19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Kruta slovenska realnost: trgovska mreža Spar zna voščiti vesel Božič povsod po EU, razen v Sloveniji

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

“V drugih državah z lahkoto vsem voščijo srečen Božič … V levičarskih državah to pač ne gre, se ne spodobi, da se ne užali vladajočih …“, je zapisala uporabnica Twitterja, ki je komentirala licemernost veletrgovca Špar ob ravnodušnem sporočilu, ki ga je od Spara prejel kupec. Špar v ostalih država namreč nima težav z izražanje voščila za Božič, v Sloveniji pa je to očitno težava.

Zanikanja Božiča in s tem lastne identitete so se poslužili že nekateri aktualni politiki, sledili so jim tudi trgovci. Najprej Lidl, nadaljuje pa Spar, ki se “versko ne opredeljuje”, čeprav se “versko ne opredeljuje” samo v Sloveniji, ker v drugih severnih državah s tem nima težav.

Nikakor ne moremo spregledati dejstva, da je zanikanje največjega praznika kristjanov, ki je tudi del naše identitete, sramotno. In medtem ko bi morala biti oblast ostalim za zgled, sploh, kar se tiče spoštovanja naših korenin in identitete, jo tudi ta zanika, trdimo lahko, da celo zaničuje. Vlada je v razvitih državah ponosna na svojo kulturo, tradicijo in tudi religijo. Med božičnimi prazniki se ljudje ne le več družijo, ampak potrošijo tudi več denarja pri trgovih, ki bi morali to ceniti.

Poročali smo že, da je Lidl na Hrvaškem brez težav voščil Vesel Božič, medtem ko je v Sloveniji zaželel Vesele praznike, enakega načina se je poslužil tudi Špar, ki z izrekanjem voščila za Božič v Avstriji in Nemčiji nima težav, tukaj pa brezsramno prizna “da se versko ne opredeljujejo”. Je voščenje Božiča svojim državljanom, zaradi katerih tudi obstajaš, res “zločin”? Očitno, V SLO se Spar Slovenija @SparSlovenija versko ne opredeljuje, kot je napisano v pismu @vinkovasle1, v drugih državah pa se z lahkoto vsem voščijo srečen Božič … V levičarskih državah to pač ne gre, se ne spodobi, da se ne užali vladajočih …, je zapisala uporabnica Twitterja.

 

Pa vendar Spar teh težav ni imel še dve leti nazaj, na kar je opozoril tudi analitik Mitja Iršič, ki je z objavo iz leta 2020 opozoril na njihovo licemernost oziroma zahteval pojasnilo, kaj se grejo. “Pazi to! Leta 2020 so pri @SparSlovenija še čisto lepo znali reči vesel Božič. A takrat pa so bili “versko opredeljeni”? Dajte no @SparSlovenija … razložite že enkrat javnosti izjavo vašega PR-a, ker mi res ne gre v glavo, ” je zapisal Iršič in pojasnil, da je očitno Sparov cilj celotni konglomerat potisniti v skupino kulturo in narod sovražečih korporativnih sikopantov skrajne levice, prav tako se kot številni ostali sprašuje, ali se “mednarodni gospodarji zavedajo, da Spar vošči Božič v vseh deželah razen v Sloveniji”.

 

Zaželeti zgolj vesele in mirne praznike brez omembe Božiča je namreč socialistična “kultura” razgrajevanja krščanske tradicije, ki jo nekateri predstavniki oblasti dosledno uresničujejo. Takšna je bila lani čestitka Tanje Fajon, ki sprožila zgražanje v slovenski javnosti, enakemu pa so bili priča tudi tisti, ki so bili 17. 12. 2022 na božičnem koncertu v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, ko je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič zmogla izreči zgolj “prijetne praznike”, angleško torej “pleasant holidays”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine