšim funkcionarjem, tudi predsedniku republike Borutu Pahorju. Plače bi povišali kakšnim 1.500 funkcionarjem: ministrom, poslancem, sodnikom …

Pahor slabih 7.200, Kučan dobrih 5.700
Pahorju bi se plača s slabih šest tisoč evrov povišala na slabih 7.200 evrov. Ker Kučanu pripada doplačilo do 80 odstotkov Pahorjeve plače, bi poskočilo tudi doplačilo k pokojnini. Kučan pa bi po novem dobil okoli 5.734 evrov pokojnine.

Člen posebnega zakona, po katerem le Kučanu pripada privilegirana pokojnina, člen je iz pravne ureditve za vse druge predsednike republike črtan, je takšen:

Člen po katerem bi se Kučanu pokojnina povišala za slabih tisoč evrov.

Že osnovna Kučanova pokojnina, tista zaslužena, je visoka. A to je logično, ker je bil Kučan vso delovno dobo eden najpomembnejših funkcionarjev tega in prejšnjega sistema in je imel vas čas visoko plačo. Bil je dvakrat predsednik republike, pred tem predsednik predsedstva republike, šef slovenske zveze komunistov, predstavnik v vrhu jugoslovanske zveze komunistov, šef slovenske skupščine, sekretar zveze komunistov … Na začetku politične kariere je bil celo šef zveze socialistične mladine: ZSMS. Organizacije, iz katere je nastala pokojna LDS, ki jo je nekoč vodil Janez Drnovšek.

Kljub temu, da je imel Kučan med politiki najvišjo plačo v prejšnjem in novem sistemu, so mu po upokojitvi politiki iz njegovega bloka uredili dodatek, kar ni neobičajno za partijce. V socializmu, kjer so načeloma vsi imeli proletarske plače, kar za Slovenijo sicer ni bilo značilno, je bila razširjena praksa plavih kuvert, da so kadri avantgarde “enakost” bolje prenesli.

V državnem proračunu je 24.000 evrov doplačila h Kučanovi pokojnini za letošnje leto načrtovano tako:

Peter Jančič, Spletni časopis

Zadnje novice

Sorodne vsebine